JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Акцент върху EE-Hub: международна предприемаческа конференция в България

2018-03-11

Акцент върху EE-Hub: международна предприемаческа конференция в България

 

Милена Стойчева и Вера Петканчин от екипа на JA Bulgaria представиха EE-Hub и споделиха добри практики от работата на организацията и предложиха модел за конкурентно развитие на България чрез инверстиции в предприемаческо образование и дейности 

 

На 6 март 2018 г, Министерството на икономиката организира в НДК предприемаческа конференция „Следвай мечтите си - стани предприемач", която беше в рамката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.  

Предприемаческа конференция

Конференцията беше открита от Министъра на икономиката, Емил Караниколов, който въведе участниците в темата и подчерта факта, че 40% от младежите в България желаят да са самонаети, докато през 2016 г. само 4% от младежите под 24 годишна възраст са били реално самонаети. Той спомена също, че днес обучението по предприемачество е предмет в началната образователна степен, което е и една от каузите на Джуниър Ачийвмънт, в която организацията влага много услия от стартирането си в страната преди 20 години. 

Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България, изнесе вдъхновяваща презентация върху методологията на JA и въздействието върху хората. Тя представи също и ЕЕ-Hub модела, който беше официално представен в края на 2017 г. и подкрепен в международен мащаб от Citi Foundation. EE-Hub ще подпомага образованието по предприемачество като начин да се промени начина на мислене на хората, да се подобри местната преприемаческа екосистема и да се засили стратегическата й важност не само за развиване на умения, но също и за създаване на работни места и икономически растеж.

Вера Петканчин, директор оперативни дейности на Джуниър Ачийвмънт България, представи с повече детайли образователната методология на JA Startup програмата като най-добра практика в образованието по предприемачество като даде примери с успешни български стартъп компании, които са основани от младежи, които са били част от програмите на Джуниър Ачийвмънт - Учебна компания и Startup. Тя даде няколко препоръки за бъдещето на програмите, насърчаващи младежкото предприемачество, особено факта, че те трябва да стартират от най-ранна възраст, като дават водещата роля на децата с акцент изграждането на умения за работа в екип и креативност.

Повече информация за конференцията, може да намерите тук: https://eu2018bg.bg/en/news/612