JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Фестивал „Учене чрез правене и устойчиво развитие“

2021-08-30

Фестивал „Учене чрез правене и устойчиво развитие“

 

Проектът „Зелено сътрудничество отвъд граници“ е един от най-вдъхновяващите, над които работим през последните 2 години. Ученици от цяла България и част от Норвегия не спират да ни изумяват със своите гениални идеи, остър ум и логични въпроси.  

 
Все повече се доближаваме към края на проекта, но не и към края на развитието на тези млади хора.
 
На 18-ти август стартирахме фестивала „Учене чрез правене и устойчиво развитие“, който ни пренесе в слънчев Пловдив и събра на едно място ученици и техните учители, споделящи общи разбирания за благото на планетата ни и работещи над свои зелени идеи. Всеки един от тях мечтае за опазена природа, по-чист въздух и разумна употреба на ресурсите ни.  
 
Ще ви разкажем и как протекоха останалите дни на фестивала!
 
 
 
Вторият ден стартира с вкусна закуска, но и с една специална среща. За екипа на JA Bulgaria и всички младежи, участващи в събитието, бе истинско удоволствие да имаме г-жа Венцеслава Янчовска за свой гост. Тази прекрасна лъчезарна дама е Генерален почетен консул на Норвегия в България. Венцеслава поздрави децата за постигнатото до момента и отправи мотивиращи думи за бъдещото им развитие.  
 
Денят продължи с енергизиращи игри, отборни презентации на всяка една от идеите, разходка из двореца „Кричим“, както и посещение на читалището в с. Куртово Конаре. В него будни местни хора ни разказаха любопитни факти за историята и живота в селото, за традициите в земеделието, и дори ни научиха как да правим фигури от царевична шума – изкусен занаят, с който селото се слави из страната и света. Читалището е и една от структурите, подкрепящи Slow Food движението. Екипът му развива зелени проекти и такива, подкрепящи различни общности. Освен това екипът там работи по проекти насочени към подкрепа на различни общностни и развитие на зелени проекти.
 
В ден 3 от фестивала „Учене чрез правене и устойчиво развитие“: комуникацията и креативният процес течаха с пълна пара между нашите еко герои. Не липсваха и редица нови идеи и вдъхновение за една по-чиста и здрава планета, а какво по-ценно от това?  
 
В програмата за деня участие взе и Мадлена Владимирова - важен представител на организацията Green Business Norway. В нея Мадлена работи като директор „Пазари“ за България, а в Junior Achievement често можем да я „срещнем“ дигитално като ментор в различни учебни проекти.  
 
Тя представи на децата CYCLED - дигитална платформа за увеличаване рециклирането на отпадъци от опаковки.  
 
В този ден младежите отново имаха възможност да получат обратна връзка от експерти и да помислят за бъдещото развитие на идеите си!
 
С радост посветихме останалите часове на базата на Brave New Hair – български семеен бранд, произвеждащ висококачествени продукти за коса. Лидия Стойчева – вицепрезидент на компанията, както и целия екип, отвориха широко вратите и сърцата си за нас и търпеливо и с много внимание подходиха към всеки зададен въпрос.  
 
Сериозна доза любознателност и свеж предприемачески дух изпълваха дискусионната зала от началото до края. Нашите домакини окончателно обраха младежките овации след като изпратиха всички присъстващи със специални подаръци. Въпросните бяха и основна тема на разговор в автобуса по пътя на връщане.  
 
Изпратихме слънцето с дълга разходка в Стария град на любимия Пловдив.  
 
И този ден бързо отмина...
 
 
 
Много работа очакваше нашите будни ученици и в предпоследните дни от фестивала „Учене чрез правене и устойчиво развитие“.  
 
Жегата не им попречи да тръгнат „на лов“ за местни и туристи, провеждайки редица интервюта по особено сериозни теми като: намаляване на биоразнообразието, пожари и връзката им с климатичните промени, компостиране и какво знаем за него, разделно изхвърляне на отпадъци, разхищениеото на храна и др. Младежите не само изслушваха мнението на събеседниците си, но и допълваха разговорите с ценни факти от съответните теми, проучени от тях самите. След представяне на наблюденията на всички потенциални бъдещи журналисти, не липсваха и дискусии относно нагласите на населението тук и в Норвегия.  
 
 
 
Събота беше денят, в който те неформално споделиха натрупаните впечатления от изминалите дни, използвайки илюстративни карти и известна доза въображение.  
 
Кулминацията беше международната културна вечер. И българските, и норвежките младежи успяха да представят своите държави и местата, от които идват, по изключително пъстър и забавен начин. Пихме традиционен норвежки ябълков сок, учихме думи и изрази и на двата езика, танцувахме български хора, но забележете – те се харесаха до степен, до която никой в залата дори не понечи да седне на стол!  
 

Традиционни български носии красяха нашите деца още от началото на вечерта. Пренесоха ни и в други култури, смайвайки с танци от Испания, Гърция, Америка, Турция и къде ли не още!

 

Проектът "Зелено сътрудничество отвъд граници" се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 143 218 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект "Зелено сътрудничество отвъд граници" е да въвлече поне 540 младежи, учители и представители на НПО, бизнеси и държавни институции от България и Норвегия в обучителни дейности по зелено предприемачество и иновации чрез сформирането на поне 8 трансгранични екипа, които ще развият иновативни продукти, услуги и инициативи за справяне с климатичните промени.

www.activecitizensfund.bg