JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Екипи от България ще участват в най-големия хакатон в света NASA Space Apps Challenge

2015-04-11

Екипи от България ще участват в най-големия хакатон в света NASA Space Apps Challenge

Състезанието, в което Джуниър Ачийвмънт България участва като партньор, ще се проведе на 11-12 април 2015 г.в рамките на 48 часа едновременно в над 130 града от всички континенти по целия свят.

Български екипи от всички възрасти ще могат да участват за трета поредна година в най-големия хакатон в света и международно технологично състезание NASAInternationalSpace Apps Challenge. То ще се проведе на 11-12 април 2015г. едновременно в София, Бургас и още повече от 130 града по света. В събитието ще може да се участва и виртуално от всяка точка в България.

Състезанието е насочено към разработване на технологични решения с отворен код за подобряването на живота на Земята и Космоса. Могат да участват програмисти, дизайнери,  инженери, представители на научните среди, предприемачи и ентусиасти в България, които имат интерес да се включат. Чрез използването на свободно достъпни данни, доставени чрез мисиите на НАСА и с помощта на съвременните технологии, участниците ще разработват решения на едно или повече от зададените предизвикателства (challenges), които ще бъдат обявени през месец март. Предизвикателствата през 2015г.ще попадат в една от категориите Outer Space, Earth, Humans или Robotics. 

Веднага след публикуване на предизвикателствата през месец март, участниците ще могат да започнат своите проекти/разработки, индивидуално или в екип, и ще  разполагат с 48 часа на 11-12 април, за да до-разработят и финализират проектите си. Проектите могат да са на ниво концепция, прототип или готово решение за пазарна реализация.

На финала местно жури ще определи най-добрите проекти, които ще се състезават на глобалните финали. В рамките на състезанието екипите ще получат награди и сертификати за своя принос към обществото и за развитието на технологиите. Състезанието ще се проведе на място в София – betahaus и Бургас – БСУ. Актуална информация за състезанието на сайта за България и основната страница SpaceAppsChallenge. Новини и съобщения може да прочетете и на Facebook страницата NASAInternationalSpaceAppsChallenge - Bulgaria.