JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Министър Лиляна Павлова - "Младите хора са нашата надежда за бъдещето"

2018-05-29

Министър Лиляна Павлова -

Интервю с г-жа Лиляна Павлова, Министър на Българското председателство на Съвета на ЕС

 

Уважаема Министър Павлова,


Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС е водещ партньор на JA в провеждането на Младежкия бизнес форум Изгряващи звезди през 2018 г. С какво за Вас са важни младите хора на България и тяхното развитие като предприемчиви и инициативни граждани отвъд приоритетите на българското европредседателство и на българското правителство?


Да променяш настоящето и да програмираш бъдещето е едно от най-големите предизвикателства пред света, в който живеем. Бърза справка в интернет търсачките ще ни покаже, че „големите революции“ в ежедневието ни са предизвикани все от млади хора. Например, Марк Зукърбърг създава социалната мрежа Фейсбук, когато е на 20 г. Илон Мъск е 12-годишен, когато печели първите си 500 долара, а още като студент създава и продава за милиони първата си фирма за програмно осигуряване. Историята и на Стив Джобс е позната на всички и тя започва преди да е навършил 20 г.


Ние имаме и нашите си млади хора, които са пример, и с които се гордеем. В клипа на Българското председателство за достиженията, които българите сме дали на света, показваме Кристина Цветанова, изобретила таблета за незрящи. Това тя прави още в студентските си години. Официално най-богатият българин Владимир Тенев още не е навършил 30 г., а неговото приложение за търговия на фондовите борси предизвика революция на пазара, която го направи милиардер.


Давам всички тези примери, за да кажа, че именно младите хора са нашата надежда за бъдещето. Тя не може да бъде затворена в рамките на едно председателство или в рамките на един правителствен мандат. От нас се очаква да осигурим възможности и подкрепа на младите и изобретателни хора да развият и защитят своите идеи, да им дадем увереност, че това, което разработват има огромен потенциал и да знаят, че провалът не означава край, а възможност да направят нещо по-добро.

 

Предприемачество VS. Предприемчивост – кое е кокошката и кое яйцето, според Вас?


Гледам на двете качества като допълващи се, а не на взаимно изключващи се. Всяка добра идея трябва да бъде детайлно развита и чрез съответната находчивост да стигне до там, за където е предназначена. Обикновено това са качества, които не се притежават от един човек самостоятелно. Успехът идва при подготвените хора, които правилно са разпределили силите си в екипа. Не случайно и девизът на първото Българско председателство на Съвета на ЕС е: „Съединението прави силата“. Добре е да четем и помним историята, за да вървим смело напред.

 

Коя, според Вас, е следващата голяма иновация, която ще дойде от български стартъп?


Смятам, че има толкова много отворени врати в тази посока, че е въпрос на време да видим откъде ще дойде световният пробив – в медицината, във физиката, в цифровата икономика или в пътуването до нови галактики. Предизвикателствата са толкова много и все още чакат да бъдат открити от науката. България има своята историческа обусловеност да е обречена да има таланти и учени, които правят своите революционни открития. Убедена съм, че не е далеч времето, когато до имената на големите учени, ще запишем със златни букви в световната историята още едно българско име.

 

 

EUBG