JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Гимназисти от цяла България се състезават за най-добър виртуален бизнес

2018-04-17

Гимназисти от цяла България се състезават за най-добър виртуален бизнес

 

Младите мениджъри създават и управляват собствена компания в надпреварата „Виртуално предприятие“ на Джуниър Ачийвмънт

 

Отбор „Dizone“ (11-ти клас) от МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив, спечели националната надпреварата „Виртуално предприятие” 2018, която се организира за 17-ти пореден път от Джуниър Ачийвмънт България. На второ място се класираха отбор pgaz103 (ПГ "Асен Златаров") от Видин, а на трето място е отбор Sonic (ЕГ "Пловдив" и Национална търговска гимназия, Пловдив).  Младите предприемачи се пребориха за отличието в конкуренция с представители на гимназии от цялата страна. Общо осем отбора от Пловдив, Русе и Видин достигнаха до финалите на тазгодишното състезание. Основната им задача беше да покажат уменията си в управлението на виртуални компании. Финалът на състезанието се проведе на 14 април (събота) в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади и съзтезания в София. Мениджърите ученици, които показаха най-добри резултати по време на събитието, получиха своите призове от Ваня Кастрева, началник на РУО София-град и Анелия Русакова, главен експерт към МОН. 

 

Освен в отборната надпревара, учениците решаваха и индивидуален тест по икономика, зададен в началото на състезанието, който, заедно с отборното класиране, определи и персонални победители в играта. Първо място беше заето от Антон Иванов от МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив, второ – от Иван Караджов от ЕГ “Пловдив”, а трето – от Кристиян Николов от Национална търговска гимназия, Пловдив. Междувременно всички ученици имаха шанса да се съревновават за възможността да кандидатстват за допълнителна ежемесечна стипендия.

 

„Виртуално предприятие” е образователно онлайн състезание, организирано на национално, европейско и световно ниво. Тази година в програмата се включиха общо над 150 отбора с над 600 ученици от 20 населени места, които се състезаваха онлайн в продължение на 3 месеца. Участниците във виртуалната игра стартират онлайн компании при равни условия и вземат решения за шест основни показателя на произвеждания продукт: цена, обем на производството, маркетинг, капиталови инвестиции, развойна дейност и благотворителност. Решенията им трябва да са съобразени с реалната пазарна среда и макроикономическата политика. Крайното класиране се осъществява чрез Индекс на пазарното представяне, който сравнява резултатите по предварително зададени критерии.