JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Мрежата от общини, с които JA Bulgaria работи, се включи активно в "Мениджър за един ден" 2016

2016-12-01

Мрежата от общини, с които JA Bulgaria работи, се включи активно в

 

Тази година в 15-тото издание на "Мениджър за един ден" за първи път отбелязваме систематизирано участието на общините и общинските администрации, с които организацията ни има сключено споразумение за сътрудничество. Вярваме, че отваряйки вратите си за млади хора в рамките на инициативата, общините допринасят за кариерното им израстване, а също така и дават добър пример на местния бизнес, така че догодина да има още повече участници от всички сфери на обществения и икономически живот на местно ниво. Младите хора имат нужда да разберат и да се ориентират колко много възможности за професионална реализация предлагат техните местни общности. Във всички общини нуждата от повече ангажираност от страна на местния бизнес се открои много ясно и това е посоката, в която ще работи нашата организация в сътрудничество с общинските администрации за следващото издание на "Мениджър за един ден".

Благодарим на общините, с които работим, активно и които обявиха свободни еднодневни позиции. Вярваме, че емоцията и преживяването за тях също са били вдъхновяващи и мотивиращи, защото какво по-мотивиращо от това да споделиш знанието за работата, която обичаш и работиш, с по-младите, които търсят истински модели за подражание в днешното дефицитно на ценности време.

Ето как премина "Мениджър за един ден" в 8 от общините, с които имаме сключено споразумение:

Община Благоевград

Кметът Атанас Камбитов и екипът му поставиха абсолютен рекорд, отваряйки цели 17 позиции от общинската администрация за млади хора! Това бяха: Кмет, Заместник-кмет по европейските проекти и програми, Секретар, Заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности, Директор на детстка градина, Организатор "Културни прояви, маркетинг събития и реклама", Началник-отдел "Счетоводство", Връзки с обществеността, Началник-отдел "Устойчиво развитие и европейски проекти", Заместник-кмет по икономика и финанси, Председател на Общински съвет, Директор на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, Заместник-кмет по европейските проекти и програми, Началник-отдел "Финанси и бюджет". Част от позициите бяха обявени за повече от един човек, така например с работата на кмета на общината имаха възможност да се запознаят 3 ученици. Избраните за позициите младежи са ученици от различни училища в Благоевград.

Още 14 ученици от града бяха избрани по качеството на своите автобиографии и прекараха работния ден и на други интересни места в града и извън него - Американския университет в Благоевград, Кока Кола, JA Bulgaria (нашият мениджър "Набиране на средства" за един ден беше чаровната Теодора Димитрова от ПГИ "Иван Илиев"), coBuilder, Helion Research, Технополис, Park Inn by Radisson, Publicis One, Държавна агенция "Архиви", Министерство на икономиката и други.

Община Враца

Община Враца отвори своите врати с 4 позиции, сред които кмет, главен архитект, директор на дирекция "Финансово-счетоводна дейност" и екзотичната маркетинг директор на футболен клуб "Ботев" (Враца). За позициите бяха избрани ученици от Враца. Младежи от Враца успяха да привлекат вниманието на работодатели и в MetLife, Държавна агенция "Архиви", Областна администрация Враца, община Бойчиновци, община Борован, НАП Враца, БНР Видин, Технополис и други - общо 22 ученици от града се запознаха с динамиката на работния ден на тези интересни компании и институции.

Участието на община Враца в медиите: http://medianews.bg/bg/a/za-edin-den-uchenitsi-upravlyavakha-obshchina-vratsa.

Община Габрово

Община Габрово, с която работим активно още отпреди сключването на споразумение в началото на октомври 2016 г., запозна млади хора от града с работата на 4 ключови позиции, а именно: кмет, главен архитект, заместник-кмет „Устройство на територията, инфраструктура и екология“ и секретар. Други 7 ученици и студенти от Габрово пък имаха възможността да научат повече за отговорностите и предизвикателствата пред професионалисти, работещи в Държавна агенция "Архиви", Областен информационен център Габрово и Областна администрация Габрово.

