JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Кметът на Смолян подписа споразумение за сътрудничество с JA  за подкрепа на младежкото предприемачество

2017-04-04

Кметът на Смолян подписа споразумение за сътрудничество с JA  за подкрепа на младежкото предприемачество

 

Кметът на Смолян Николай Мелемов подписа Споразумение за сътрудничество с изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт България Милена Стойчева за подкрепа на младежкото предприемачество. Смолян е един от градовете, включен в съвместен проект „Предприемачи на бъдещето”, който стартираха евродепутатът  Владимир Уручев и JA България.  „Предприемачи на бъдещето“ подкрепя участието на ученици и учители от районите на Смолян, Перник, Монтана, Видин и Враца в програмата „Учебна компания“ на JA България.

От Смолян в проекта участват  учители и ученици от четири училища. На срещата присъставаха преподаватели и възпитаници от ПГИ „Карл Маркс“ и ПГПЧЕ „Иван Вазов“. Целта на проекта е да развие предприемаческата култура, инициативността и желанието за стартиране на собствен бизнес у младежите на възраст 16-18 г. в петте уязвими области. Това се случва  чрез участие на учителите и техни ученици в програмата „Учебна компания“ през 2016/2017 година и в поредица от интерактивни събития, организирани от JA България и офисите на евродепутата Владимир  Уручев.

„С подписване на това Споразумение ставаме част от едно голямо семейство, което дава шанс на вас, младите хора,  да намерите и друго развитие. Оттук нататък  трябват  постоянство, воля и умения, за да имаме бъдеще и резултати”, каза пред тийнейджърите  кметът Николай Мелемов. Той е  убеден, че много от тях ще намерят  реализация чрез този проект, защото младите хора са капитала на нашата нация. Градоначалникът благодари на Уручев, който застава винаги зад младежките инициативи. 

„Идеята за тази съвместна работа е в посока да разпознаем образованието като основен приоритет и средство, което ще помогне за развитието на младите хора и района на община Смолян”, посочи Стойчева. Според нея предприемачеството е модел на мислене и поведение.

„Радвам се,  че Смолянска община е общината,  която си тачи своите млади хора. Като цяло в България липсва духа на предприемачеството и разбрах, че със семинари няма да стане, затова избрах сътрудничество с Джуниър Ачийвмънт България”, коментира на срещата и евродепутатът Уручев. Той е категоричен, че трябва да се отворят умовете на младите хора към иновацията, нещо което го имат. Според него ако повече младежи стартират собствен бизнес, това би ги задържало по родните им места и възродило тези региони.

„Учебна компания“ на ПГПЧЕ „Иван Вазов“ по този проект презентира компютърно приложение от което може да се разбере дали дадено хранително вещество е вредно. Другата „Учебна компания” от ПГИ „Карл Маркс” презентира дейността си в гимназията. Учениците се занимават активно  със засаждането на дръвчета и компостиране.

Предстоят регионални състезания и представяне на разработените бизнес идеи в рамките на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“ през юни 2017 г., където младите предприемачи ще се състезават за приза „Най-добра учебна компания на България“ и за специалната награда на Владимир Уручев – „Млад предприемач“, която включва пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент за екипа-победител.

На  срещата присъстваха ученици,  учители, представители на  РУО – Смолян и предприемачи.