JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

Електрическо колело със соларни панели, устройство за превенция на здравни инциденти и социална услуга за имигранти са победители в състезанието за ученици „Социални иновации“ 2019

2019-06-21

Електрическо колело със соларни панели, устройство за превенция на здравни инциденти и социална услуга за имигранти са победители в състезанието за ученици „Социални иновации“ 2019

 

JA България и NN България наградиха трите най-добри концепции за социален бизнес

JA България и NN България наградиха победителите в деветото издание на националното състезание „Социални иновации” (Social Innovation Relay). На специална церемония, която се проведе в Агенция „София“ на NN България в София, екипите получиха награди и поздравления от NN България и JA България. Националното жури, което излъчи финалистите есъставено от мениджмънта на NN България и JA България.

На първо място журито класира екип “So-bikers”, Любослав Аначков и Йордан Андреев от СПГЕ „Джон Атанасов“, София, с преподавател Емилия Пенева. По време на разработката на своята идея учениците бяха подкрепени от своя бизнес ментор, Марина Стефанова от екипа на NN.

„Вълнуваме се от възможностите, които предоставя кръговата икономика и затова се фокусирахме върху иновация от изцяло рециклирани материали“споделиха победителите. Йордан и Любослав предлагат оптимизация на обикновено колело, като добавят електрозадвижване, акумулаторна батерия и слънчеви панели за зареждане на батерията. Скоростта, която колелото може да развие, е 45 км/ч., а максималният пробег със заредена батерия е 25 километра. Производствените разходи за прототипа са около 200 евро, за сравнение сходен продукт в магазините е над 1500 евро. Според изчисленията на младежите месечната оптимизация на бюджета на ползвателя на тяхното колело би била 100 евро, спестени от гориво, данък, такси за паркиране и обслужване на автомобил.

На второ място в националния финал е екип “DDN”, Дара Попова, Димитър Янев и Надежда Попова от Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“, Гоце Делчев, с учител Златка Пейчева и бизнес ментор от NN България, Катя Димитрова.

„Поради големия брой жертви на сърдечно-съдови заболявания и диабет, ние решихме да разработим устройство, което да предотвратява здравословни инциденти“ споделя екипът. Учениците са разработили смарт часовник – CARDIVASC, който разполага с функции за отчитане на пулса, измерване на кръвното налягане и кръвната захар, като при проблем с жизнените показатели ще се уведомяват личния лекар и бърза помощ, а чрез GPS ще се локализира мястото на пациента.

На трето място беше класиран дамския екип “I&S”, с учител Ели Цветанова и бизнес ментор от NN България Валентина Битракова. Сияна Кирилова и Исабел Игнатова от ПГ „Асен Златаров“, Видин участваха в „Социални иновации“ 2019 с проекта „КалеМ′ера“, целящ интеграция на бежанци и имигранти, приобщаването им към местната общност и създаване на условия за пълноценната им трудова реализация в България. „Залагаме на идеята за добро професионално обучение и образование, осигуряване на заетост и получаване на доходи от бежанците и мигрантите“, споделиха ученичките.

Националните финалисти от трите отбора бяха наградени от главния изпълнителен директор на NN България, г-н Николай Стойков, и от изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт България, г-жа Милена Стойчева. Двамата поздравиха победителите за иновативните идеи и успеха на отборите им. За пета поредна година си партнираме с Джуниър Ачийвмънт за провеждането на международното състезание „Социални иновации“ в България. С участието си в инициативата NN България до момента е подкрепила повече от 4 000 деца и младежи да се включат в състезанието. Удовлетворени сме, че и тази година 24 доброволци от NN споделиха опит и вдъхновение, подкрепяйки отборите, които се класираха във втория етап на състезанието, да развият своите социални бизнес идеи”, сподели Николай Стойков, главен изпълнителен директор на NN България.

Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България допълни: „Щастлива съм, че в годината, когато Джуниър Ачийвмънт отбелязва 100 години от основаването на организацията, в националния финал на „Социални иновации“ бяха класирани наистина силни и вдъхновени екипи от момичета и момчета. Докато иновациите събуждат креативността на хората, социалните иновации са тези, които дърпат обществата напред.“

Тази година в „Социални иновации“ се включиха 844 ученици от цялата страна, разпределени в 83 отбора. Едва 18 отбора се класираха за втория кръг, в който получиха възможност да работят с ментор. Бизнес менторите от NN, които се включиха тази година в състезанието са Аделина Анастасова, Марина Стефанова, Теодора Борисова, Анна Таскова, Дени Добрев, Анелия Бугерова, Мая Христова, Мария Миланова, Иглика Семерджиева, Катя Димитрова, Анна Драгнева, Валентина Битракова, Виолета Микова, Цветелина Горнишка, Тодор Тодоров, Недялка Димитрова, Даниела Митрева и Иванка Тренкова. Всички те подкрепиха учениците от София, Гоце Делчев, Русе, Пловдив, Видин, Хасково, Руен и с. Черни Осъм, които достигнаха националния финал.

Международният финал на състезанието ще се проведе на 27 юни и екипът класиран на първо място в България ще представи страната ни.

--------

За JA България

Вече 22 години JA България е водеща международна организация у нас, с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование от най-ранна възраст до университета.

Портфолиото от образователни продукти и услуги включва програми в 3 тематични области: предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. JA използва т.нар. прогресивен или надграждащ предишните етапи модел на образование („от АБВ до PhD“), чрез който устойчиво се изгражда ключовата компетентност предприемчивост и инициативност. Образователната философия на JA се базира на методите на учене чрез правене и смесено обучение (blended learning) с използване на дигитализирано интерактивно съдържание и високи технологии. Бизнес моделът на организацията се отличава с тясно сътрудничество с бизнеса и хората от практиката, които участват в създаването и предоставянето на образователно съдържание, обучение и услуги, както и разработването на политики в областта на образованието и предприемачеството.

JA България е член на JA Worldwide и JA Europe и годишно достига до 30,000 ученици и студенти от 450 населени места в страната.

Уеб сайт:www.jabulgaria.org

За NN Group

NN Group е компания за застраховане и управление на активи със 17 милиона клиенти в редица европейски страни и Япония. С повече от 14 000 служители групата предоставя пенсионно осигуряване, застраховане, управление на активи и банкиране. NN Group включва Национале-Недерланден, NN Интернешънъл, Делта Лойд, NN Investment Partners, ABN AMRO Insurance, Movir, AZL, BeFrank и OHRA. NN Group е публична компания, регистрирана на фондовата борса Euronext в Амстердам, и акциите й са част от основния борсов индекс AEX 25 на най-големите холандски компании.

В България NN Пенсионно осигуряване и NN Животозастраховане помагат на над 400 хиляди индивидуални клиенти да планират финансовото си бъдеще, както и на над 350 корпоративни клиенти да осъществяват програми за мотивиране и ангажиране на служителите си. NN се стреми да предоставя финансови решения и да консултира своите клиенти за управлението на личните им финанси в пет области: пенсионно, инвестиционно, застрахователно, данъчно и наследствено планиране.

Уеб сайт: www.nnbulgaria.com

За партньорството между JA и NN в България

NN България и JA България си партнират от 2015 година. Освен финансово, компанията активно участва в проекти на JA чрез свои бизнес доброволци и ментори, както и съдейства при разработване на разнообразно учебно съдържание за ученици и студенти по темите за финансова грамотност. Сред активните общи проекти са: състезанията за социални иновации и лагера за социални иновации, в които ментори на NN помагат на младежи да работят по социално значими инициативи; проектите за повишаване на финансовата грамотност на студентите в неикономически специалности; както и проектът „Практични финанси“ за подобряване на финансовата грамотност на учениците от средната степен на образование