JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Национално състезание "Иновационен лагер 2014"

2014-09-19

Регистрация отворена!

Джуниър Ачийвмънт отново ви предизвиква с приключението, наречено „иновационен лагер”! За да вземете участие в него, е нужно да сте ученик на възраст от 15 до 19 г. и да подадете свежо, иновативно решение на предварителния казус, който ще намерите на нашия уебсайт: www.jabulgaria.org.

Кога и къде?

Състезанието ще се проведе на 8 февруари 2014 г. в София.

Какво е иновационен лагер?

Иновационният лагер е образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт, който развива предприемаческите нагласи на младите хора, мотивирайки ги да бъдат изобретателни и да поемат рискове. Иновационният лагер е интензивен 24-часов уъркшоп за генериране на идеи, по време на който учениците се събират, за да мислят върху конкретно бизнес предизвикателство и да предложат идеи за успешното му решаване. Решенията могат да бъдат под формата на продукти, услуги, технологии, стратегии и др. По време на иновационния лагер спонсорът на събитието задава предизвикателството за участващите ученици. Учениците са разделени в отбори и трябва да предложат решение в рамките на 24 часа, като разполагат с информация (чрез достъп до Интернет), компютърни ресурси и съветите на специално подбрани доброволни бизнес консултанти. Презентационните умения на младежите са поставени на сериозно изпитание, тъй като те трябва да защитят своето решение в рамките на 3 минути в презентация на сцена пред жури и публика. Журито се състои от опитни представители на институциите и бизнеса – както водещи мениджъри в големи компании, така и успели предприемачи със собствен бизнес.

Членовете на отборите обикновено не се познават и трябва бързо да се сработят помежду си, за да намерят начина да работят заедно възможно най-ефективно. Прилагайки принципа на „учене чрез правене” учениците развиват своите умения за междуличностна комуникация и решаване на проблеми и се научават да работят под напрежение и в много кратки срокове.

Схема на състезанието

Максималният брой участници, които ще бъдат допуснати, е 60. По време на състезанието те са разделени в 12 отбора по 5 души.

Логистика

Такса за участие в състезанието не се изисква. Организаторите покриват 1 нощувка за всички участници и придружаващите ги учители на 8 февруари 2014 г. в София, заедно с обяд на 8.02.2014 и закуска на 9.02.2014. Участниците от страната покриват сами своите транспортни разходи до София и обратно. Ако има участници, които желаят да пристигнат по-рано и да нощуват в София и на 07.02.2014, Джуниър Ачийвмънт България може да съдейства с резервация на нощувки, но цената им е за сметка на участниците.

Участие на учители

Придружаващите учители нямат право да участват в състезанието, да консултират отборите и да се намесват в тяхната работа. Учителите имат право да присъстват на обявяването на казуса, както и на презентациите на сцена. По време на работата на отборите тази година Джуниър Ачийвмънт България, в партньорство с Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), осигурява възможност за учителите да присъстват на информационен семинар по новата програма Еразъм+, който ще бъде воден от експерти на ЦРЧР. На семинара са поканени и директорите на училищата, от които има избрани ученици за участие в иновационния лагер. Повече подробности ще получат придружаващите учители на селектирани ученици.

Награди

Вие може да спечелите една от големите награди, осигурени от спонсора на събитието – таблет, четец за електронни книги и други!

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

 

График

  • 24 януари 2014 – краен срок за подаване на кандидатури с решения на предварителния казус
  • 31 януари 2014 – обявяване на одобрените участници на уебсайта на Джуниър Ачийвмънт
  • 08 февруари 2014 – провеждане на състезанието „Иновационен лагер”

Видео материали от предишни иновационни лагери

Коментари

2015-08-26

2016-09-12

2016-11-17

2018-09-23

2018-10-05

2018-10-29