JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Джуниър Ачийвмънт и Ситибанк организираха предприемаческа инициатива за студентите на Американския Университет в България

2015-05-15

Джуниър Ачийвмънт и Ситибанк организираха предприемаческа инициатива  за студентите на Американския Университет в България

 

Съвместно със Ситибанк България продължаваме партньорството си в подкрепа на предприемачеството сред младежите в страната, стимулирайки развитието на студентски учебни компании. На 23 април 2015 в Американския университет в Благоевград се проведе финално представяне на прототипите и идеите на студентските компании, под формата на състезание. Всяка от 8-те компании в университета разполагаше с 3 минути за презентиране, а жури, съставено от Валентина Алексиева – директор „Операции“ на Ситибанк България, Андон Ичев – член на УС на Джуниър Ачийвмънт и национален консултант за General Electric, както и други представители от бизнеса, избра екип победител. Това е отбор „Оренда“, които впечатлиха журито с идеята си за алтернативен компост, от отпадъчни продукти от големите супермаркети.  

 „Вярвам, че чрез партньорството ни с Джуниър Ачийвмънт България даваме шанс на повече студенти да преминат през процеса на създаване, оформяне и реализация на бизнес идея, придобивайки опит и знания, без които високите цели са трудно постижими.” – сподели Станислава Танева, управляващ директор на Ситибанк България.

Съвместното партньорство между Джуниър Ачийвмънт и Ситибанк България - Citi & JA University Enterprise Program започна преди 4 години, като от 2013 г. съвместната програма се развива в два университета – УНСС и АУБ. В рамките на програмата през тази година водещи мениджъри на Ситибанк България изнесоха поредица от лекции, целящи да подпомогнат идеите на предприемачите.

До този момент, от старта на партньорството между Джуниър Ачийвмънт и Ситибанк България през 2012 година, са били създадени 25 студентски компании, които са преминали обучение по програмата  „Учебна компания за студенти”. В рамките на една учебна година участниците основават своя учебна фирма по модел на дружество с ограничена отговорност като набират дялове помежду си. Следвайки модела на „учене чрез практика”, екипът генерира бизнес идея, организира работата във функционални отдели, провежда маркетингово проучване, разработва прототип на продукт/услуга, подготвя бизнес план и осъществява продажби.