JuniorAchievementBulgaria
header_pic

НАЦИОНАЛНИЯТ ФИНАЛ НА МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ “СОЦИАЛНИ ИНОВАЦИИ” – КЛАСИРАНЕ

2020-04-02

НАЦИОНАЛНИЯТ ФИНАЛ НА МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ “СОЦИАЛНИ ИНОВАЦИИ” – КЛАСИРАНЕ

 

В началото на тази седмица се проведе националният финал на международното състезание „Социални иновации“ 2020. Състезанието е първото онлайн състезание в страната, което NN България за шеста поредна година подкрепя и реализира съвместно с Джуниър Ачийвмънт България. То е част от международната онлайн инициатива „Social Innovations Relay“, създадена от NN Group и JA Europe.

 

16 отбора от ученици от цялата страна, заедно със своите преподаватели и ментори от NN България, работиха в продължение на 3 месеца върху предложения за социални идеи, превръщайки ги в реалистични бизнес концепции. 10 от екипите достигнаха до онлайн финала, по време на който жури от NN и JA България оцени вдъхновяващите разработки по критериите за социална значимост, реален план на приложение, устойчивост, рентабилност, екипност на работа и използване на нови технологии.

 

Отборите и печелившите идеи в тазгодишното състезание са:

  • Първо място за отбор TeamFlawless. Кристиян Димов и Веселин Арабов са ученици в ЕГ "Проф. Доктор Асен Златаров", гр. Хасково. Преподавателят, който ги подкрепяше е Дарина Влайкова, заедно с техния ментор - Цветелина Горнишка, агенция Средец на NN България. Идеята на отбора е за осигуряване на достъп до фармацевтично обслужване посредством вендинг машини в малките населени райони в страната, където е налице липса на достъп до фармацевтично обслужване. Проектът адресира важен социален проблем, свързан с липсата на денонощни аптеки в по-малките градове, както и с невъзможност в случаите на епидемии, хората да си набавят медикаменти от първа необходимост като витамини, аналгетични и предпазни средства. Сред важните предимства са удобството лекарствата да се заплащат онлайн, както и проверка на наличните медикаменти с мобилно приложение.
  • Второ място за предложението Happy granny на отбор Pink flamingos от Търговската гимназия в град Бургас. Моника Калафачева, Рая Палазова и Васил Паисиев се радваха на подкрепа от страна на г-жа Мина Стаматова в ролята на техен преподавател, както и на експертната подкрепа на Виолета Микова – ментор от Централния офис на NN България. Идеята на проекта е заздравяване на връзката между поколенията, както и запазване „паметта” за традиционни български ястия. Проектът предвижда организиране на кулинарни работилници с участието на пенсионери и млади хора, чрез които от една страна да се подпомогне осигуряване на храна и доход за възрастните хора, благодарение на изработената продукция, а от друга – споделяне на знания и опит за приготвянето на традиционни български рецепти.
  • Трето място спечели иновативното предложение – високотехнологичен бял бастун за незрящи, на отбор  APRTC . Боряна Щерева, Лора Колева и Нокол Димитрова учат в Професионална гимназия по икономика "Рачо Стоянов", гр. Дряново. Г-жа Силвия Бонева-Дакова и Светозар Стойчев от Централния офис на NN България са преподавателят и менторът, които бяха до тях в процеса на работа. Отборът доразвива концепцията за белия бастун, надграждайки я с опцията за вградено сканиращо устройство монтирано на бастуна, осигуряващо звуков ориентир на незрящите хора при движение. Подходът на отбора предварително да проучи нуждите на потребителите чрез интервюта, така че да се предложи усъвършенствано решение, което да отговаря максимално на техните нужди, беше високо оценен от журито.

 

Отборът-победител TeamFlawless ще представи страната ни на международния финал на състезанието „Социални иновации“през месец юни, тази година.

Въпреки извънредната ситуация в страната, със съвместни усилия ученици, преподаватели и ментори за поредна година доказаха, че духът на образованието и приносът на доброволчеството към него остават силни във всякакви условия.

Използваме възможността да благодарим отново на всички 21 доброволци от NN България в София и в страната, които, в ролята си на ментори и на жури, доведоха националното състезание до успешен финал, включвайки се активно в подкрепа на младите хора. Това са: Мария Миланова, Анна Таскова, Виолета Микова, Иванка Тренкова, Анелия Бугерова, Тодор Тодоров, Аделина Анастасова, Теодора Пешева, Мая Христова, Марина Стефанова, Милена Янчова, Светозар Стойчев, Катя Димитрова, Васил Димитров, Цветелина Горнишка, Антонина Аловацка, Валентина Иванова, Николай Младенски, Цветан Бучков, Николай Стойков, Красимир Маринов.

 

Екипът на JA България, пожелава на всички участници здраве и още много съзидателна енергия!

#StayHomeAndCreateMiracles