JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Как професиите във финансите се развиват заедно с новите технологии

2017-03-16

Как професиите във финансите се развиват заедно с новите технологии

 Интервю с Нина Зафирова, финансов директор на VMware България, един от лекторите в кариерния форум “Професиите на бъдещето” от JA Bulgaria, който ще се проведе на 29 март 2017. Може да се регистрирате за участие безплатно ТУК.

 

Как професионалната Ви реализация се припокрива с мечтите ви като малка „какъв да стана, когато порасна“?

 

Финансист определено не беше една от професиите, за които мечтаеха децата преди 30г. Дядо ми беше главен счетоводител на хлебозавод и носеше дълги, черни ръкави до лактите върху ризата си, за да не се цапа докато разнасяше цифри от ред на ред в едни големи тетрадки. Не си мечтаех да стана като него.

Аз мечтаех да бъда дизайнер на дрехи, да измислям облекла, в които хората да изглеждат модерно, красиво и удобно. Винаги съм имала добро усещане за това как най-добре да се представи даден продукт, било то дреха или информация.

Днес работя като финансист и голяма част от времето си изготвям презентации, които помагат да се вземат различни решения на база на определена информация. Добре структурираната презентация е половината от нейната същност, а останалата част са данните в нея. 

Добрият финансист не е само човек, който по цял ден се занимава с цифри, а е основен партньор и консултант на хората, които се занимават с бизнес.

 

Опишете професията Ви и професионалния Ви делник на 10 годишно дете в 1 изречение?

 

Аз съм финансов директор и прекарвам деня си в срещи и разговори с хората от моя екип. Заедно обсъждаме задачите, по които работим в момента и аз давам насоки, ако някой има затруднения. В края на деня преглеждам това, което е свършено, обобщавам информацията, като се опитвам да я опиша и визуализирам, така че получателят, който много често не е финансист да разбере бързо и лесно посланието, което му изпращам.

 

Кое е най-голямото предизвикателство и най-приятната изненада на вашата позиция, за които не сте предполагали, преди да станете част от екипа на VMware?

 

Най-голямата изненада за мен беше екипът ми. Не очаквах, че ще работя с толкова много млади хора, които правят нашата професия много по-различна от представата на хората за Финанси и Business Intelligence. Професиите се развиват заедно с новите технологии. Днес голяма част от работа на един финансист се извършва от различни програми, които позволяват повече време за анализ и научаване самата специфика на бизнеса, в който работиш. Днес не е достатъчно да си просто добър с цифрите, но и да можеш да разкажеш историята, която стои зад цифрите. Истинско предизвикателство е да намираш нови проекти и задачи за екип, който е силно мотивиран да учи, да се развива и активно търси промяната в ежедневната си работата си. 

 

Ако трябва да дадете на някого един финансов съвет, какъв би бил той?

 

Извън работата си рядко давам финансови съвети, тъй като вярвам, че за да дадеш добър съвет трябва да познаваш детайлно проблема, за който някой търси съвет.

 

(Но ако трябва да решите дали да си изхарчите парите за ново лего или да отидете на кино, бих ви посъветвала да намерите начин да платите и за двете)

 

Ако си на възраст от 16 до 26 години и се интересуваш от кариера във финансовия сектор, запази времето от 12 до 18 часа на 29 март, за да чуеш за бизнес делника на професионалисти от световни топ компании като Experian, VM Ware, Microsoft и други. Ще научиш как се става част от елитна компания, както и за най-новите тенденции на работното място. Запази своето място безплатно ТУК.