JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Още по темата

2015-11-10

С MetLife преподаваме „Разумни финанси“ на десетокласници от 5 града

С MetLife преподаваме „Разумни финанси“ на десетокласници от 5 града


прочети >>

Финансовата грамотност е важна, за да можеш сам да взимаш решенията за живота си

2015-11-19

Финансовата грамотност е важна, за да можеш сам да  взимаш решенията за живота си

 

Интервю с Евгени Бенбасат, представител на Метлайф България

 

Второто издание на проекта е чувствително по-мащабно от първото, ще включи ученици освен от София и от още четири града, как направихте избора?

В първия проект, който можем да наречем пилотен – в София, видяхме, че има интерес, че има добри резултати и решихме да разширим обхвата. За нас беше важно това да са големи градове в цяла България, места където ние можем да осигурим присъствие, т.е където имаме офиси и доброволци, които да се включат. В първия проект повишихме нивото на финансова грамотност на учениците с 23 %, сега очакваме 5 пъти повече ученици да се включат и съответно целите, които сме си поставили с Джуниър Ачийвмънт, са да удвоим процента на успеваемост.

 

Какво ще кажете на всички тези над 400 ученици, които ще надграждат финансовите си познания в идните месеци?

Пожеланието ми е наистина тези деца да грабнат това, което им даваме, защото това е опит, това са познания за добро финансово поведение, това са умения за живота, както ние ги наричаме. Пожелавам им да ги използват максимално, за да могат да имат по-успешен живот и да бъде за тяхното поколение страната ни наистина по-добро място за живеене.

 

Защо е важно човек да има добра финансова култура?

Ако един човек иска да взима решенията за себе си сам, той трябва да има добра финансова култура. Иначе някой друг ще ги взима вместо него и може да се озове в ситуации, които не са благоприятни, може дори да няма контрол над собствения си живот. Затова смятам, че финансовата култура е от изключително значение за всеки млад човек днес.