JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Как премина Световната седмица на предприемачеството'2016 в България?

2016-12-06

Как премина Световната седмица на предприемачеството'2016 в България?

 

Като домакин на Световната седмица на предприемачеството за България, JA Bulgaria за поредна година отправи покана към училищата и университетите, с които работи, да организират открит урок, иновационен лагер или друга свежа инициатива, с която да отбележат своята ангажираност към развитието на предприемаческия дух на младите хора в страната и да покажат креативните образователни методи, които използват.

 

По време на Световната седмица на предприемачеството'2016 се проведоха 154 събития, сред които:

 • 3 благотворителни базара,
 • 1 блиц видео интервю,
 • 1 викторина по предприемачество,
 • 2 изложби,
 • 2 събития за запознаване на учениците с различните професии,
 • 29 иновационни лагера,
 • 2 джуниър иновационни лагера,
 • 1 кръгла маса и дискусионен форум,
 • 2 онлайн кафенета,
 • 3 лекции,
 • 106 открити урока,
 • 1 пътуващ урок и
 • 1 закриващо събитие на Световната седмица на предприемачеството, проведено в Смарт класната стая на JA България и Самсунг в София Тех Парк.

 

Къде се проведоха събитията:

 • 25 области,
 • 60 населени места,
 • 3 висши учебни заведения,
 • 31 професионални гимназии,
 • 2 езикови гимназии,
 • 2 частни училища,
 • 34 средни училища,
 • 20 основни училища,
 • 1 начално училище и
 • 12 детски градини.

 

В рамките на тази седмица участие взеха над 5300 ученици, над 600 учители, 400 бизнес консултанти и над 1600 гости.

 

По-долу сме подбрали и представили с кратки разкази и снимки някои от провелите се събития. Благодарим на абсолютно всички мотивирани и активни учители, направили цялата палитра от събития реалност и превърнали Световната седмица в България в истински празник на предприемаческия дух и въображението!

 

В ПГ по икономика „Елиас Канети“, гр. Русе, с координатор на събитието Ралица Рачева се проведе иновационен лагер, в който учениците трябваше да предложат иновативно решение на проблема с драстичното намаляване на пчелите в световен мащаб. Първото място бе присъдено на отбор „Let It BEE”, представил идея за безвреден за пчелите биопрепарат, произвеждан от отрова на паяк и растителни протеини. Второ място зае отбор „BEE Smart“, предложил идея за ферма за пчели, в която се отглеждат медоносни растения, стимулиращи размножаването на пчелите. На трето място бе класиран отбор „BEE Garden“ с идеята за органични гел-топчета, които привличат пчелите с екстракт от медоносни растения и по този начин позволяват естественото опрашване.

 

В СУ „Екзарх Антим“ I, гр. Казанлък, с координатор Стефка Добрева в часа по предприемачество с 12 "а" клас бе проведено семинарно занятие на тема "Предприемаческият дух - начин на живот". Учениците представиха две презентации, включително за социално-отговорния бизнес. В същия час се състоя и среща-разговор с бизнес доброволци, бивши ученици от училището, които имат собствен бизнес в гр. Казанлък. Те споделиха своите предприемачески идеи. В кабинета по икономика бе направена изложба на известни български и чуждестранни предприемачи.

 

Във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, с координатор доц. д-р Венета Христова бе организирана лекция на тема "Две лица на съвременното предприемачество", анонсирана на сайта на университетa http://www.uni-vt.bg/bul/event.aspx?evid=rnd-1-590&zid=11. Студентите имаха възможност да чуят двама предприемачи, реализирали успешно стопански и социални инициативи и да зададат въпросите си във втората част от лекцията.

 

В СУ „Вела Благоева“, гр. Велико Търново, с ръководител на събитието Ивалина Климентинова бе организирано онлайн кафене по предприемачество между СУ "Вела Благоева", гр. Велико Търново, и СУ "Възраждане", гр. Русе. В емоционален видеоразговор, продължил повече от час, предприемачите от двете учебни компании се срещнаха и обмениха идеи и опит.

