JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Джуниър Ачийвмънт България обявява най-добрите учебни социални бизнеси за 2013-2014

2014-09-18

Джуниър Ачийвмънт България обявява най-добрите учебни социални бизнеси за 2013-2014

На 15 май 2014 г. се проведоха интервюта по скайп с жури за екипите от учебни компании, регистрирали се за участие в програма „Учебен социален бизнес“ за настоящата учебна година. Освен интервю по скайп националното състезание включваше още няколко елемента, в които екипите трябваше да покажат своите умения и постижения – присъствие на концепцията за социално предприемачество в дейностите на компанията; иновативност, креативност и потенциал на компанията за растеж; качество на бизнес плана и отчета на компанията; качество на 4-минутното видео представяне и онлайн профила.

В програмата тази година се включиха 21 учебни компании, които създадоха онлайн профили на платформата Social Enterprise Program. От тях 13 се регистрираха за участие в националното състезание.

Жури в състав Янина Танева (Сдружение „Фабрика за идеи“), Апостол Дянков (Denkstatt Bulgaria) и Георги Камов (независим консултант по иновации и социални иновации), след като изслуша презентациите по скайп на всички екипи и се запозна с техните онлайн профили, видео презентации и бизнес планове, определи за национален победител:

Учебна компания TOYS от СОУ „Козма Тричков“, гр. Враца.

Те представиха концепция за подобряване на социалната среда за развитие на децата от област Враца чрез предоставяне на всички на равни възможности за повишаване на познавателното, социалното и емоционалното развитие чрез игрите с разнообразни играчки. Иновативните услуги, които компанията предлага, са Библиотека за играчки, която дава възможност на децата да заемат различни играчки за период от 1, 2 или 3 седмици, и Работилница за поправка на играчки, чиято глобална цел е да допринесе за пестенето на ресурси на земята.

Учебната компания впечатли журито с това, че бизнесът й има и екологична, и социална страна, както и с нетрадиционния подход към проблема и успешната реализация на този подход.

 

Toys АД ще бъдат наградени с грамота на живо по време на Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, организиран от Джуниър Ачийвмънт България на 6 юни. Наградата за победителя в националното състезание е възможността да вземе участие в европейското състезание за най-добър учебен социален бизнес, където ще се конкурира с млади социални предприемачи от 11 европейски държави. Победителят в европейското състезание получава възможност да посети като гост най-мащабното европейско състезание за млади предприемачи „JA-YE Company of the Year Competition”, организирано от европейската организация Джуниър Ачийвмънт Янг Ентърпрайз – тази година в Талин, Естония.

„Обнадеждена съм от това, че сред екипите видях доста широкомащабно мислещи млади хора“, сподели Янина Танева от журито, а Георги Камов допълни: „Моят съвет към младите социални предприемачи е винаги да правят задълбочено проучване след като им хрумне дадена идея – за да разберат има ли подобни идеи на други места и как са реализирани.“

Програма „Учебен социален бизнес“ се реализира за четвърта година в България, като нейна цел е да даде възможност на ученици от програма „Учебна компания“ да поставят социален и екологичен фокус в своите бизнес идеи и да реализират продукти и услуги, които допринасят за решаването на локални и глобални проблеми.

Коментари

2015-08-29

2016-09-12

2016-11-17

2018-10-05

2018-11-29

2019-05-21

2019-06-07

2019-06-20

2019-07-03

2019-09-02