JuniorAchievementBulgaria
header_pic

JA България участва в лагер за иновации в Габрово

2016-10-05

JA България участва в лагер за иновации в Габрово

 

Двама представители на екипа ни, д-р Светослав Маноилов и PR мениджърът на JA Светослава Стоянова участваха като ментори в провелия се от 1 до 3 октомври лагер за иновации в града на смеха, Габрово.

Близо 130 участници се включиха в трите предизвикателства, като по-голяма част от участниците на възраст до 25 години бяха възпитаници на програмите на JA. Д-р Маноилов се включи в темата “Демокрация 21 век” и подкрепи екип от социално ангажирани млади хора и специалисти с опит, в търсене на решение за по-демократично общество. Светослава Стоянова се включи в първия ден от иновационния лагер като като ко-ментор в предизвикателството „Интелигентна специализация и образование в изоставащи градове и региони“, заедно с Д-р Магнус Йоргел от Швеция и като основен ментор на три екипа през втория ден, в търсене на решения за „Преодоляване на иновационното разделение в Европа“.

Лагерът за иновации, се осъществи по инициатива на президента Росен Плевнелиев и президента на Комитета на регионите на ЕС Марку Маркула и с подкрепата на Областния информационен център – Габрово и евродепутатите Ева Паунова и Андрей Новаков.Президентът на Комитета на регионите на ЕС Марку Маркула определи Лагера за иновации в Габрово като голяма възможност и акцентира върху важността на инициативата за насърчаване на активността на местно и регионално ниво, както и за фокусиране върху политики, ориентирани към човека.

„Форматът „Иновационен лагер“ е добре познат на Джуниър Ачийвмънт и нашите възпитаници и се е доказал във времето като чудесно средство за генериране на идеи и активиране на предприемчивостта на младите хора“, сподели PR мениджърът на JA, Светослава Стоянова. „За мен и колегата ми д-р Маноилов, с който се включихме като ментори, беше интересно да наблюдаваме как форматът на иновационен лагер на Комитета на регионите включва и хора с опит, предизвиква ги да излязат извън стандартното мислене и да предложат нов поглед към предизвикателствата на днешния ден. Работата с тези разнородни като възраст и интереси таланти беше предизвикателна и истински удовлетворяваща!“

Групите работиха в Националната Априловска гимназия, разделени в 8 отбора - граждани, ученици и студенти, представители на администрации, на научните среди, на неправителствения сектор и бизнеса. Идеите, които ще бъдат предложени, ще преминат тестов период между 6 седмици и 6 месеца.Част от участниците в лагера бяха от Габрово, а  другите са представители на 6 държави (Белгия, Швеция, Испания, Франция, Холандия, Финландия), както и на 17 български града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Димитровград, Сандански, Дупница, Ямбол, Русе, Лясковец, Чепеларе, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Кюстендил.

В третия ден от инициативата екипът на JA взе участие и в „Гражданския диалог“, организиран от Община Габрово, под патронажа на Президента Росен Плевнелиев, а веднага след дискусията изпълнителният директор на JA Милена Стойчева и кметът на Община Габрово подписаха споразумение за партньорство.

 

Снимки от Лагера за иновации в Габрово разгледайте тук: 

https://www.facebook.com/jabulgaria/photos/?tab=album&album_id=1119461791442732