 

В СУ „Христо Ботев“, гр. Сунгурларе, с координатор Красимир Динчев бе проведено изложение на тема „Моята фирма произвежда...“. Учениците изработиха в часовете по технологии и предприемачество, кръжока "Сръчни ръце", ПИГ и изобразително изкуство различни картички, сувенири и рисунки с различни техники. Най-добрите изделия на учебните фирми бяха показани на училищно изложение.

 

Иновационен лагер бе проведен и в ЕГ „Пейо Яворов“, гр. Силистра, с координатор Даниела Цонева. Първо място зае отбор „Пчелно приключение“. Тяхната идея бе запознаване на широка аудитория с проблема; създаване на уеб сайт за онлайн финансиране; създаване на доброволчески програми и отряди; създаване на безвредно лекарство, което да се използва за другите растения против вредители, но да не наранява пчелите. На второ място се нареди oтбор „Магнитен прашец“. Тяхната идея - устройство, излъчващо магнитно поле, което трябва да задава траекторията на пчелите. Машината би имала дизайн на телевизионен приемник, а радиусът на устройството би покривал площ от 10 км. Магнитното поле задава пътя на пчелите от точка А до точка Б, т.е. от кошера до нивите/горите за опрашване. Магнитното поле спира вредителите да навлязат в територията на пчелите. Ако това устройство се патентова, употребата и производството на вредни химикали и пестициди драстично ще се намали. Трето място бе присъдено на отбор „Зелено бъдеще”. Тяхната идея - резерват-ферма, който е заобиколен от медоносни растения и дървета. За тези растения и дървета ще се грижат работници и доброволци. Предложението им бе пчелата да стане част от „застрашените видове“, докато не се реши проблемът със „синдрома на празния кошер“. С  реализирането на тази идея ще се подпомогне намаляването на безработицата, залесяването и храненето на защитения вид - пчелояд.

 

В 19. СУ "Елин Пелин", гр. София, с координатор Калин Радулов се проведе Иновационен лагер. Осем екипа - младежи от девети до единадесети клас - търсиха решение на проблема с намаляващата популация на пчелите. Eкипите съумяха с подкрепата на менторите си от ABLE Mentor, 9Academy и StartItSmart да генерират иновативни устойчиви бизнес решения на проблема. След като работиха цял ден, екипите презентираха своите решения пред жури.

 

В ПГ по туризъм "Алеко Константинов", гр. Банкя, с ръководител инж. Маргарита Микренска бе проведен иновационен лагер с тридесет ученици, разпределени в шест отбора по пет души. Учениците бяха насърчени от менторите да търсят иновативни решения на казуса. Отборите, формирани на случаен принцип, бързо се сработиха помежду си. Прилагайки принципа на „учене чрез правене”, учениците развиха своите умения за междуличностна комуникация и решаване на проблеми и се научиха да работят под напрежение и в много кратки срокове.

 

В РУ „Ангел Кънчев“ клубът по предприемачество „Успешните хора“ при ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе, проведе най-значимото си състезание Иновационен лагер 2016 г. Заместник-кметът на Русе г-жа Кръстева връчи поздравителен адрес от името на кмета на Русе Пламен Стоилов. В състезанието се включиха рекорден брой ученици - общо 80, разделени в 16 отбора по петима. Казусът тази година бе на тема: „Иновациите, които ще променят здравеопазването“. Младите предприемачи трябваше да предложат решение в рамките на три-четири часа, като разполагаха с достъп до интернет, компютърни ресурси и насоките на менторите – Венцислава Николова и Маринела Колева от ЕКОНТ Експрес, Слави Георгиев и Ана-Мария Русева, студенти от Русенски университет, и Радостина Ганева, представител на Startup Factory. В 17:30 ч. отборите започнаха презентиране на своите решения пред жури в състав: доц. д-р Десислава Атанасова - декан на факултет „Природни науки и образование“, доц. д-р Румен Русев - ръководител на катедра „Информатика и ИТ“, гл. ас д-р Свилен Кунев от факултет „Бизнес и мениджмънт“ и Вихрен Ганев – софтуерен инженер и представител на Startup Factory Русе. Председателят на журито д-р Йосиф Новаков, заместник-председател на Съвета на директорите на УМБАЛ-Русе, обяви победителите. Те бяха наградени от журито с медали и грамоти.

