JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

Национален финансов иновационен лагер с JA и Ситибанк

2016-04-21

Национален финансов иновационен лагер с JA и Ситибанк

 

46 ученици от цяла България демонстрираха икономическите си познания по време на националното ученическо състезание за финансова грамотност „Финансов иновационен лагер”. Инициативата на JA България и Ситибанк се провежда за четвърта поредна година. Екип от учениците Стоян Гечков (Национална търговска гимназия, Пловдив), Кристина Косовска (МГ "Баба Тонка", Русе), Елизабет Петкова (ДФСГ "Интелект", Плевен), Иван Ютиджиян (ОДК – Пловдив), Росица Будакова (СОУ "Св. Паисий Хилендарски", Пловдив) и Николай Игнатов спечели първо място, като впечатли журито с идеята си с решението на финансовия казус, зададен от организаторите.

Отборът-победител и всички участници в инициативата на JA и Ситибанк разполагаха с един следобед и един предиобед за решаване на казуса за финансова компания “Финансово бъдеще“ ООД.

 

Казусът:

 

Вие сте поели управлението на учебната компания „Финансово бъдеще“ ООД, която през септември 2015 започва дейност по повишаване на финансовата грамотност на хората в обществото, защото вярва, че финансовото образование ще подпомогне всеки човек да предприема разумни, аргументирани и целенасочени решения, които пък ще повишат просперитета и удовлетворението на всички българи.

В изпълнението на тази цел „Финансово бъдеще“ ООД разработва образователна книжка, подходяща за хора във възрастовата група от 18 до 30 г. Продуктът се радва на успех, а обратната връзка на потребителите е изключително позитивна. Тези резултати мотивират компанията да потърси възможности за финансиране, с които да разшири дейността си.

Към 17 април 2016 г. „Финансово бъдеще“ ООД разполага със следната информация:

• Основен капитал: 300 лв.

• Такса за регистриране на учебната компания към JA България: 10 лв.

• Изработване на търговска марка и регистрирането ѝ от външна фирма: 50 лв.

• Отпечатани книжки: 500 бр.

• Продадени книжки: 400 бр.

• Продажна цена на книжка: 12 лв.

• Отпечатване, изплатено на вноски към външна фирма: 2500 лв.

• Рекламна кампания от Facebook страницата на „Финансово бъдеще“ ООД – 2 лв. месечно

• Отпечатани от „Финансово бъдеще“ ООД рекламни брошури на листове А4: 250 бр.

• Раздадени рекламни брошури: 200 бр.

• Закупени листове А4 за брошури: 500 бр. за 5 лв.

• Закупен принтер с включен тонер за 5000 страници: 100 лв.

• Заплати: 5 лв. месечно на човек

 

Тъй като „Финансово бъдеще“ ООД е учебна компания, тя ще бъде ликвидирана до 30.06.2016 г., т.е. ще функционира точно 10 месеца. За оставащия период от април до юни, компанията планира да разшири дейността си.

На 18 април 2016 г. предстои среща на мениджмънта с представители от Ситибанк за отпускане на инвестиционен кредит, както и с представители от инвестиционния фонд към JA България. Пред тях трябва да представите:

1. Финансовото състояние, показатели и резултати към 17 април 2016 г., които прецените за важни, с кратки разяснения.

2. Предложение за развитие на дейността в насока повишаване на финансовата грамотност (например отпечатване на нова книжка, разработване на мобилно приложение, телевизионно предаване, настолна игра и т.н.)

3. Финансови показатели за новата дейност – какви ресурси са ви необходими и какви са очакваните финансови резултати.”

 

Учениците се състезаваха в екипи, като разполагаха с подкрепата на бизнесконуслтант  от Ситибанк – Явор Дождевски, оглавяващ отдел „Ценни книжа“. Те работиха по казуса в неделя и в понеделник до следобедните часове. Всеки отбор разполагаше с 4 минути да представи идеята си пред жури от представители на Ситибанк и борда на Джуниър Ачийвмънт и бизнеса.

 

Финалът се проведе в JA Стартъп Хамбар в София тех парк където ученици и студенти ще могат да развиват своята предприемчивост чрез участие в различни пограми и инициативи на Джуниър Ачийвмънт. Финансовата грамотност е един от основните стълбове на организацията и първият партньор, с който JA развива образователно съдържание в тази област е Ситибанк. Това е десетата година на партньорство между JA и Ситибанк на европейско ниво и усилията на двете организации тази година са насочени повишваване на финансовата грамотност на ученици и студенти, в контекста на обучението им по предприемачество, в програмите „Учебна компания“ и “Startup”.

 

„Вече 10 години заедно със Ситибанк развиваме умения и компетенции, необходими за успеха на младите хора в страната. Хиляди ученици и студенти са развили своята финансова грамотност през тези 10 години, благодарение на програмите и инициативите на JA, подкрепени от Ситибанк и аз искам да благодаря на партньорите ни за това, че споделят визията и желанието ни за малки, но убедителни крачки, които водят към голяма и осезаема промяна за тези младежи, в утрешния им ден на професионалисти и предприемачи.“, каза по време на награждаването на победителите г-жа Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

 

Ученическото състезание „Финансов иновационен лагер” е кулминация на програмата за финансова грамотност, банков мениджмънт и управление на лични финанси на Джуниър Ачийвмънт и Ситибанк България. Проектът дава възможност на младите и амбициозни ученици да се докоснат до  реалните условия на бизнеса, да се запознаят с добрите практики и да научат за икономически модели и инструменти за управление, прилагани на практика във финансовата сфера.