JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Иновативен софтуер за сграден мениджмънт, устройство за четене на книги на тъмно и самополиваща система за отглеждане на стайни растения спечелиха големите награди в 8-то издание на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“ на JA Bulgaria

2016-06-06

Иновативен софтуер за сграден мениджмънт, устройство за четене на книги на тъмно и самополиваща система за отглеждане на стайни растения спечелиха големите награди в 8-то издание на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“ на JA Bulgaria

 

Президентът Росен Плевнелиев връчи наградата на най-добрия студентски стартъп на България

 

Най-големият младежки бизнес форум – „Изгряващи звезди“, организиран от JA Bulgaria, се проведе на 3 юни, под патронажа на президента Росен Плевнелиев. София тех парк събра близо 500 ученици и студенти от цяла България, които в продължение на два дни демонстрираха пред жури и на щанд своите продукти и услуги, разработени през 2015/2016 г. в рамките на програмите „Учебна компания“ и „Стартъп“. Програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт е призната от Европейската комисия за най-добрата практика в обучението по предприемачество.

Президентът Росен Плевнелиев връчи наградата на най-добрия студентски стартъп на JA Bulgaria за 2015/2016 г., „Центроида“ от Американския университет в България. Компанията е разработила междуплатформена система за управление на имоти и жилища, която вече се ползва от фирми в сектора на професионалните домоуправители, отговарящи за поддръжката на общите условия и части в жилищните сгради. Разработката на студентите се нарича “Central Property” и улеснява управителите на подобни фирми, като им предоставя възможност за по-ефикасно управление на паричните потоци, най-вече при събирането на таксите от страна на служебните касиери и предоставя отворен достъп за живущите, които могат да следят разходите си. Елипът „Центроида“ ще представи България на международното състезание на стундетските стартъпи на JA Европа, което ще се проведе след месец в Букурещ, Румъния.

Днес честваме таланта и вдъхновението на младите хора, доброто образование, ориентирано към предприемачеството, към възможността младите не само да получат знания, но и умения, каза президентът Плевнелиев от сцената на форума.Той посочи, че никога не е имало толкова широк хоризонт и възможности за предприемачество по света и в България.

Председателят на УС на JA Bulgaria, Бони Бонев, връчи наградата „Най-добра учебна компания“ на учебната компания „Леа“ от Пловдивската езикова гимназия.Слагаш книгосвета върху страницата от книгата и така можеш да четеш на тъмно, като се осветяват достатъчно добре и двете страници. Това е един плексиглас, голям колкото страницата на книга, който отстрани има малка кутийка с две батерии. Осветлението е светодиодно и издържа 30 часа. За разработката на книгосвета използвахме елементарни закони от физиката, изучавани в 11 клас, обясниха победителите. Учениците от „Леа“ ще представят страната ни на годишното състезание на учебните компании на JA Европа в края на юли в Люцерн, Швейцария. Компанията получи и специална награда от Nu Boyana Film Studios – промоционално видео на стойност 10 000 евро, с което ще могат да подсилят представянето си в Швейцария.

Столична община традиционно отличи най-добре работещото по предприемачески програми столично училище и за 2015/2016 г. това е 108. СОУ „Никола Беловеждов“ в ж.к. Дружба. Наградата е част от дейностите по споразумението за сътрудничество между Столична община и JA България и беше връчена от Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование и култура към Столичния общински съвет.

„Учител на годината на JA Bulgaria стана Нели Тихомирова от русенската математическа гимназия „Баба Тонка“. „Трябва да ценим и апостолите на съвременното образование и да сме благодарни, че и в днешно време има истински стойностни и вдъхновяващи учители, които с примера си водят децата ни напред“, каза изпълнителният директор на JA Bulgaria Милена Стойчева, която връчи наградата на г-жа Тихомирова.

Младежкият стартъп Source of life от СУ „Свети Климент Охридски“ и ЛТУ спечели приза „Моята първа компания“ на Кока Кола HBC, директна инвестиция от 10 000 лева и 6-месечно менторство и развиване на продукта в JA Startup Хамбар в София тех парк. Source of life  е автоматичнен парник за свежи подправки, представляващ затворена система от сензори, отчитащи влага и температура, мини компютър и софтуер, който може да контролирате от телефона си. В парника само слагате семена и го включвате да работи, като той се грижи да подържа растенията в оптимални параметри и ви оставя спокойни без да мислите за поддръжката на растения като поливане и осигуряване на нужната светлина. „Обещаваме да разработим и развием продукта и дейността ни и да накараме и Джуниър Ачийвмънт, и Кока-Кола да се гордеят с нас“, казаха развълнуваните членове на екипа от сцената. Стартъпът се класира като първи подгласник за „Най-добра студентска компания на България“ и получи и специалната награда на SAP в категория „Най-иновативна идея“.

Пътуване до Европейския парламент в Брюксел спечелиха отличените в категорията „Агропредприемачество“, която за първи път беше представена тази година на форума.  Евродепутатът Владимир Уручев, член на комисията за развитие на селските райони в ЕП (AGRI) и председател на журито за наградата в тази категория връчи плакет на учебната компания Solarplant от МГ „Баба Тонка“, Русе, за техния продукт LED светодиодна лампа за отглеждане на растителни култури без слънчева светлина. Г-н Уручев награди с поощрителни награди и покани на посещение в ЕП и екипите „Пандора“ от СОУ „В. Левски“ в Карлово, които възраждат традициите в тъкането по иновативен начин, Zortex от ОДК Пловдив, които произвеждат иновативни поздравителни картички от рециклирана хартия, с вградени семена, които можете за засадите. До Брюксел през есента ще пътува и ученическия екип Junior Bio Vet от ПГВМ в Добрич, които произвеждат биотор. 

