JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Гимназисти от цяла България се състезават за най-добър виртуален бизнес

2017-04-11

Гимназисти от цяла България се състезават за най-добър виртуален бизнес

 

Младите мениджъри създават и управляват собствена компания във „Виртуално предприятие“ на JA, включено и в календара на МОН за национални състезания

 

Отбор „TBM“ на Силвия Мишева и Виолета Вълкова от Националната търговска гимназия в Пловдив спечели националното състезание „Виртуално предприятие” 2017, която се организира за 18-ти пореден път от Джуниър Ачийвмънт България. Младите предприемачи се пребориха за отличието в конкуренция с представители на гимназии от цялата страна. Общо осем отбора от Пловдив, Видин, Самоков, Русе и Казанлък достигнаха до финалите на тазгодишното състезание. Основната им задача беше  да покажат уменията си в управлението на виртуални компании. Финалът на състезанието се проведе на 8 април (събота) в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади и съзтезания в София. Мениджърите ученици, които показаха най-добри резултати по време на събитието, получиха своите призове от Силвия Кънчева, държавен експерт в МОН.

Второ място в отборното класиране зае отбор “PGAZ” от ПГ „Асен Златаров“ Видин, с учениците Калоян Кирилов и Младен Мирчев.

На трето място се класира отбор „Creative Solutions“на Артур Торосян, Петър Радев, Ивелин Иванов, Цветомир Петков и Михаел Георгиев от ПМГ „Баба Тонка“ Русе.

Освен че участваха в отборната надпревара, учениците решаваха и индивидуален тест по икономика, зададен в началото на състезанието, който, заедно с отборното класиране, определи и персонални победители в играта.Първо място беше заето също от Силвия Мишева от Националната търговска гимназия в Пловдив. Второ място се зае от Артур Торосян от МПГ „Баба Тонка“ Русе, а на трето място се класираха Калоян Кирилов и Младен Мирчев от ПГ „Асен Златаров“, Видин.

 

 „Виртуално предприятие” е образователно онлайн състезание, организирано на национално, европейско и световно ниво. Тази година в програмата се включиха общо 203 отбора от 23 населени места, които се състезаваха онлайн в продължение на 2 месеца. Участниците във виртуалната игра стартират онлайн компании при равни условия и вземат решения за шест основни показателя на произвеждания продукт: цена, обем на производството, маркетинг, капиталови инвестиции, развойна дейност и благотворителност. Решенията им трябва да са съобразени с реалната пазарна среда и макроикономическата политика. Крайното класиране се осъществява чрез Индекс на пазарното представяне, който сравнява резултатите по предварително зададени критерии.

Програмата “Виртуално предприятие” е предназначена за младежи на възраст между 15 и 19 години. Инициативата дава възможност на учениците да тестват и развият бизнес уменията си, като вземат решения, които имат реално влияние върху фирмата, която управляват.