JuniorAchievementBulgaria
header_pic

From ABC to PhD and Beyond: Digital with JA – Episode 3

2020-04-21

From ABC to PhD and Beyond: Digital with JA – Episode 3


Верни на философията че всяка криза съдържа в себе си възможност и проява на предприемачески дух, JA България създаде поредицата „Дигитално с JA“.

Заповядайте в епизод 3на 27 април 2020: „From ABC to PhD and Beyond“: обмяна на опит, вдъхновение и практика в предприемачеството от JA България, колегите ни от JA of Northern New England и водещите бизнес партньори на двете организации.  

С кого ще ви срещнем в този англоезичен епизод?

Полина Бодурова, ученичка от МГ „Петър Берон Варна“, участник в емблематичната програма на JA „Учебна компания“ в класа на Димитрина Докимова.

Полина е ученик в „Учебна компания“ за втора годна, в класа на Димитрина Докимова в МГ – Варна. Тя споделя за себе си:

„Част съм от учебни компании за втора година. И двете компании, в които съм била, са свързани със замърсяването на въздуха. Миналогодишната – въздухът навън, а тазгодишната – замърсяването в затворени помещения. И в двете съм се занимавала с маркетинга, като това включваше намиране на потенциални клиенти и популяризиране на продукта/дейността на фирмата. В тазгодишната ми компания освен поддържане на активна фейсбук страница, създавам и мобилно приложение за продукта ни.“  

Благой Анастасов, BeVine, „Най-добър студентски стартъп“ на България 2019 и носител на специалния приз „Най-иновативен стартъп“, връчен от Avanade в рамките на носител на специалната награда на Avanade “Дигитални иновации” за 2019 г.

Благо е родом oт град Куклен, малко градче в близост до Пловдив. Докато расте като един добър математик, желаещ да стане софтуерен специалист, той помага на баща си в отглеждането на лозовите им масиви. Пет години по-късно, вече софтуерен инженер в София, Благо решава да използва знанията си в тази сфера и да ги внедри във винената индустрия. Заедно с приятели създават Bevine, с който печелят националното състезание на Junior Achievement за най-добър студентски стартъп в България за 2019-та година. През това време черпят безценен опит и биват насърчавани от свежи и успешни хора от Junior Achievements. Като най-голямо постижение за себе си, освен наградите на Bevine, определя възможността да бъде асистент по технологично предприемачество.


Бивайн е технологичен стартъп, който свързва винената и софтуерната индустрия. Посредством софтуерно решение, което анализира метеoрологични данни от лозовите масиви, Бивайн следи развитието на болести по различните сортове грозде в масива. По този начин  позволява на агрономите и лозарите да взимат информирани решения и мерки за третиране на техните лозя.

Станислава Танева, Ситибанк България, Управляващ директор и Директор Корпоративно банкиране.

Станислава Танева заема позицията на управител на българския клон на Сити от януари 2015 г. Тя е част от Ситибанк България от самото начало през 1999 г., като преди да се присъедини към екипа на Сити е работила в Българската народна банка. През 2010 г. Станислава заема поста на директор Корпоративно банкиране и ръководи повечето от ключовите сделки на българския франчайз. Тя има основна роля за позиционирането на Ситибанк като един от лидерите на пазара в България.

Лудовико Роло (Ludovico Rollo), ученик, Boston Latin School, участник в JA Company Program (Учебна компания) в JA Northern New England, учебната компания в която е участвал е носител на наградата за иновация на EY и за социално въздействие на Delta.

Лудовико (Лудо) Роло е единадесетокласник от Бостанското латинско училище, който в момента се обучава дистанционно, заради предпазните мерки покрай вируса COVID-19. Лудо е участник в програмите на Джуниър Ачийвмънт още откакто е бил в девети клас. Към момента той е участвал в 3 различни Учебни компании, като заедно с екипа си е успял да стигне до регионално ниво и даже до Американското национално състезание два пъти. Миналата година, неговата Учебна компания е спечелил две награди – наградата за иновации на Ernst & Young и наградата за социално въздействие на Delta. Лудо и неговата предишна Учебна компания, в момента се опитват да патентоват по два начина своя продукт FiltAir USA.

Лудо много обича футбола и е капитан на неговия отбор към US Development Academy. Той също така с удоволствие участва в ученическия съвет на неговото училище и е член на клуба по финанси и икономика. Лудо говори свободно италиански, заради произхода на неговото семейство и учи мандарин в училище. Той се надява да продължи да упражнява страстта си към бизнеса и по време на висшето си образование, а и след това.

Вал Брукс (Val Brooks)JA Northern New England, мениджър на програмата „Учебна компания“

Вал Брукс се присъединява към екипа на JANNE преди близо две години, отдадена на каузата да работи за разширяването и разрастването на предприемаческата програма „Учебна компания“, в която ученици от гимназиален етап създават и развиват свой стартъп.

В последните 18 месеца Вал (Валъри) успява да засили забележително възможностите за учениците, участници в програмата, като увеличава разпознаваемостта и търсенето на курса в района наГолям Бостън, Масачузетс (Greater Boston Area). Като резултат от нейната работа броят на учебните компании нараства от 17 до 49, а учениците в района, до които достига емблематичната програма на JA, „Учебна компания“ се увеличава от 344 до над 600. В момента фокусът на Валъри е в развитието на нов пространство за експериментална работа на младежите в пристанищния района на Бостън, където учениците ще могат да произвеждат продукта на своята компания чрез използването на оборудване като 3D принтери, шевни машини и лазерни и винилови резачки.

