JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

JA участва в конференцията, посветена на агропредприемачеството

2017-04-11

JA участва в конференцията, посветена на агропредприемачеството

 

               Конференция на тема „Агропредприемачество в България – мисията възможна“ се проведе на 7 април в Севлиево, като част от четвъртия национален фестивал „Семе българско“. Участие във форума освен представители на JA, взеха и експерти от Министерство на земеделието и храните, Националната служба за съвети в земеделието, LocalFood, Slow Food Bulgaria и носители на Европейската награда за млади фермери.

 

               Конференцията се организира с партньорството на евродепутатите инж. Владимир Уручев и Андрей Новаков и домакинството на Община Севлиево.

 

               “Тази година фокусът е обърнат към агропредприемачеството. Целта ни е да възродим селските райони, да съхраним тяхната идентичност и да направим по-престижна професията на хората, които се занимават със селско стопанство“, каза евродепутатът, инж. Владимир Уручев. Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов сподели, че това е втората съвместна инициатива, която цели да помогне развитието на хората, работещи в сектора на земеделието.

 

               Депутатите от ЕП увериха участниците в конференцията, че трудът на всички работещи в сектора, е високо оценен и представиха програми,  обхващащи богат спектър от теми, сред които възможности за партньорства в подкрепа на иновациите в земеделието, нови тенденции в селското стопанство в България и Европа и влиянието им върху агропредприемачеството, както и разработване на успешни проекти в сферата на земеделието за млади фермери.

 

                Светослава Стоянова и Светослав Маноилов от екипа ни представиха проектите, които JA и евродепутатът Владимир Уручев стартираха от началото на 2016/2017 година. Светослава разказа за JA като организация и за проекта „Агропредприемачи на бъдещето“ и въвеждането на програмата JA Стартъп в Лесотехническия университет в София и Аграрния университет в Пловдив. Д-р Светослав Маноилов представи съвместния проект на JA и екипа на г-н Уручев, „Предприемачи на бъдещето“, насочен към ученици от 5 области – Видин, Враца, Монтана, Перник и Смолян.

               Вера Петканчин от JA направи изключително интересна презентация, в която с подкрепата и на световни статистически данни представи тенденциите в селското стопанство в България и Европа и влиянието им върху агропредприемачеството.

Ученици от учебната компания „Пандора“ на JA България в Карлово представиха своята дейност и демонстрираха иновативни методи за възраждане на традициите в тъкачеството у нас.