JuniorAchievementBulgaria
header_pic

JA  България Ви кани обратно в училище! Световна седмица на предприемачеството 2016 г.

2016-11-12

JA  България Ви кани обратно в училище!  Световна седмица на предприемачеството  2016 г.

 Скъпи JA приятели, в рамките на „Световната седмица на предприемачеството“, имаме удоволствието да Ви поканим на първото по рода си събитие – един ден в училище, проведен от ученици, работещи по програмите на Джуниър Ачийвмънт България!

Денят е 21.11.2016 г., мястото – най-иновативната класна стая – Smart Classroom, създадена от JA България и Самсунг, намираща се в София Тех Парк. Учителите – на възраст между 7 и 18 годишна възраст, а уроците - кой от кой по-интересни, креативни и предприемачески насочени.

В този специален учебен ден няма да се налага да носите тежки раници, защото в нашата Смарт класна стая всичко е напълно дигитализирано – над тридесет таблета, дигитална дъска, инфрачервен предавател на звукови сигнали, камери, отчитащи нивото на концентрация и щастие и много други интересни функционалности.
През този ден, Ваши учители ще бъдат ученици от 1 до 12 клас, като предметите, по които ще се обучавате ще са от най-различно естество: от новооткрити минерали, през игри и предприемачество!

Инициативата “JA обратно в училище!“ е закриващото събитие на „Световната седмица по предприемачество“, в която са поканени да се включат ученици, учители и родители, но само с предварителна регистрация. Можете да си запазите място за максимум 3 часа, като се регистрирате тук:

https://form.jotform.com/63154621125952  

 

Програма

 

21 ноември 2016

 Час

 Предмет

10.00 – 10.15

Час на класа. Учители: Славяна Докимова и Елица Моллов, JA Bulgaria

10.15 – 10.30

Междучасие

10.30 – 11.00

Околен свят и финансова грамотност. Учители: 2-б клас - Жирафчетата от 23. СОУ "Ф.Ж. Кюри", гр/ София

11.00 – 11.05

Междучасие

11.05 – 11.35

Информационни технологии и игри. Мission Appolo Учители: Иван и Борис Барови

11.35 – 11.40

Междучасие

11.40 – 12.10

Математика: Барбоматика - да научим числата от 1 до 9. Учители : Стела Рашева и Цветина Рашева, СУ "Саво Ценов Савов", гр. Пирдоп

12.10 – 12.30

Голямо междучасие

12.30 – 13.00

Екология. Учители: Алекс Дигов, Теодира Чепишева, Стела Боилова, Николай Чернев. екип – The Green от 119. СОУ

13:00 – 13:05

Междучасие

13:05 – 13:35

Химия: Графен - много приложения, едно име. Учители: Виктор Красимиров Велев 10д, Александър Пламенов Бонин 12з МГ "Д-р Петър Берон", гр. Варна

13:35 – 13:40

Междучасие

13:40 – 14.10

Час по език. Учители: Кристина Попова и Марина Гълъбова, НПГ „Димитър Талев“, гр.  Гоце Делчев

 

 

Малко повече за нашите учители 

Информационни технологии и игри. Мission Appolo Учители: Иван и Борис Барови

Иван Баров е на 10 години, инженер по рождение и призвание. От 8-годишна възраст се занимава с лего-конструиране и програмиране. По същото време, с помощта на мама, написва първите си редове код, които, в последствие, развива, напълно самостоятелно, в образователна игра за деца. "Mission Apollo" стартира като онлайн тест по математика, с който Иван се опитва да покаже на учителите си, че има и по-добър начин за изпитване, който не е скучен и не причинява стрес на учениците, защото прилича на игра.

