JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Над 170 събития ще се проведат в Световната седмица на предприемачеството в България

2018-11-09

Над 170 събития ще се проведат в Световната седмица на предприемачеството в България

За единадесета поредна година JA България е локален домакин на инициативата

 

Световната седмица на предприемачеството започва на 12 ноември в България с учебни прояви в цялата страна. Единадесетото издание на инициативата, която се домакинства у нас от Джуниър Ачийвмънт, включва повече от 170 събития в 64 населени места в страната.От днес до неделя ще бъдат организирани иновационни лагери и открити уроци вцяла България, като се очаква 4800 ученици да се включат в инициативите.

 

„Радваме се, че за поредна година България се включва активно в Световната седмица на предприемачеството в много градове и села в цялата страна. За нас това е доказателство за нарастващия интерес учениците да се занимават с нещо практично, което ще подобри начина им на мислене и може да им отвори различни възможности. Обществото се развива с бързи темпове, средата се дигитализира и ние не знаем какви ще са професиите на бъдещето, но знаем какви умения ще се изискват и всички те могат да бъдат развити през развиване на предприемаческа нагласа.“каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.

Сред събитията в страната, които ще се проведат през Световната седмица на предприемачеството са 44 иновационни лагери, 75 открити уроци и десетки други инициативи по места. Учениците, които ще се включат в иновационни лагери, ще работят над казус, свързан с младежката безработица, разработен и предоставен от JA.  

В световен мащаб през 2018 г. милиони млади хора по света ще вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, генерирайки нови идеи и търсейки нови пътища за развитие. 

 

 MG Varna

 

Ето някои от инициативите , които ще се проведат в рамките на седмицата, под домакинството и координацията на образователната организация JA България:

 

На 13 и 14 ноември в 101 СУ "Бачо Киро" София ще се проведат октрити уроци, които ще са подготвени от ученици от 11 клас и са предназначени да запознаят ученици от 8 и 9 клас с опита си и участията си в учебна компания, както и да запознаят по-малките ученици от 6 и 7 клас с глобалния проблем за замърсяването на планетата ни и как могат учениците да допринесат за намаляване и опазване на околната среда, използвайки различни иновационни методи и продукти.

На 14 ноември децата от Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ в Ботевград ще се срещнат с родители в открит урок, в който ще говорят за модерните професии, свързани с опазване на околната среда.

В същия ден Светослава Стоянова от екипа на JA България ще участва в международен уебинар, по покана на домакините на Седмицата в Русия, може да участвате в събитието, на следния линк.

На 15 ноември в СУ „Екзарх Антим I“  гр. Казанлък ще се проведе вечер на икономиката и предпримачеството, в която ще има състезание, игри и викторина за отбелязване на световната седмица, както и на 180-годишен юбилей на училището, 28 години от създаването на профила на училището. В нея ще участват ученици от 9 до 12 клас, както и гости - бивши ученици. В същия ден в Професионална земеделска гимназия „Добруджа“ в Силистра, ще се проведе среща на завършили с настоящи ученици на гимназията, в която завършилите ученици ще споделят повече за пътя, който са изминали при създаването на своя бизнес.

На 15 ноември, в Плевен, учениците от СУ „ПЕЙО ЯВОРОВ“ ще се включат във финансова игра „Свободни пари”, по време на която ще покажат уменията си да поемат риск и знания за различните видове инвестиции.

На 16 ноември, петък, в рамките на програмата #YouthEmpowered в София, в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе инициативата „Жадни за знания“, в рамките на която от 13.00 часа Вера Петкачнин от JA България ще направи уъркшоп за младежи на тема „Как да изградим предприемачески начин на мислене“.

Седмицата ще бъде богата на събития в цялата страна, а местата, където учители от мрежата на Джуниър Ачийвмънт планират събития – иновационен лагер или открит урок, са: София, Силистра, Исперих, Пловдив, Плевен, Видин, Габрово, Враца, Кърджали, Провадия, Банско, Добрич, Кнежа, Гоце Делчев, Ямбол, Тутракан, Пазарджик, Казанлък, Дряново, Велико Търново, с. Пелишат, Смолян, Велинград, Русе, с. Крушовица, Славяново, Стамболийски, Тетевен, Бургас, Разград, Ботевград, Червен Бряг, Драганово, с. Горна Митрополия, Димитровград, Тръстеник, Дунавци, Левски, Варна, Каварна, Монтана, Перник, Сунгурларе, Горна Оряховица, Разлог, Банкя, с. Горна Малина, Карлово, Аксаково, Кула, Гълъбово, с. Иваняне, Шумен, Брегово, Петрич, с. Борима, Сандански, Дупница, с. Сейдол, Чипровци, Вълчи дол, Якоруда, Кюстендил, Златоград.

 

 

За повече информация и отразяване на събитие:

Светослава Стоянова, JA България                                   

t: +359 2 989 43 61, E-mail: svetoslava@jabulgaria.org                                  

 

За Световната седмица по предприемачество

Световната седмицата на предприемачеството се отбелязва в България от Джуниър Ачийвмънт за единадесета поредна година. Тази година седмицата ще бъде отбелязана в цялата страна със над 170 инициативи в над 60 населени места. Над 4000 ученици се очаква да се включат във всички инициативи. Представители на бизнеса и местната власт ще влязат в ролята на гост-лектори в откритите уроци. Заедно с учениците те ще обсъдят възможностите и проблемите при стартирането и управлението на бизнес. Участниците в иновационните лагери ще имат за задача да намерят решение на казус, зададен от Джуниър Ачийвмънт България. Разделени в отбори, учениците ще трябва да предложат идеи за решаване на проблема с младежката безработица.

От старта си през 2008 г. Световната седмица по предприемачество се е провела в 160 държави с участието на над 9 млн. души.

 

За Джуниър Ачийвмънт България

Вече над 20 години JA България е водеща нестопанска международна организация у нас, с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование от най-ранна възраст до университета.

Портфолиото от образователни продукти и услуги включва програми в 3 тематични области: предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. JA използва т.нар. прогресивен или надграждащ предишните етапи модел на образование („от АБВ до PhD“), чрез който устойчиво се изгражда ключовата компетентност предприемчивост и инициативност. Образователната философия на JA се базира на методите на учене чрез правене и смесено обучение (blended learning) с използване на дигитализирано интерактивно съдържание и високи технологии. Бизнес моделът на организацията се отличава с тясно сътрудничество с бизнеса и хората от практиката, които участват в създаването и предоставянето на образователно съдържание, обучение и услуги, както и разработването на политики в областта на образованието и предприемачеството. Екипът на организацията вярва и работи за каузата „От предприемчиви хора към щастлива нация“.

JA България е член на JA Worldwide и JA Europe и годишно достига до 30,000 ученици и студенти от 450 населени места в страната.