Евродепутатът Ева Паунова не успя да присъства лично на церемонията по награждаването на стартъпите на JA Bulgaria, но изпрати видео поздрав към участниците и гостите и награди също с посещение на ЕП студентската компания Offerme, разработила платформа за търсене и предлагане на услуги. Стартъпът от УНСС получи и специалната награда на Nestle за най-добра маркетингова стратегия, а Българският център на жените в технологиите връчи награда за дама с предприемачески дух на студентката Христина Ангелова от екипа.

Министерството на икономиката за трета поредна година избра най-добрия екип в рамките на своя конкурс за търговска марка„Брандико“, който от миналата година се провежда в партньорство с JA България. Желяз Енев, директор „Иконимически политики за насърчаване“ връчи наградата на 4smARTstuio. Учебната компания от Националната професионална гимназия пополиграфия в София, която се е заела с реализирането на училищна телевизия получи и специалното отличие на Престиж 96, „Най-добра маркетингова стратегия“ при ученическите екипи – майсторски клас по маркетинг.

Инвеститорът и предприемач, основател на Webit,  Пламен Русев награди победителите при студенските екипи с покана за участие и представяне на дейността им в рамките на следващото издание на Webit в София през 2017 г.  

Главният изпълнителен директор на NN България и член на УС на JA Bulgaria, Николай Стойков, удостои най-заслужилия сред студентските екипи с приза Социална иновация“. Наградата спечелиха In the Mood All Together от СУ „Св. Кли. Охридски“ и УНСС. Студентите са създали организация, чиято мисия е социализацията на хора в равностойно и неравностойно положение чрез различни спортно-културни дейности, танци и образователни курсове.

Бойко Яръмов от Progress, под чийто бранд Telerik вече оперира в България, връчи наградата в категорията „Digital Rising Star” на студенти също от ТУ Варна, екип КОТЕРА, които разработват иновативни автоматизирани производствени парници, свързани с приложение и с онлайн платформа,в която може да се следят и контролират показателите в градината в реално време.

Изпълнителният директор на HPE (Хюлет Пакард Ентърпрайз) и член на УС на JA, връчи специална награда „Най-добър екип“ на учебната компания Metalpriz от НГПИ „Св. Лука“, които миналата година си тръгнаха от форума с голямата награда при учениците.

MetLife България удостои с наградата  “LifeChangerи чек за 3000 лв. ученическия екип Odesza и тяхната учителка Димитрина Докимова, от математическата гимназия във Варна. Учебната компяния е разработила обилна апликация, която ви предлага какво да сготите на база сканиране на продуктите в хладилника и така адресира проблема с изхвърлянето на храна поради лошо планиране.

                  Учителката Лилия Чаушева от Пазарджик беше удостоена с наградата на Samsung Electronics и JA Bulgaria за особен принос към развиването и утвърждаването на платформата SmartClassroom.bg.

София тех парк връчи своята награда „Технологии и иновации” на студентската компания Електрон от ТУ Варна. Екипът получи и покана за стаж в лабораторния комплекс на тех парка, където ще може да доразвие своята Solar Tracking system (система следяща слънцето), управляваща платка с микропроцесор и софтуер.

Момичетата от екип „Зелена работилница“ за здравословни безглутенови храни, от Пловдивския университет „П. Хилендарски“, си тръгнаха с наградата на медиите„Малки стъпки към успеха, която им връчи Венелин Петков от bTV.Другите членове на зввездното медийно жури бяха Максим Майер от Мениджър, Николина Димитрова от България он ер и Bloomberg, Бойчо Попов от Investor.bg, Мара Георгиева от Капитал, Ангелина Генова от Dnevnik.bg, Детелина Калфова от Economy.bg и Анна Бакалова от „Твоите технологии“, която подари на всички участници във форума едногодишен абонамент за електронното списание.

JA Bulgaria връчи наградата за бизнес доброволци на годината на Гергана Павлова и Пламен Петров от Екуинокс Партнърс, основатели и вдъхновители на коучинг програмата Intunity Coaches, достигнала благодарение на тях до над 30 преподаватели по програмките на JA Bulgaria, в това число и екипа на организацията.

Мащабният бизнес форум „Изгряващи звезди“ даде сцена за изява на предприемачески дух и талант на 32 ученически мини компании и 18 студентски стартъпа от цялата страна. В журито се включиха топ мениджъри от бизнеса, предприемачи и представители на държавните институции, за да определят кои участници да получат престижните призове. Водещи на тържествената церемония за връчване на наградите бяха Евелина Павлова от радио FM+ и предприемачът Борис Колев, собственик на Digimark и алумни на JA Bulgaria.

В рамките на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“ тази година се проведе и дискусионен панел на тема „Европейски измерения на обучението по предприемачество“. Модератор на дискусията беше известният маркетинг специалист Мирослав Запорожанов, алумни на JA Bulgaria. Участие взеха Анна-Мари Виламовска от екипа на Президента, заместник-министъра на образованието и науката Диян Стаматов, Малина Едрева от Столична община, посланикът на Кралство Дания у нас, Кристиан Кьонингсфелт, членове на УС на JA Bulgaria,  представители на българския бизнес, както и на датския бизнес в България. Своя опит сподели Кристиан Вантергаард, изпълнителен директор на  водещата датска организация за предприемачествoFonden for Entreprenørskab, част от мрежата на JA Europe. По време на панела участниците споделиха своите виждания и идеи за модела за успешно развитие на България и изграждането на култура, мислене и поведение за предприемачество, като основа на конкурентоспособността на страната.