Проектът е насочен към ученици от предучилищна и начална училищна възраст (съдържанието на всяка „мисия“ би могло да варира в зависимост от изучавания материал) и би бил полезен на всички тях, но най-вече на:
- децата с дефицит на вниманието, които трудно се концентрират върху една дейност и изключително лесно губят концентрация (интерактивността по време на изпитния процес с „Мисия Аполо“, в комбинация с атрактивно поднесеното съдържание и мотивиращата крайна цел не позволяват разсейване), както и на
- децата с изострена чувствителност, които трудно понасят стреса на традиционните изпити и поради паническия си страх не успяват да покажат истинските си знания. При изпита под форма на игра те се чувстват по-спокойни и уверени във възможностите си, а показаните резултати са по-добри.

За разлика от традиционните изпитни тестове, при „Мисия Аполо“ съдържанието е изключително интерактивно - след всеки отговор ученикът получава обратна връзка (втори шанс при грешен отговор или поощрение при верен) на момента, преди да продължи към следващия въпрос. Включени са аудио и видео файлове - от въвеждащото видео, което, под формата на игра, кара учениците да изпълнят няколко дихателни упражнения за успокояване на пулса и повишаване на концентрацията, до аудиофайловете (дублиращи текстовете в speach bubble), които помагат на по-малките ученици и на учениците с дислексия да разберат поставения въпрос. Част от задачите са формулирани така, че да стимулират мисленето, а не механичното възпроизвеждане на заучени данни.

Освен като онлайн-игра, Иван вече е развил своя проект и като мобилно приложение. В близко бъдеще планира "Mission Apollo" да стане двуезичен сайт, както и да направи съдържанието му по-динамично, добавяйки нови функционалности, написани на езика Java Script, който започва да изучава от тази година.


Борис Баров е вече на 6 години, говори и разсъждава, а напоследък дори опитва да пише на два езика - български и английски. С ентусиазъм прави първите си стъпки в програмирането на роботи. Мечтае да стане лекар, но преди всичко би желал да бъде... Иван. Нима възхищението би могло да има по-искрено проявление? Всъщност, малкият Борис е най-запаленият фен на батко си и негова муза при създаването на образователната игра "Mission Apollo". От своя страна, Иван се интересува от оценката на братчето си още от преди раждането му ("А бебето какво ще каже?" е култова фраза от записките на мама). Сега порасналото бебе казва "Иване, игрите за деца трябва да са шарени!", а Иван слуша и изпълнява.

Работейки в екип, братчетата Иван и Борис успяха да грабнат по 2 бронзови медала

 

Химия: Графен - много приложения, едно име. Учители: Виктор Красимиров Велев 10д, Александър Пламенов Бонин 12з МГ "Д-р Петър Берон", гр. Варна

Аз, Виктор Велев, съм от 10 клас ИТ паралелка, обичам технологиите и бързината с която те се развиват ме оставя без думи. Главно обичам да се занимавам с 3D Анимации и дизайн, но мога и да програмирам на C# и Javascript, до известна степен.

Аз, Александър Бонин, съм от 12 клас паралелка физика, и харесвам предвидимостта на точните науки, затова се занимавам с компютри и физика. Главно съм програмист, който разполага с огромен арсенал от знания за програмиране и компютри.

Час по език. Учители: Кристина Попова и Марина Гълъбова, НПГ „Димитър Талев“, гр.  Гоце Делчев

Аз съм Марина Гълъбова. На 17 години от град Гоце Делчев. Интересувам се от информационни технологии и графичен дизайн, обичам да рисувам, харесва ми да пътувам и научавам нови неща за себе си и света, на скоро започна да ме влече и интерьорния дизайн. В свободното си време харесвам да чета книги, гледам филми и да прекарвам време със семейството и приятелите си.
Кристина Попова

Аз съм Криси - на 17 години от град Гоце Делчев. Уча компютърна техника и технологии. Занимавам се с ИТ от 4 клас. Обичам да създавам интерактивни проекти и мултимедийни презентации. Вярвам, че можем да превърнем ученето в приятен и забавен процес. Обичам книгите, пътуванията и приключенията.