Вал има магистърска степен по „Ангажиране на общността“ Merrimack College, където Джуниър Ачийвмънт като организация е послужила за модел в редица нейни разработки като студент. Вал има предишен професионален опит като застъпник на интересите на деца в приемни семейства. Знанията й за ключовите финансови пазари и oпитът й в управление на институционални инвестиционни портфолиа подпомагат успехите й като мениджър на програмата „Учебна компания“.

В момента Валъри разпределя времето си между Уобърн (Woburn, MA) и Севереоизточен Кингдъм (Northeast Kingdom of Vermont),където живее с трите си дъщери.

Бил Шуобъл (William (Bill) Schawbel), Schawbel Companies, главен изпълнителен директор и член на Борда на директорите на JA Northern New England, Бостън, САЩ

Уилям (Бил) Швабел e главният изпълнителен директор на Schawbel Companies, както и основател и главен изпълнителен директор на  The Schawbel Corporation, компания създадена през 1981, чрез придобиването на две подразделения на  компанията The Gillette Company. През 2014 Бил продава The Schawbel Corporation заедно с бизнеса за препарати против комари ThermaCELL Mosquito Repellant, но запазва продуктовата линия ThermaCELL Heated Products като част от Schawbel Technologies LLC.

Преди да основе The Schawbel Corporation, Бил е заемал мениджърски позиции в The Gillette Company, като е бил и президент на Gillette Япония и на Braun Северна Америка.

Неговият опит в маркетинга и управлението включва значителен принос към много от подразделенията на Gillette в САЩ, както и на международно ниво, като има значителен успех в областта на придобиванията и развитието на нов бизнес. През последните тридесет и осем години Бил създава и продава над тридесет компании, обхващащи широк спектър от потребителски продукти в областта на личната грижа, домакински стоки, хардуер, храни и лекарства и борба с вредителите. Той е изградил връзки с качествени чуждестранни производители и чрез връзките си в Университета в Пенсилвания и Масачузетския технологичен институт (MIT), е създал широка мрежа от контакти с експерти в индустрията.

Любовта на Бил към общественото образование, многообразието и предприемачеството, го задържат в Джуниър Ачийвмънт (JA) повече от шестдесет години. Неговата история с Джуниър Ачийвмънт (JA) започва още от ученическите му години, когато е бил ученик в Бостанската Лантинска Гимназия през 1955 и е участвал в Учебна Компания. От тогава, през годините той е бил активен както на местно управленско ниво като предишен председател на Junior Achievement of Northern New England, така и в международен план като член на борда на Junior Achievement International. В рамките на JA, Бил е влизал в ролята на  ментор, доброволец, спонсор, председател на борда, член на глобалния съвет и председател на комисията по организиране на Гала  събитието за 100-годишнината на JA.

Освен това, филантропска дейност на Бил включва работата му като президент на фондацията към Бостанското латинското училище и ролята му на председател на комитета за капиталови кампании към училището. Той също е бил заместник-председател на Настоятелството на Бостънския музей на науката. Бил е учредител на Центъра за жени и предприемачество, организация, която изгражда успешни бизнеси чрез образование и обучение и EdVestors, организация, която подобрява училищата, като комбинира стратегическа филантропия, експертиза в образованието и подкрепа при изпълнение, за да помогне на училищата да създадат условия за промяна в училищната система. Като възпитаник на колежа Уортън към Университета в Пенсилвания, Бил служи на своята алма матер като попечител, председател на Съвета на надзорниците за катедрата по ветеринарна медицина и съпредседател на Обществото на Джеймс Бристър (Борд на многообразието на Пен). Бил е служил в Американската армия като капитан.

Модератор: Милена Стойчева, JA България, изпълнителен директор

Милена Стойчева е предприемач, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България и гостуващ професор по иновации и предприемачество към Европейския институт за иновации и технологии.

Мисията на Милена е да популяризира ползите от предприемаческото образование сред обществото, да подкрепя младите хора да развиват талантите си и сами да градят своето бъдеще.

Милена има повече от 20 години опит в международни организации и компании. Била е председател на Глобалния съвет на страните-членки на Джуниър Ачийвмънт Уърлдуайд (JA Worldwide) и старши експерт на тема висше образование към Джуниър Ачийвмънт Европа. Съосновател е на дъщерната компания на JA - The Edge.

Милена е първият Декан по студентски въпроси на Американския университет в България. В допълнение на редица собствени начинания, тя е ключова фигура в групата по предприемачество и наука на образователния екип на Intel, Европа. Работила е за кратко като журналист в телевизия AP, била е ментор и треньор в различни обучителни програми по бизнес развитие и технологично предприемачество. Милена има дипломи от български и европейски университети.

 

Акценти на фокус в предстоящия разговор: опорни точки в предизвикателни временна, предприемаческият подход и бъдещето.  

Очакваме ви: 27 април 2020, 16:00 – 17:30 часа, регистрирайте се за уеб срещата тук.

 

 

Със специалното съдействие на: Citi и Фондация Citi