JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

Финансовата свобода започва с личния бюджет

2016-01-21

Финансовата свобода започва с личния бюджет

 

Урок по финансова грамотност в 79. СОУ в София с Метлайф и Джуниър Ачийвмънт

 

„Спестявания – 10%, храна –15%, разход за жилище – 25%, транспорт – 15%, забавления – 10%, облекло – 5%, дарения – 5%, други разходи – 15 %.“ Така изглежда перфектният личен бюджет, описан в програмата „Разумни финанси“, създадена от екипа на Джуниър Ачийвмънт, в рамките на проекта „Знания, които променят живота“ (LifeChanger). Людмила Борисова, бизнес доброволец от Метлайф България представи тази тема пред единадесетокласници от 79. СОУ „Индира Ганди“ в София. Темата за съставяне на личен бюджет започва с определяне на приоритетите в един бюджет, алтернативните избори и мотивацията на един млад човек да постигне и задържи ежемесечното изпълнение на един балансиран бюджет. Това е и една от целите, които проектът „Знания, които променят живота“ (LifeChanger) на Метлайф и Джуниър Ачийвмънт, финансиран от Фондация Метлайф, си поставя – да изгради през 2015/2016 г. у 450 ученици от 5 града правилното отношение към личните финанси, което ще им позволи да взимат адекватни финансови решения в бъдеще.

 

Защо е важно да харчим разумно и приходите ни да са повече от разходите ни – този въпрос постави като предмет за разсъждение и изказване на мнение пред учениците Людмила Борисова. Какво е пасив и какво актив в един бюджет, дали автомобилът ни, към който имаме ангажимент да обслужваме технически и да зареждаме с гориво е актив или е пасив в бюджета ни? Учениците редуваха упражнения с разсъждения по време на часа, за да подредят, с помощта на бизнес доброволката от Метлайф матрицата на своя успешен бюджет.

 

Ето впечатленията от участието в проекта на Богомил, ученик от 79. СОУ:

 

В продължение на 4 месеца ученици от 10. и 11. клас на 15 средни училища от София, Пловдив, Пазарджик, Варна и Бургас, в които не се изучава икономика и финанси, имат възможност да подобрят своята финансова грамотност. С помощта на образователната програма „Разумни финанси“, разработена от Джуниър Ачийвмънт България и базирана на учебните програми „JA Лични финанси” и „JA Икономика“, учениците ще повишат познанията си за света на финансите. Техни учители ще бъдат бизнес доброволците от Метлайф, които ще им преподадат учебното съдържание, допълнено от техния опит на финансови експерти. Темите обхващат областите спестяване, инвестиране, кредити, застраховки, личен бюджет, семейно финансово планиране и целеполагане. В рамките на проекта учениците ще бъдат изправени пред финансово предизвикателство – създаване на семеен бюджет, а най-добрите от тях ще участват и във финансов иновационен лагер, който ще се проведе през март 2016 г. в София. След това ще споделят добрия опит в своите общности, с участие в локални  инициативи през април, който е месецът на финансовата грамотност.

 

Ето какво сподели за участието си в проекта Людмила Борисова, бизнес доброволец от Метлайф България, която заедно с 20 свои колеги представя в клас програмата „Разумни финанси“:  „Участието в проекта ми дава много удовлетвореност, въпреки притеснението, защото ние не презентираме ежедневно, още по-малко пред ученици. Всеки от нас, доброволците от Метлайф излиза от класовете удовлетворен, прави си сметка доколко знанията, които самият той е натрупал в училище са му останали или се е информирал по много теми по-късно и се опитваме да дадем на учениците именно това, което на нас ни е липсвало. Искам да пожелая на всички ученици, които участват в проекта „Знания, които променят живота“ да са здрави, за да реализират всичките си мечти, включително и финансовите. Призовавам ги да вземат максимума от мен, от колегите ми, от проекта като цяло, да изискват дори повече информация, да потърсят и впоследствие, ако имат нужда, връзка с нас, защото ние сме се ангажирали да им помогнем в изграждане на тяхната финансова грамотност и сме готови да сме полезни и занапред.“

 

Снимки от урока по финансова грамотност в 79. СОУ „Индира Ганди“ вижте тук: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.948176115237968.1073741855.175458472509740&type=3