JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

JA беше домакин на представяне на предприемаческата екосистема пред чуждестранни журналисти

2018-01-12

JA беше домакин на представяне на предприемаческата екосистема пред чуждестранни журналисти

 

В деня след официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС над 50 чуждестранни журналисти посетиха София тех парк, за да се запознаят с българската иновационна и стартъп екосистема. JA България бе домакин на срещата в нашето уютно креативно работно пространство за млади предприемачи. Събитието започна с дискусия за историческото минало, перспективите и целите на България в Европа, в която участие взеха членовете на Консултативния съвет за председателството Н.В. Симеон Сакскобургготски, Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Срещата продължи с представяне на организации и стартъпи от предприемаческата екосистема. Чуждестранните журналисти проявиха интерес към приоритета на България за насърчаване на предприемачеството и иновациите като ключов фактор за модерното развитие на страната.

 

 

Изпълнителният директор на JA България Милена Стойчева посрещна участниците с думите:

 

Добре дошли в дома на JA България, добре дошли в нашето креативно пространство JA Startup Hambar. Използваме възможността да поздравим и пожелаем успех на България по време на Председателството на Съвета на ЕС, както и благодатна и по-светла година.

През последните 20 години JA България преподава предприемачество, финансова грамотност и грижа за обществото. Нещо повече – нашата инвестиция има конкретно въздействие върху предприемаческата култура на 330,000 млади българи и над 12,000 учители в повече от 1000 училища и университета. Всичко това се случи с подкрепата и нашите съвместни усилия с държавните институции и бизнеса. На 1 декември отпразнувахме 20-годишнината на JA заедно с политическите лидери на България и потвърдихме, че ще продължим сътрудничеството си с целта да създадем необходимите условия за възпитаниците на JA и всички млади българи да преуспяват и процъфтяват в България, в Европа.

Именно затова инициирахме и стартирахме българския EE-HUB (Център за развитие на предприемачески компетентности и образование), като част от европейския EE-HUB, и основан на публично-частно партньорство между представители на българското правителство, общините, бизнеса и стартъп общността. JA България вярва, че тази нова форма на сътрудничество ще бъде толкова успешна, колкото и досегашната.

Всички възпитаници на JA носят духа на истински новатори и предприемачи, придържат се към най-високи етични стандарти за почтеност и грижа за обществото и нуждите на планетата. JA вярва, че бъдещето на планетата е в ръцете на предприемачите, защото ако човек е „зареден“ с всички тези умения, може да служи на обществото по най-градивния начин – създавайки свой бизнес, или работейки за компания или държавна организация.

Да предава онова чувство на оптимизъм, което е тясно свързано с предприемчивостта, е в ДНК-то на JA. В сърцевината на нашия образователен модел е възпитаването на стремеж към самоусъвършенстване и лична ефективност, което означава да поемеш отговорност за своята собствена съдба, да бъдеш ориентиран към постигане на цели и да вярваш, че можеш да се развиваш.

Днес във всеки възможен аспект на живота наблюдаваме фундаментални промени – изчезване на цели професии, безработица, миграции, промени в климата и т.н. Това са предизвикателства, които настоящото и бъдещите поколения ще трябва да решават в силно несигурна, непредсказуема и рискована среда. Предприемачеството е подходящ отговор на тези предизвикателства. Проучването, търсенето на решения за проблемите, рисковете, които човек трябва да поеме, както и силната вяра в себе си са ключови черти на предприемача. Ето защо трябва да научим младите хора да мислят и действат като предприемачи – не само в тесния, но и в много по-широкия смисъл на думата.

Предприемчивите хора са щастливи хора, защото държат живота си в своите ръце. JA България вярва, че колкото повече предприемчиви хора една нация има, толкова по-щастлива ще бъде. Затова новото ни мото е „От предприемчиви хора към щастлива нация“. Не се съмняваме, че с тази визия и заедно с всички институции и бизнес общността ще преобразим България в успешна и щастлива нация.