JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Junior Achievement спомага на над 1600 младежи от Европа да започнат работа или да се превърнат в предприемачи чрез програмата “NEETs in Entrepreneurship”

2021-09-17

Junior Achievement спомага на над 1600 младежи от Европа да започнат работа или да се превърнат в предприемачи чрез програмата “NEETs in Entrepreneurship”

 

 

На 23 септември ви каним да участвате в онлайн среща с международно участие на представители от JA Europe, JA Bulgaria, JA Italy, JA Romania и JA Spain. Организатор на срещата е г-н Салваторе Нигро, Изпълнителен директор на JA Europe заедно с модератор г-жа Диана Филип, Заместник-изпълнителен директор на JA Europe.Сред поканените за участие са г-н Арни Пол Арнсон, Заместник управляващ директор и директор на отдела за държавно и двустранно сътрудничество, Служба за финансов механизъм, грантове EEA Norway Grants, Стратегически цели на EEA Norway Grants Фонд за безвъзмездни средства за младежка заетост, г-н Драгош Пислару, Член на комисията по заетост на Европейския парламент, както и представители от всички страни участнички на млади предприемачи, които са успели да превърнат мечтата си в реалност и да започнат свой бизнес благодарение на програмата и подкрепата на локално ниво. От България поканата бе адресирана до г-жа Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA Bulgaria.

Намаляването на младежката безработица и поставянето като цел за ефективно ангажиране на възможно най-голям брой млади европейци на трудовия пазар заема централно място в политическия дневен ред на ЕС. Кризите и непредсказуемите трудности в последното десетилетие доведоха до високи равнища на младежка безработица и по този начин до оттегляне на младите хора от трудовия пазар. Терминът NEET се използва за определение на млади хора, които се намират извън системите на заетост, образование или обучение. Оказаната подкрепа и проведени обучения с тези младежи е довело до по-успешното им интегриране на трудовия пазар, както и постигане до по-висока квалификация за да се представят по-успешно в търсенето си на работа. Проблемът не е български или регионален, той е факт в множество страни. Обединявайки най-добрите практики, както и тясното сътрудничество и партньорство с опитни компании в областта на човешките ресурси, като ManpowerGroup и NN Group, Junior Achievement успя да достигне до над 1600 младежи на възраст 18-29 на европейско ниво в рамките на последните 3 години.

В България, JA Bulgaria е подкрепила повече от 440 NEETs младежи през трите години на изпълнение на проекта, чрез серии от физически и виртуални обучения, стажантски програми и менторска и финансова подкрепа за стартиране на собствен бизнес. В резултат, 400 младежи са преминали през обучения за умения за работа и предприемачество, а около 90 младежи са преминали и през краткосрочни и дългосрочни стажантски програми.  

Най-голямо въздействие проекта  “NEETs Предприемачи” оказа върху 11 български младежи, които успешно стартираха собствен бизнес в сфери като здраве и здравословен начин на живот, дизайн и изкуства, хранителен и сладкарски бизнес, козметични услуги и обучителни услуги.

Важна роля в успешното изпълнение на проекта имаха мрежата от доброволци и ментори към организацията от международни и български компании като HP, HPE, OMV, Булмаркет ДМ, Мебели Виденов, Еллеа, Harmonica, пре-акселератора Beyond и други, както и от екипа на JA Bulgaria.

През юли 2021 г. бе проведен онлайн панел от обучения “Искам и мога да работя - седмица на уменията за работа”, в който като гост лектори взеха участие експерти и специалисти от Coca-Cola HBC, JOBS.bg, BG Radio, LIDL България, WWF България, ManpowerGroup Bulgaria, стартъпа Wasteful, и изпълнителите EVA, Александрина Александрова и Деница Караславова. Заедно достигнахме и обучихме 120 младежа на теми свързани с кариерното развитие и какви са стъпките към професионалния успех.

На 23 септември от 13:00 каним всички вас, представители на бизнеса, организации, загрижени родители, ментори и доброволци и младежи да вземете участие в тази среща и да спомогнете тези добри практики да достигнат до най-нуждаещите се млади хора.

Участието е безплатно с регистрация на платформа StreamYard, или чрез YouTube.

https://www.eventbrite.co.uk/e/empowering-youth-through-entrepreneurship-registration-169818488671

Повече информация по темата можете да откриете и тук:

Twitter: https://twitter.com/JA_Europe/status/1435908342724141057/photo/1
Instagram: https://www.instagram.com/p/CTmOJtWMris/
Facebook: https://www.facebook.com/jaeurope/photos/a.481365433373/10159431250898374/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6841673966705238016