JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Форумът EMPATHEAST отправи предизвикателства за визията на Пловдив към творци от цяла България

2014-11-04

Форумът EMPATHEAST отправи предизвикателства за визията на Пловдив към творци от цяла България

Като домакин на „Световна седмица по предприемачество“ за България, Джуниър Ачийвмънт ще участва в организирането на пилотния форум за социални иновации и социално предприемачество-EMPATHEАST. Инициативата е на сдружение „Фабрика за идеи“, автори и на „Предизвикателство за социална промяна“ и Changemakers Academy. 

 

От „Фабрика за идеи“, организатори на EMPATHEASTотправиха предизвикателства към 11 творци от цяла България за пресътворяване на градската среда в Пловдив.Някои от местата, които очакват своята промяна са: площадите „Съединение“ „Марокян“, „Стефан Стамболов“, „22 септември“ , „Истанбул“ в Хаджи Хасан махала, както и градинка на кръговото движение до Централна ЖП гара, парк „Белите брези“ в кв. „Кючук Париж“, Стълбите и градинката зад Джумая джамията и др. 

Всички участници в конкурса бяха изпратени на неочаквана локация в града под тепетата, за да мобилизират в рамките на 5 дни нестандартното си мислене и да създадат пърформанс, инсталация, изложба, акция или игра, която чрез езика на изкуството да формулира иновативно и приложимо решение за подобряване на градската визия.

Предложенията трябва да са в темата „Емпатия и Колективна интелигентност“ и да ангажират максимален брой хора с цел създаване на споделена визия. Одобрените идеи и техните екипи получават от организаторите място в програмата на ART Innovation Challenge в рамките на EMPATHEAST, първият форум за социална промяна чрез емпатия, който ще се състои между 14-16 ноември в Пловдив.

Специално за първото издание на форума пристигат гост-лектори от САЩ, Германия, Холандия, Словения, като едни от топ имената в сферата на социалните иновации, които могат да бъдат чути на място са Патриша Мънроу и Джефри Бийсън. На 15 ноември в Тютюневия склад над мебелен салон „Галеро“ създателите на иновативния формат World cafе ще обменят с гостите на събитието визии за промяна отдолу-нагоре. Друг интересен лектор е Джейсън Нарди, част от екипа зад Банка „Етика“. Уникална по рода си, тя се създава като опозиция на олигополните финансови институции в Италия. Тези и още много други примери за организационно развитие, креативно образование, социални предприятия, самоорганизиращото се общество,  устойчивото развитие, управление на човешките ресурси и солидарни бизнес системи ще могат да бъдат съпреживяни на EMPATHEAST.

От „Фабрика за идеи“ съобщават, че освен лекциите на световните и български социални иноватори и предприемачи, уъркшопите и игрите, част от програмата на форума, място в нея ще заеме и VOX POPULI. Екипът на иновативната концепция ще представи своята дейност чрез лецкия, уъркшоп и представление, за да разкаже на гостите на EMPATHEAST как емпатията  задвижва творческия потенциал за създаването на театър, който отглежда гражданско съзнание и гражданска отговорност.  

За пръв път събитие от такъв мащаб ще бъде на принципа "Плати, колкото прецениш", с което организаторите от „Фабика за идеи“ искат да докажат, че въпреки скептицизма, принципите на солидарната икономика са напълно приложими в България. Достъпът става чрез регистрация, а местата за ограничени.