JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Още по темата

2014-09-17

Зелено предприемачество за устойчиво развитие


прочети >>

2014-09-19

Джуниър Ачийвмънт България започва международна програма за насърчаване на зеленото предприемачество


прочети >>

2014-10-08

Зелени бизнес идеи от Родопите

Зелени бизнес идеи от Родопите


прочети >>

Видео

Джуниър Ачийвмънт България прави онлайн курса си по устойчив бизнес общодостъпен

2015-03-01

Джуниър Ачийвмънт България прави онлайн курса си по устойчив бизнес общодостъпен

От днес всеки желаещ – ученици, учители, студенти, предприемачи... - може да си направи регистрация и безплатно да се обучава в онлайн курса “Зелено предприемачество за устойчиво развитие”. Курсът бе разработен и тестван пилотно в рамките на едноименния проект, изпълняван от Джуниър Ачийвмънт България в партньорство с Ungt Entreprenorskap Sogn og Fjordane (Норвегия) с финансиране от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. През 2014 г. над 80 ученици в гимназиален етап от България и Норвегия успешно преминаха шестте теми в курса, като най-добре представилите се 40 младежи имаха възможност да участват в едноседмичен Еко лагер в село Момчиловци в Родопите, където посетиха местни устойчиви бизнеси и работиха екипно върху свои идеи за зелени предприятия.

Високата оценка, поставена от включилите се в курса ученици, мотивира Джуниър Ачийвмънт България да го направи общодостъпен, за да достигне до повече хора с интерес към темата за зеленото предприемачество.

Онлайн курсът е разделен на шест теми, като тематичният план е подбран, а учебното съдържание е разработено специално за целите на курса. Подобен лекционен курс е уникален за България. Основен експерт-консултант в създаването на съдържанието бе Апостол Дянков от Denkstatt България.

Учебното съдържание е представено под формата на видео лекции на английски език по следните теми:

 • Концепцията за устойчиво развитие – какво значи “развитие” и кое развитие е “устойчиво”?
 • Глобалните екологични предизвикателства през 21. век – климатични промени, загуба на биоразнообразие, необратими промени в азотния планетарен цикъл
 • Икономическият растеж – до кога и до къде?
 • Ролята на бизнеса в устойчивото развитие
 • Може ли всеки бизнес да бъде зелен?
 • Какво значи “грийнуошинг”?
 • Същностните черти на зеления бизнес
 • Зелени бизнес идеи от целия свят
 • Как да планираме и финансираме своята зелена бизнес идея?
 • Корпоративна социална отговорност
 • Социално предприемачество

Към всяка тема освен субтитрирана видео лекция (с продължителност 3-7 мин.) са достъпни и допълнителни материали за четене и гледане (интересни линкове, изследвания, инструменти за анализ и т.н.). Поставени са и по няколко въпроса за дискусия, като всеки регистриран потребител има възможност да публикува коментари в отговор на въпросите. Онлайн платформата дава възможност и за публикуване на тестове с въпроси за проверка на усвоения от лекциите материал, които всеки потребител може да попълни по свое желание.

Онлайн платформата се намира на следния адрес:

http://green.jabulgaria.org

За да получите достъп до видео курса, е нужно да се регистрирате като потребител през бутона Registration на заглавна страница. Курсът може да се ползва както индивидуално от всеки ученик/студент, така и от учител, който би могъл да интегрира темите в предметите, които преподава в училище.