 

Тази година поставихме началото и на Джуниър иновационни лагери за най-малките ученици. Казусът „Да започнем бизнес“ е на база една от темите в най-новата програма на Джуниър Ачийвмънт „Много повече от пари“, предназначена за ученици от 3. до 5. клас.

Лагерът в Общински детски комплекс – Средец с координатор на събитието Радина Маринчева се проведе на 18.11.2016 г. В събитието взеха участие двадесет ученици на възраст от 6 до 10 години. В ролята на ментори бяха директорите на ДГ „Бърборино“, на Дневния център за деца с увреждания и на Дирекция „Образование и култура“ на Община Средец.

Едновременно с него в смарт класната стая на JA България и Samsung в София Тех Парк се проведе и Джуниър иновационният лагер с координатор Емилия Паламаркова. Участие взеха общо петдесет ученици от две училища – 119. СУ "Акад. М. Арнаудов", София, и ОУ " Св. св. Кирил и Методий", Ботевград. Ментори на отборите бяха бъдещи предприемачи от 11. и 12. клас от 119. СУ „М. Арнаудов“, които се обучават по програмите на Джуниър Ачийвмънт. Малките предприемачи разработиха идеи за бизнес, които накрая споделиха пред публиката и компетентното жури.

 

Закриващото събитие на Световната седмица на предприемачеството'2016 се проведе на 21.11.2016 г. в най-иновативната класна стая – Smart Classroom, създадена от JA България и Самсунг, намираща се в София Тех Парк. Учителите бяха младежи на възраст между 7 и 18 години, а уроците - кой от кой по-интересни, креативни и предприемачески насочени:

 • Околен свят и финансова грамотност, учители: 2б клас - Жирафчетата от 23. СОУ "Ф.Ж. Кюри", гр. София,
 • Информационни технологии и игри Мission Appolo, учители: Иван и Борис Барови,
 • Математика: "Барбоматика - да научим числата от 1 до 9", учители: Стела Рашева и Цветина Рашева, СУ "Саво Ценов Савов", гр. Пирдоп,
 • Екология, учители: Алекс Дигов, Теодира Чепишева, Стела Боилова, Николай Чернев. Екип учители: The Green от 119. СОУ гр. София,
 • Химия: "Графен - много приложения, едно име", учители: Виктор Красимиров Велев 10д, Александър Пламенов Бонин 12з, МГ "Д-р Петър Берон", гр. Варна,
 • час по език, учители: Кристина Попова и Марина Гълъбова, НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев.

 

ОТКРИТ УРОК-ПРАКТИКУМ - „МОЕТО МЯСТО В СВЕТА НА ПРОФЕСИИТЕ“

СУ „Георги Бенковски“ Пазарджик, училище домакин,с ръководител Лилия Чаушева

ОУ „Христо Ботев“ село Главиница, обл. Пазарджик, директор Севда Спасова и ръководител Боряна Вълкова

СУ „Свети Софроний Врачански“–Пловдив, ръководител Албена Борисова  

ОУ „Любен Карвелов“–Пазарджик, ръководител Мими Комсийска

СУ "Георги Бенковски" Пазарджик с радост посрещна седмокласници от три училища ОУ „Христо Ботев“- село Главиница, СУ „Свети Софроний Врачански“–Пловдив и ОУ „Любен Карвелов“–Пазарджик. Учениците бяха разделени на групи, като всеки екип изтегли професия от различна област и изработи проект за своята професия. Работата на екипите беше наблюдавана и оценявана от жури. Накрая на инициативата журито класира най-добрите отбори. Доброволци-ученици от учебна компания с консултант г-жа Лилия Чаушева също подпомагаха работния процес. Г-жа Александрова- директор на  СУ "Георги Бенковски" награди всички ученици според показаните предприемачески и дигитални компетентности с грамоти и сертификати. Представителите на Кариерния център с останалите седмокласници играеха интерактивни игри свързани със света на професиите.