JuniorAchievementBulgaria
header_pic

„JA ми даде сила да се самоусъвършенствам“: Аделина Андонова за своето JA приключение

2020-02-06

„JA ми даде сила да се самоусъвършенствам“: Аделина Андонова за своето JA приключение

 

„Искам да ви кажа за едно благотворително дело, за което дарихме част от сумата, която събрахме по Коледа. Аделина Андонова беше част от инициативата на Джуниър Ачийвмънт „Мениджър за един ден“ през 2017 при нас. Сега тя е 12-ти клас в София и се свърза с нас във връзка с проект, който тя и нейни съученици инициират, „Вдъхновителите“. По нейни думи ние сме сбъднали нейна мечта – а именно някой да повярва, че тя може да се развива в бизнес средите.“ – партньорите ни от компанията VAPTECH ни изпратиха това писмо преди седмица и това беше повод да се свържем с Аделина и да я поканим за гост в рубриката „Успешни истории“ на Джуниър Ачийвмънт България.

 

 

 

Аделина, екипът на VAPTECH, където си била „Мениджър за един ден“ преди 3 години, се свърза с нас, за да ни разкаже за твои доброволчески инициативи и ги описа така „Аделина е много мотивирана да прави чудеса“. Разкажи ни повече за тези чудеса?

Здравейте, казвам се Аделина Андонова и съм на 18 години. Уча икономика и се занимавам с танци и благотворителност.

Имам екип, с който вече четири години и половина подкрепяме различни благотворителни инициативи, сред които събиране на дрешки за хора в неравностойно положение, подкрепяне на кампанията „Капачки за бъдеще”, както и редица други.

Тази година обаче, нещо в мен се преобърна. Бях на едно събитие, организирано от Пламен Попов, а именно „Големият взрив”. Тогава реших, че това, което правим с екипа ми трябва да бъде разпространено из цяла България, тъй като мечтите и целите ни ставаха все по-големи, но също така реалистични и постижими.

Не знам дали е чудо, но аз бих го определила като такова. Едва на 18 години създадох Сдружение на името на екипа ни – Сдружение „Екип Вдъхновителите”. За краткото време от само три дни, ние решихме да направим благотворителен концерт в помощ на фондация „Нашите недоносени деца”. Като чудо бих определила това, че страшно много компании, съмишленици, професионалисти, застанаха зад нас и нашата кауза. Тези хора повярваха в 16 млади души, които искат да направят нещо, на пръв поглед невъзможно. И точно това е чудо. Това е и посланието на екипа ни: „Независимо колко трудности и откази срещате в живота си, колко недостижими са на пръв поглед мечтите Ви, ако вярвате в себе си и сте обградени от хора, с които гледате в една посока, то можете да направите и невъзможното възможно!”. VAPTECH бяха първата компания, която застана зад нас. Свързах се с тях още в самото начало, защото знам, че винаги са насреща да помогнат и да застанат зад млади хора, които искат да се реализират. Благодарение на JA имам честта да ги нарека приятели!

Как се срещна с програмите на JA и каква беше първата ти асоциация?

С програмите на JA се запознах още в шести клас, благодарение на училището, в което учех тогава, 23-то СУ „Ж. Кюри“ в София.  Спомням си, че тогава точно беше отворена първата смарт класна стая в България и аз имах приятел, учещ в класа на госпожа Албена Костова. Той ми разказа, че работят съвместно с вас, ходят по иновационни лагери, създават учебни компании и още редица други неща, които за голямо съжаление не се правят в повечето от училищата в България. Точно тогава, след този наш разговор се роди и моето любопитство и интерес към Джуниър Ачийвмънт. С течение на годините следях всякакви инициативи, които правите и си мечтаех някой ден да имам смелостта и възможността и аз да се включа. И така, докато най-накрая в 9-ти клас не се осмелих.

Разкажи ни за своето преживяване в инициативата „Мениджър за един ден“?

