JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

Мениджъри за един ден участваха в дигиталната трансформация на професиите

2018-11-01

Мениджъри за един ден участваха в дигиталната трансформация на професиите

 

983-ма ученици и студенти бяха мениджъри за един ден в 70 населени места в цялата страна, а в София 400 младежи участваха във форума „Професиите на бъдещето“

 

На 30 октомври образователната организация Джуниър Ачийвмънт България инициира програмата „Мениджър за един ден“ за 17-ти път. Близо 1000 младежи бяха мениджъри за един ден в 70 общини в страната, а в столицата се проведе и четвъртото издание на младежкия кариерен форум „Професиите на бъдещето“.

„Мениджър за един ден“ е опит за цял живот. Това е 17-то издание на програмата и младежите, чиито съдби и избор тя е докоснала са вече почти 20,000. Тази година сложихме на фокус дигиталната трансформация на професиите. Тя е нещо, което „мениджърите за един ден“ видяха и преживяха на място, получавайки опит и вдъхновение от техните домакини. За да я разгърнем напълно, организирахме и форума „Професиите на бъдещето“. По време на събитието, в което участваха 20 вдъхновяващи лектори от бизнеса и 400 млади хора  стана ясно за всички, че технологиите са нещо, с което можем да подобрим живота си, но е важно и да мислим в посока на това, как да запазим баланса и равновесието в използването им. Благодаря на всички хора и организации, които застанаха до нас в това начинание. Щастлива съм, защото дни като този променят съдби и изпълват със смисъл каузата и усилията на екипа ни.“каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова даде официален старт на форума „Професиите на бъдещето“ иизлезе на сцената заедно със своя „мениджър за един ден“, 12-класник от профил Технологичен „Предприемачество и бизнес“ на 23 СУ в София. Събитието продължи с видео-обръщение от комисаря по цифрова икономика и общество в ЕК, Мария Габриел, а след това изявени професионалисти от бизнеса говориха за дигитализацията в различните сфери – от образованието, през професиите в маркетинга, финансите и счетоводството, телекомуникациите, 3D визуализация и интернет на нещата (IoT). В специална дискусия, „Предай нататък“ водещи имена от обществения и работен живот споделиха от личен опит навиците, които от днес е добре да започнат да изграждат младите хора, за да са успешни и удовлетворени с взетите решения, в следващото десетилетие.

 

С началото на работния ден на 30 октовмри в столицата и цялата страна започна и програмата „Мениджър за един ден“. Над 300 компании, институции и неправителствени организации разкриха близо 1000 позиции, за които кандидатстваха 1945 младежи. Сред най-желаните позиции на платформата на програмата „Мениджър за един ден“ тази година бяха министър на външните работи, кмет на София, изпълнителен директор на HP Inc., творчески директор на Ню Бояна Фимл Студиос и министър за Българското председателство на Съвета на ЕС.

По време на програмата, както всяка година, утвърдени професионалисти от бизнеса и обществения живот и държавни управници дадоха възможност на младежите да се запознаят с реалната работа на съответната организация. „Кметове за един ден“ имаше във Варна, Русе, Плевен, Габрово, Кърджали, Търговище, Видин, Смолян, Пазарджик, Средец, Гоце Делчев, Перник, Сандански, Добрич, Карлово, Г. Оряховица, Монтана, Силистра, Сопот и Разлог.

 

Денят в София завърши с тържествена церемония в София тех парк, където мениджъри и техните „заместници“ за ден споделиха своите преживявания и впечатления от инициативата. Генерален партньор на инициативата беше HP Inc., а за позицията изпълнителен директор на компанията кандидатстваха близо 60 ученици и студенти.

„За поредна година HP Inc. България подкрепя Junior Achievement в тази чудесна инициатива, с която дава кариерна ориентация и ценен опит на младите хора. Но тази инициатива е полезна не само за вас, но и за нас - мениджърите в компанията. Тя ни дава уникален шанс да се запознаем от близо със следващото поколение специалисти и да им помогнем да изберат своето бъдещо развитие още днес. Това е едно истинско пътуване в бъдещето, което ни помага да затвърдим HP Inc. България като един от предпочитаните работодатели в страната.“ – сподели на закриващата церемония на „Мениджър за един ден“ изпълнителният директор на компанията, Асен Георгиев.

Като организатор JA България изчислява, че за тези 17 работни дни в инициативата „Мениджър за един ден“ от първото издание през 2002 г. досега, са отработени 1,7 млн. работни часа общо от всички участници, а ако се добавят и работните часове на техните домакини, мениджърите-титуляри, общо стават над 3 млн. работни часа.

 

partners

 

Фото албум "Мениджър за един ден" | Фото албум Кариерен форум "Професиите на бъдещето"

 

 

Интервю с Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България и Йоана Захариева от

Немската езикова гимназия в София, която беше на поста "Министър на българското председателство на Съвета на ЕС".