JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

Иновационен лагер в Габрово

2017-10-24

Иновационен лагер в Габрово

Над 100 активни, ангажирани, компетентни в своята област и творчески ориентирани личности от цялата страна взеха участие в иновационен лагер. Събитието, което се проведе от 20 до 22 октомври 2017 г., се организира за втора поредна година съвместно от JAБългария, Областен информационен център – Габрово и Община Габрово.

10 иновативни идеи бяха представени в края на събитието в предвидените за работа три предизвикателства – „Цех за Култура“, „Кооперация Образование“ и „Галерия Индустрия 4.0“.Учениците развиха своите идеи под формата на Business Model Canvas. Сред тях бяха „Музикална иновация“, която обединява музикален магазин и школа за обучение по избран инструмент, високотехнологичен автобус за забавления, споделено работно пространство, което да изпълнява функциите на игрална зала, кафене и библиотека, туристическа агенция за иновативни екскурзии за студенти и ученици, при които пътуванията ще бъдат съпроводени с образователни игри, създаване на организация за популяризиране на културно-историческото наследство на региона в целия свят под мотото „Поглед назад за стъпка напред“. За най-добър ученически бизнес беше провъзгласен Glow Bio. Тяхната идея включва вендинг машини за салати и фрешове, които да бъдат разположени в училища и предприятия, отдалечени от центъра.

Като модератори в инициативата се включиха представителите на Джуниър Ачийвмънт България д-р Светослав Маноилов и доц. д-р Петко Русков, председателят на Български младежки форум Божидар Цветков, националният сътрудник на евродепутата Владимир Уручев инж. Димитър Стоянов, съветникът към фондация „Приложни изследвания и комуникации“ Руслан Стефанов и бившият съветник по иновационни политики на президента Росен Плевнелиев Д-р Анна-Мари Виламовска. Фасилитатор на събитието бе Рене Томова – основател на агенция за иновации и дизайн мислене Creative Shower.