JuniorAchievementBulgaria
header_pic

JA България  и Андрей Новаков създават #StartUpТворилница

2017-02-23

JA България  и Андрей Новаков създават #StartUpТворилница

 

40 студенти от Техническия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“ в Благоевград ще изучават предприемачество по програмата „JA Startup“ и ще създадат стартъп екипи в следващите месеци 

 

Проектът започна в университета днес с пресконференция и целодневно обучение на 40 студенти и преподаватели от Техническия факултет. Официалния старт с присъствие подкрепиха началникът на отдел Образование в Община Благоевград, Симона Митова, заместник-ректорът по научно-изследователската дейност на ЮЗУ проф. Георги Апостолов, ръководителят на Катедра „Технологично обучение и професионално образование“ и научен консултант към JA, проф. Сашко Плачков, преподаватели и студенти от университета. Регионалното управление по образованието в града беше представено от старши експерт Катя Иванова. 

Съинициаторът на проекта, евродепутатът Андрей Новаков беше възпрепятстван по време на пътуването към Благоевград за пресконференцията, но благодарение на съвременните технологии поздрави гостите и участниците чрез връзка по скайп: „Вярвам в потенциала на България, на младите хора, на студентите в ЮЗУ и затова съм сигурен в успеха на #StartUp Творилница. Пожелавам смелост в реализацията на мечтите на тези млади хора, които се включват в проекта сега и поемат по пътя на предприемачеството!“

 „Предприемачеството е моя мечта за образованието в Благоевград от години. Когато видях, какво са направили в София тех парк JA – JA Startup Хамбар, си помислих, колко ще бъде хубаво и нашите студенти да имат къде да творят и да се изявяват. А сега JA идва в нашия университет чрез този прекрасен проект и това ме прави много радостен!“, сподели заместник-ректорът по научно-изследователска дейност на ЮЗУ проф. Апостолов.

 Днес студентите се включиха в работилници и презентации по генериране на бизнес идеи, презентационни умения и стартиране на собствена компания. Успешни, вече действащи предприемачи, част от мрежата бизнес-доброволци на JA, говориха пред студентите и преподавателите и организираха за тях интерактивни сесии.

 

В рамките на проекта и програмата на студентите предстои участие в няколко менторски съботи в JA Стартъп Хамбар в София Тех парк, обучение по водене на преговори, работа над идеите с подкрепата на преподаватели и ментори от бизнеса, разработване на прототипи и валидиране на идеите. В началото на месец май за участниците в  „#StartUp Творилница“ JA и Андрей Новаков организират Иновационен лагер, който ще се проведе отново в града.

 

В началото на юни екипите от ЮЗУ ще представят своите прототипи на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“, организиран от JA България. Един от екипите ще се състезава и за специалната награда на Андрей Новаков, пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.

  

Програмата за студентите е базирана на най-старата и утвърдена програма за обучение по предприемачество – „Учебна компания“ на JA, призната от Европейската комисия още през 2006 г. за най-добрата практика в преподаването на предприемачество. #StartUpТворилница ще даде на студентите основни познания за стартиране на собствен бизнес и ще ги мотивира, като предизвика креативното им мислене. Проектът започва с първата от поредица планирани активности – обучение за студенти и преподаватели, като пилотно, в инициативата се включват 40 студенти от Техническия факултет и трима преподаватели от университета.

Студентите, участващи в проекта, ще следват етапите на програмата JAStartup, като сформират екипи и в следващите месеци работят над своите бизнес идеи. До месец май тази година участниците ще се включат и в менторските съботи, които JA България организира в JAStartupHambar в София тех парк. Предстои и специално събитие, организирано за #StartUpТворилница – иновационен лагер за студенти в Благоевград през следващите месеци. Предстои и работа на екипите с ментори, прототипиране и валидация на идеите, както и представяне на разработките в рамките на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“ през юни 2017. В рамките на форума предприемачите от Благоевград ще се състезават и за приза „Най-добър студентски стартъп на България“ – директна инвестиция в идеята и работа в споделеното стартъп пространство JAStartupHambar в София тех парк.