JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

JA България и Метлайф България стартират третото издание на проекта „Знания, които променят живота “

2016-11-11

JA България и Метлайф България стартират третото издание на проекта „Знания, които променят живота “

 

JA България и Метлайф България стартираха третото издание на проекта „Знания, които променят живота“ (LifeChanger), който се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация Метлайф.

Официалният старт на проекта беше сложен с официално откриване в 108 СОУ „Никола Беловеждов“ в София, където се  събраха ученици, родители, представители на Метлайф България и Джуниър Ачийвмънт и бизнес доброволците от Метлайф, които ще представят в клас петте теми на програмата „Разумни финанси“. От тази година институционален партньор на проекта е и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), които ще съдействат за достигането на темите от проекта до уязвими групи млади хора. Това ще стане, като JA България и доброволци от Метлайф обучат деца от Националния съвет на децата към ДАЗД да преподават една от темите на своите връстници.

„Знания, които променят живота“  цели да въоръжи с финансови познания и умения за успех ученици от 22 класа в страната – инициативата ще обхване 18 училища от София, Пловдив, Варна, Бургас, Враца и Пазарджик и ще се състои в обучителна програма по финансова грамотност „Разумни финанси“, която ще бъде представена на учениците от 27 доброволци от компанията Метлайф. Всички ученици и учители, участващи в проекта са поканени да се включат и в програмата „Учебна компания“ на JA, където с подкрепата на своите учители и бизнес ментори ще създадат продукти и услуги, с подчертана социална насоченост и полза за обществото. В края на учебната година те ще се състезават и за наградата на Метлайф – “LifeChanger”.  

„Изключително мотивиращо е да виждаме как учениците надграждат своите знания – първо чрез срещите с доброволците от Метлайф в клас, където повишават своята финансова грамотност, а след това и чрез участие в иновационния лагер и създаването на учебна фирма по модела на JA, където се учат на предприемчивост и работа в екип и развиват своите меки умения.“каза Вера Петканчин, директор „Оперативни дейности“ на JA България.

Ученици от 10 и 11 клас на 18 средни училища от София, Пловдив, Пазарджик, Враца, Варна и Бургас (общо 22 класа), в които не се изучава икономика и финанси, ще имат възможност да  подобрят своите финансови познания.  Бизнес доброволците от Метлайф ще влязат в ролята на учители, които ще преподадат учебното съдържание. Темите обхващат областите спестяване, инвестиране, кредити, застраховки, личен бюджет, семейно финансово планиране и целеполагане.

„За нас като част от Метлайф  и  Фондация Метлайф е привилегия да сме до вас в този проект и третото му издание. Участваме, защото има резултати и защото вярваме, че помагаме. Чрез този проект искаме да ви научим да взимате правилни финансови решения,  да сте по-ефективни и по-добре да се справяте.“ – каза Евгени Бенбасат, представляващ МетЛайф.

 Проучвания показват, че 16–17-годишните младежи са целевата група, която има най-голяма нужда от специална подготовка по финансова грамотност, тъй като те съвсем скоро ще излязат на трудовия пазар.Това прави нашата образователна кампания правилният път за тях, чрез който ще се научат да вземат най-добрите финансови решения.