JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Награди за най-предприемчиво училище и най-предприемчива професионална гимназия на България за 2018/2019 г.

2019-06-12

Награди за най-предприемчиво училище и най-предприемчива професионална гимназия на България за 2018/2019 г.

 

По време на откриващата церемония на 11-ия Младежки стартъп форум „Изгряващи звезди“ на JA България, която се проведе под стъкления купол на Софийското Ларго, бяха отличени училищата с най-иновативни практики в преподаването на предприемачество. Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, заедно с изпълнителния директор на JA Милена Стойчева, връчиха наградата за най-предприемчиво общообразователно училище на Математическа гимназия „Баба Тонка“ (Русе). Гимназията получи званието „Предприемчиво училище на Република България за учебната 2018/2019 г.“ и ще участва заедно с националните победители от другите европейски държави в тържествената церемония за отпразнуване на отличията по време на Европейската седмица на професионалните умения във Финландия през октомври т.г.

К. Ангелиева поздрави екипа на JA България и заяви, че през последните 22 години организацията е доказала своята упоритост в привличането на инвестиции в образование от страна на бизнеса. 

Статуетката „Най-предприемчива професионална гимназия на България за 2018/2019 г.“ получи ПТГ „Н. Й. Вапцаров“ (Враца). Училището получава възможността да участва заедно с националните победители от другите европейски държави в номинациите за избор на две европейски професионални гимназии, които да бъдат включени в конкурс за специалната награда „Иноватори в професионалното образование“ на Европейската комисия.

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи грамоти на най-активните училища в преподаването на предприемачество по програмите на JA в гр. София за последните 10 години на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, 108. СУ „Никола Беловеждов“ и Националната финансово-стопанска гимназия – София. Трите училища получиха званието активен и устойчив партньор на JA в предприемаческото образование в РБ и специален знак за качество. „Където и да се намират днес учениците, участвали в програмите на JA още от края на 90-те години в България, днес те са лидери в своята професия, умеят да решават проблеми и да търсят резултат. Развитието на икономиката преминава през стартиращите компании и иновативните млади хора“, каза Й. Фандъкова.

По време на церемонията бяха излъчени и десетте най-активни училища от страната в преподаване на предприемачество по програмите на JA. Председателят на УС на JA Бони Бонев връчи грамоти на Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“ (Плевен), СУ „Георги Бенковски“ (Пазарджик), Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ (Гоце Делчев), СУ  „Йордан Йовков“ (Кърджали), СУ „Христо Проданов“ (Карлово), СУ „Васил Левски“ (Гълъбово), СУ „Димитър Благоев“ (Провадия) и СУ „Екзарх Антим Първи“ (Казанлък).

Мита Георгиева, научен консултант към JA и носител на международната награда на JA Worldwide „Учител на света“, обяви училищата, носители на отличието “Future Class Pass: Училище на 21. век”.С нея бяха удостоени СУ „Васил Левски“ (Велинград), СУ „Възраждане“ (Русе), Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ (Гоце Делчев), Професионална гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. Менделеев“ (Варна), 108. СУ „Никола Беловеждов“ (София), Математическа гимназия „Баба Тонка“ (Русе), СУ „Георги Бенковски“ (Пазарджик), СУ „Хр.  Проданов“ (Карлово), СУ „Васил Левски“ (Гълъбово), СУ „Димитър Благоев“ (Провадия). Всички те са демонстрирали най-високо качество в преподаването на предприемачество  чрез програмата „Учебна компания“.

Грамоти за лидерство в преподаването на предприемачество в сферата на общото образование в България получиха СУ „Вичо Грънчаров“ (Г. Оряховица), СУ „Епископ Константин Преславски“ (Бургас), СУ за европейски езици „Св. Константин – Кирил Философ“ (Русе), ОУ „Христо Ботев“ (Габрово), 2. СУ „Н. Й. Вапцаров“ (Монтана) и ОУ „Васил Левски“ (Пловдив).

Началникът на РУО София-град В. Кастрева връчи грамоти за лидерство в преподаването на предприемачество в сферата на професионалното образование в България на Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет (ТУЕС), ПГ по търговия и ресторантьорство (Враца), ПГ „Д-р Н. Василиади“ (Габрово), ПГ по облекло „Ст. Н. Спасо-Еленина” (Разград) и ПГ „Иван Хаджиенов“ (Казанлък).

Денят под купола на Софийското Ларго продължи с търговско изложение и представяне пред жури на финалистите в програмите „Учебна компания“ и JA Startup на Джуниър Ачийвмънт. Общо 45 ученически и студентски стартъпа показаха предприемачество в действие, а в края на деня във Военния клуб се проведе и гала церемонията по награждаване на победителите в различни категории. С 11-тото издание на форума „Изгряващи звезди“ JA България отбеляза 100-тната годишнина на световната организация на Джуниър Ачийвмънт  и програмата „Учебна компания“, отличена от ЕК като най-добрата образователна практика в преподаването на предприемачество.