JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Национално състезание „Иновационен лагер” 2015

2015-02-14

Национално състезание „Иновационен лагер” 2015

14 февруари 2015 г., София

 

Джуниър Ачийвмънт отново ви кани да развиете уменията си и премерите сили и в предизвикателството, наречено „иновационен лагер”! За да вземете участие в него, е нужно да сте ученик на възраст от 15 до 19 г. и да споделите вашата свежа и иновативна гледна точка по темата, изложена по-долу. Инициативата е отворена за всички училища в страната, като не е необходимо да имат опит с програмите на Джуниър Ачийвмънт досега.

Кога и къде?

Състезанието ще се проведе на 14 февруари 2015 г. в София.

Какво е иновационен лагер?

Иновационният лагер е образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт, който развива предприемаческите нагласи на младите хора, мотивирайки ги да бъдат изобретателни и да поемат рискове.Иновационният лагер е интензивен еднодневен уъркшоп за генериране на идеи, по време на който учениците се събират, за да мислят върху конкретно бизнес предизвикателство и да предложат идеи за успешното му решаване. Решенията могат да бъдат под формата на продукти, услуги, технологии, стратегии и др. По време на иновационния лагер спонсорът на събитието задава предизвикателството за участващите ученици.Учениците са разделени в отбори и трябва да предложат решение в рамките на деня, като разполагат с информация (чрез достъп до Интернет), компютърни ресурси и съветите на специално подбрани доброволни бизнес консултанти. Презентационните умения на младежите са поставени на сериозно изпитание, тъй като те трябва да защитят своето решение в рамките на 3 минути в презентация на сцена пред жури и публика. Журито се състои от опитни представители на институциите и бизнеса – както водещи мениджъри в големи компании, така и успели предприемачи със собствен бизнес.

Членовете на отборите обикновено не се познават и трябва бързо да се сработят помежду си, за да намерят начина да работят заедно възможно най-ефективно. Прилагайки принципа на „учене чрез правене” учениците развиват своите умения за междуличностна комуникация и решаване на проблеми и се научават да работят под напрежение и в много кратки срокове.

Схема на състезанието

Максималният брой участници, които ще бъдат допуснати и тази година, е 60. По време на състезанието те са разделени в 12 отбора по 5 души.

Логистика

Такса за участие в състезанието не се изисква. Организаторите покриват 1 нощувка за всички участници и придружаващите ги учители на 14 февруари 2015 г. в София. Участниците от страната покриват сами своите транспортни разходи до София и обратно. Ако има участници, които желаят да пристигнат по-рано и да нощуват в София и на 13.02.2015, Джуниър Ачийвмънт България може да съдейства с резервация на нощувки, но цената им е за сметка на участниците.

Награди

Вие и членовете на екипът ви може да спечелите една от големите награди, осигурени от спонсора на събитието. Тази година призовете включват:

 • 5 таблета Lenovo Tab A8
 • 5 електронни четеца Kindle Glare
 • 5 Външни харддиска  Toshiba Store Slim 500GB
 • подарък за учителите на представилите се добре ученици.

Награди иновационен лагер 2015

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

 

График

1 Февруари 2015 - краен срок за подаване на кандидатури с видео решения на предварителния казус

4 Февруари 2015 - обявяване на одобрените участници на уебсайта на Джуниър Ачийвмънт

14 Февруари 2015 - провеждане на състезанието „Иновационен лагер”

 

При въпороси, моля пишете на radoslav.bezprizvanniy(аt)jabulgaria.org


 

ПРЕДВАРИТЕЛЕН КАЗУС

Как предприемачеството определя облика на средата около вас?


 

Представете вашата гледна точка под формата на кратко видео или анимация (до 90 секунди).  Бъдете креативни и се забавлявайте. Вашите шедьоври на аматьорската видео продукция може да качите в  Vbox7, като като е препоръчително да включите в заглавието и информацията за видеото следния таг: JAB InC15.

Критерии за оценяване:

 •        Иновативност на предложената тема;
 •        Креативност при изработване на презентацията;
 •        Дълбочина и изчерпателност на обсъжданата гледна точка;
 •        Разбиране на концепцията за предприемачеството.

Не сте създавали собствено видео?  Каква по-добра възможност да се научите!

Никога не е било по-лесно да се създаде видео съдържание. Най-вероятно вече държите в джоба си всичко необходимо за реализирането на заданието по казуса.  Смарт телефоните не само могат да заснемат впечатляващи кадри в HD, но и могат да ви помогнат в създаването на презентации, анимации и продуцирането на самото видео. Нямаме търпение да разгледаме вашата гледна точка по случая.

От къде да започнете?

Ето няколко идеи за популярни софтуери, които може да ползвате за видео обработка:

 •        Microsoft Movie Maker
 •        Новите версии на Microsoft Powerpoint
 •        iMovie
 •        Magisto - За Android и iOS
 •        iMovie за iOS
 •        Videoscribe