JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Най-добрият студентски стартъп на България Bevine се върна с награда за иновация от европейското състезание на Джуниър Ачийвмънт Европа

2019-07-01

Най-добрият студентски стартъп на България Bevine се върна с награда за иновация от европейското състезание на Джуниър Ачийвмънт Европа

 

Представете си, че собствениците на лозя могат да спестят до 90% от разходите за производството на вино, използвайки изкуствен интелект (AI), бази данни, анализи и интернет на нещата (IoT), какви биха били тогава ползите за винопроизводителите? Това е печелившата идея на Bevine, носител на специалната награда на Avanade “Дигитални иновации” за 2019 г., спечелена преди ден в европейско съзтезание на Джуниър Ачийвмънт Европа “Enterprise Challenge”. Ежегодното съзтезание събира на едно място най-добрите европейски студентски стартъпи, победители в национланите състезания в своите страни. Bevine е българският студентски стартъп от СУ „Св. Климент Охридски“, който взе голямата награда и чек за $5000 от JA и Citi, както и две отличия в специални категории – наградата на HPE „Най-иновативна идея“, както и наградата на Manpower „Най-добър екип“, по време на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“, организиран от JA България на 8-10 юни 2019.

След като са спечелили първо място на еквивалентните състезания на национално ниво, 15-те екипа от 14 различни държави се събраха в Осло, Норвегия тази седмица, за да представят своите бизнес идеи пред панел от международно жури. Това събитие отбелязва края на едногодишния работен процес на студентските компании и беше официалният финал за учебната година на студентската Startup програма на Джуниър Ачийвмънт в цяла Европа.

“За нас е чест да получим наградата “Дигитални иновации”! Това е възможно най-доброто признание за цялата работа, която сме вложили в нашата идея. Ние сме много благодарни на Джуниър Ачийвмънт за възможността и за цялостното преживяване” - каза Титко Титков от Bevine по време на награждаването в Осло.

Панелът на журито, който се състоеше от представители на Avanade, водещият дигитален иноватор от екосистемата на Microsoft, посочи Bevine като отличен пример за това как да се използва дигиталната иновация за традиционната и реална индустрия. Журито похвали Bevine за техния подход към устойчивостта, бизнес етиката и лидерството и за това, че съчетавайки ги с истинската дигитална иновация успяват да предоставят информация в реално време, с цел да намалят разходите на винопроизводителите за обезпаразитяване, скаутинг и производство на вино.

Като победители в тази категория, Bevine получиха 1000 евро и възможността за индивидуално менторство и бизнес коучинг в централата на Avanade в Лондон.

“Oсъзнаваме колко е важно да подкрепяме работната сила на бъдещето, като насърчаваме развитието на предприемаческите и лидерските умения на младите хора днес. Благодарение на инициативи като стартъп програмата на JA Europe ние можем да създадем възможности за младите хора да изследват как цифровите технологии могат да нарушат традиционните бизнес модели, но и да предложат решение на някои от най-големите бизнес предизвикателства.” – сподели Хеба Рамзи от Avanadе.

Сред критерите на база, на които беше избран студентският стартъп Bevine като победител в тази специална категория са – употреба на дигитални иновации, жизнеспособност и осъществимост на бизнес идеята, устойчивост на бизнеса, презентационни и меки умения, цифрова етика.

 

За BevineСтраница във Facebook | Сайт

Най-добрият студентски стартъп на България за 2019 г. е Bevine от Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. В рамките на участието си в програмата JA Startup на JA България студентите са разработили цялостно решение за винопроизводители, което им позволява чрез сензори, разположени в насаждението, да получават актуална информация във всеки момент за редица показатели на почвата и атмосферните условия. Сензорите и приложението ще дават възможност на стопаните не само да следят показателите, но и да получават препоръки кога какви мероприятия да проведат за по-доброто здраве на своите насаждения. Победителите при студентите “Bevine” взеха и две отличия в специални категории – наградата на HPE „Най-иновативна идея“, както и наградата на Manpower „Най-добър екип“.