За мен „Мениджър за един ден”  беше приключение, което не мога да сравня с нищо друго. Този един ден най-вече ме запозна с прекрасни хора, които в момента мога да нарека свои приятели. „Мениджър за един ден” те учи да вярваш в себе си и в мечтите си. В рамките на един ден, ти можеш да си изградиш реална представа дали искаш в бъдеще да се развиеш в сферата, за която си кандидатствал в конкретния ден. „Мениджър за един ден” ми показа колко се ценят младите, мислещи, упорити и мотивирани хора. Точно това е и специалното както на „Мениджър за един ден”, така и като цяло на всички инициативи и програми на Джуниър Ачийвмънт – вие вярвате в младите хора, в мечтите и целите на всеки млад човек. И не само, че вярвате, а и ни давате възможност и подкрепа да се реализираме, смело мога да кажа, че в това отношение нямате равни на себе си – след участие във ваши инициативи и програми се виждат реални резултати и добра обратна връзка!

В кои други JA програми и инициативи си участвала и кога?

Освен в „Мениджър за един ден” съм участвала в програмата „Бизнес етика” и във форума „Професиите на бъдещето”, в две поредни години.  Същата година, в която участвах в „Мениджър за един ден”, бях и на едно събитие, в което малки ученици преподаваха уроци, на по-големи от тях, на което имах възможността да се запозная и с „Жирафчетата”- деца в трети клас, с класен ръководител г-жа София Илиева.  Благодарение на тях разбрах колко можеш да научиш от по-малките от теб и колко биват подценявани децата, които учат предприемачество в 3-ти клас. JAБългария ме вдъхнови да вярвам, че ИМА смисъл! Че тези деца, развивайки се и работейки съвместно в JA, един ден ще станат Личности, мислещи, действащи и анализиращи! А какво по-хубаво от това, младите хора в България да имат поле за развитие?

Кое е това преживяване или извод от твоето JA приключение, което и днес ти е ярък спомен, като от вчера?

Най-ярки са изводите, които си направих след „Мениджър за един ден” и които и до днес си повтарям – всичко можеш да постигнеш с постоянството, мотивираност и желание. И когато се бориш за мечтите и целите си, те рано или късно стават реалност. Моето участие в тази програма е нагледен пример за това. Преди три години не съм си и представяла, че ще постигна мечтата си да създам Сдружение с благотворителна цел, но благодарение на участието ми в „Мениджър за един ден”, то е факт и съм изключително благодарна за това.

Какво ти даде JA, с което смяташ, че днес си по-добъра и успешена, отколкото, ако не беше се срещнала с JA?  

JA ми даде увереност и вяра! Даде ми подкрепа и желание да се боря за мечтите си, независимо от всичко! JA ми даде сила да се самоусъвършенствам.

Как да направим JA възможност за всички и какво друго е нужно, за да бъде актуална за поколението Gen Z?

Лично според мен JА е достатъчно актуална организация в момента, тъй като е единствената платформа в България, която може да предложи толкова качествено обучение по предприемачество, но също така и по личностно развитие, на всички ученици и млади хора. Дори да не изучаваш програма в училище, има и други инициативи, в които да се включиш – събития, форуми, „Мениджър за един ден“. Аз бих си пожелала да има „Мениджър за един ден” поне два пъти в годината, защото е пристрастяващо да можеш да се докоснеш до работната среда на големи компании.  

Благодаря ви, JA, че Ви има! Че не спирате да вдъхновявате младите хора да се борят за мечтите си! 

 

Познавате или вие сте възпитаник на програма на Джуниър Ачийвмънт и искате да споделите с нас история за своя път като професионалист, предприемач или активен гражданин на България и света? Свържете се с нас, помогнете ни да достигнем до успешните истории на нашите алумни, защото ние знаем, че те са равни на броя на хората, преминали през програмите на JA България от 1997 година насам.

Пишете ни на e-mail jab@jabulgaria.org