JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

Креативен лагер за ученици, бъдещи предприемачи

2016-12-21

Креативен лагер за ученици, бъдещи предприемачи

 

45 ученици и учители от Перник, Смолян, Монтана, Видин, Враца, Пловдив и София участват тази седмица в тридневен Креативен лагер по програмата „Учебна компания“, организиран от JA България и осъществен с подкрепата на евродепутата Владимир Уручев. Екипите от страната се включват в предколедното предизвикателство като част от участието им в проекта „Предприемачи на бъдещето“, който JA и екипа на Владимир Уручев реализират през тази учебна година.

10 ментори и бизнес доброволци от мрежата на JA България подкрепят процеса, през който младежите минават. „Какво е да си предприемач?“, „Започнете със „защо“, упражнения за слушане и преживяване, отваряне на сетивата по метода „улична мъдрост“ (street wisdom) и уъркшоп за екипна работа – са елемнти само от първия ден на обучението. То има за цел да помогне на учениците и учителите, участващи в програмата „Учебна компания“ да надскочат и предизвикат себе си и да подобрят вида на услуги и проукти, които произвеждат в рамките на програмата.

Днес и утре учениците ще идентифицират проблеми, които биха искали да разрешат чрез предприемачество и ще поставят основата на дейността на учебните си компании. В рамките на креативния лагер учениците ще минат кратък практически курс по презентационни умения, а тази вечер ще проведат и специална предприемаческа акция „На лов за клиенти“, по време на която ще интервюират непознати и ще получават обратна връзка за идеите си за продукт или услуга. Учениците ще се запонаят с потенциални ментори на учебните компании, които ще създадат и ще могат още по време на лагера да започнат работа с тях.

Креативният лагер ще завърши на 22 декември с презентации на сцена на всички екипи, наречена „Мисия: impromptu pitching без предварителна подготовка“. Участниците ще споделят пред останалите какъв иновативен продукт или услуга планират да реализират в рамките на обученето си по програмата на JA България. Презентациите ще бъдат на базата на всичко научено през креативния лагер и обратната връзка, получена от мисията „На лов на клиенти“. Менторите, екипът на JAи местни асистенти на г-н Уручев ще се включат с даване на обратна връзка.

Участието на учениците и учителите от Перник, Смолян, Видин, Враца и Монтана е елемнт от участието им  в проекта „Предприемачи на бъдещето“, който цели да развие предприемаческата култура, инициативността и желанието за стартиране на собствен бизнес у младежите на възраст 16-18 г. в петте уязвими области. Това се случва чрез участие на учителите и учениците в програмата „Учебна компания“ на JA през 2016/2017 година и в поредица от интерактивни събития, организирани от JA България и екипа на евродепутата Владимир Уручев. След Креативния лагер тази седмица, предстои работа с ментори, регионални състезания през и представяне на разработените бизнес идеи в рамките на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“ през юни 2017 г., където младите предприемачи ще се състезават за приза „Най-добра учебна компания на България“ и за специалната награда на Владимир Уручев – „Млад предприемач“, която включва пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент за екипа-победител.