Община Плевен

Кметът на Плевен Георг Спартански също отстъпи своето работно място на 17 ноември на млад и амбициозен човек. Заместник-кметът по финанси и началникът на отдел "Образование" в община Плевен също имаха възможността да почерпят от енергията и устрема на младите хора, като същевременно ги вдъхновят и окуражат за бъдещото им развитие. Близо 40 ученици от Плевен намериха място и прекараха вълнуващ работен ден в "Ненови" ООД, Societe Generale Експресбанк АД, Община Кнежа, офис на НАП, Районнa службa "Пожарна безопасност и защита на населението" и други.

Част от отразяването в медиите: http://radio.pleven.bg/index.php/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/4290-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81.html.

Община Русе

На 17 ноември по време на инициативата "Мениджър за един ден" община Русе посрещна 6 ученици и студенти, които бяха цял работен ден с кмета на общината и заместник-кметовете по хуманитарни дейности, икономика, устройство на територията, европейско развитие и комунални дейности и отблизо се запознаха с тяхната работа и отговорности.

Ученици от Русе успяха да привлекат вниманието и на други работодатели в и извън града, като например AIG, Nu Boyana Film Studios, Адастра България, Българо-румънска търговско промишлена палата, МенторМейт, Нетера, Министерство на правосъдието, Български център за нестопанско право и др., където заеха управленски позиции. Георги Кръстев от ПМГ "Баба Тонка" пък бе предпочетен от администрацията на президента Плевнелиев за "президент за един ден".

Медиите в Русе отразиха събитието така: http://www.ruseinfo.net/news_155722.html.

Столична община

Столична община и лично кметът г-жа Йорданка Фандъкова традиционно подкрепиха инициативата "Мениджър за един ден", както всяка година в последните 10 години. Г-жа Фандъкова подпомогна рекламната кампания на инициативата в периода на набиране на организации-домакини, а след това с удоволствие преотстъпи ръководното си място на най-населената българска община на ученичката Георгия Кирилова. Други колеги на г-жа Фандъкова в Столична община също се включиха в инициативата. По традиция вратите си отвориха и няколко районни администрации - Нови Искър, Студентски, Надежда, Връбница, Оборище, Лозенец, Слатина, Искър.

Над 150 ученици и студентски от столични учебни заведения прекараха работния ден в големи и малки компании и институции, които бяха техни домакини и им предоставиха възможност да видят тяхната работа отвътре. Сред тях са "Заедно в час", "Кенар", AIG, Aryxe, Citibank, coBuilder, Deloitte, Experian, HPE, IBM, Luxoft, Nu Boyana Film Studios, Scale Focus, PWC, Weber, Агенция по заетостта, Адеко, Ваптех, Данфос, Държавна агенция "Архиви", Държавна агенция за закрила на детето, Кока Кола, Manpower, Nestle, Министерство на икономиката, Министерство на правосъдието, Роберт Бош, Рено Нисан и други.

Община Търговище

За първи път в "Мениджър за един ден" тази година се включи и община Търговище. Кметът д-р Дарин Димитров и четирима негови колеги (заместник-кмет, секретар, директор на дирекция "Хуманитарни дейности", главен експерт "Връзки с обществеността") отделиха своя работен ден, за да запознаят младите хора със своите професии и да им предадат своя опит. Чудесно беше включването и на компанията "Гласко", която прие 7 ученици от Търговище и ги остави с чудесно впечатление.

https://bnr.bg/shumen/post/100762032/i-v-obshtina-targovishte-vlazoha-mladi-menidjari

Община Хасково

Сред новите попълнения на организации домакини тази година бе и община Хасково, която отвори цели 8 позиции за млади хора - кмет, трима заместник-кмета, директор на Регионален исторически музей, директор на "Младежки център", директор на Драматичен театър и директор на дирекция "Администрация и правно обслужване". Сигурни сме, че следващата година интересът и на учениците в града, и на местния бизнес и местната общественост като цяло ще бъде много по-голям и мащабът на инициативата ще се разшири, а конкуренцията за позициите ще е по-голяма.

http://www.haskovo.bg/article/7938/georgiya-kineva-e-kmet-za-edin-den-v-haskovo