JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Не разделяйте любопитството от усилието си – интервю с Венцислав Арнаудов, Генерален Мениджър на МетЛайф Сървисис България

2018-05-25

Не разделяйте любопитството от усилието си – интервю с Венцислав Арнаудов, Генерален Мениджър на МетЛайф Сървисис България

 

Метлайф България е партньор на JA в организиране на форума „Изгряващи звезди“ 2018 и ще връчи специална награда LifeChanger и чек за 2500 лева на един ученически стартъп


Метлайф е партньор на JA в усилията ни да развиваме финансовата компетентност и предприемаческия начин на мислене на учениците в гимназиален етап. Как това се отразява на икономиката в страната от гледна точка на бизнеса?

Както финансовата компетентност, така и предприемаческият начин на мислене създават среда, която произвежда повече собственост. Тя е или свързана с решенията, които хората взимат за това как да свържат желанията и нуждите с поведението си, или свързана с появата на неща, които удовлетворяват или усилват желанията и нуждите. Повече собственост значи повече грижа, повече хора, които знаят как да се грижат за себе си и повече хора, които имат идеи как да им помогнат за това. В такива икономики знанието и усилието влизат в обмен, а извън този обмен всъщност няма нищо, освен въображението, което прави автомобилите ни да летят.

Програмата LifeChanger достигна и през тази учебна година до близо 600 десетокласници в цялата страна. Каква е мотивацията на бизнес доброволците от Метлайф да инвестират своето време и професионализъм и да влизат в ролята на учители, в клас, вече четвърта година?

Да, това наистина е специален жест. Добре е да помислим кога, за какво и на кого сме готови да дадем от времето си. А те избират да го направят за деца, които не познават, а това са и деца, с които вероятно никога повече няма да се срещнат. Но мотивът, така както го разбирам, e в изумлението как някой може да пораства пред очите ти – в разбирането на понятия, закономерности, в преценката на ситуации, в увереността да се взимат решения. Това е да даваш свобода.

На 2 юни от името на MetLife ще връчите награда LifeChanger и чек за 2500 лева на един от ученическите екипи, участвали в проекта LifeChanger и след това развили и своя бизнес идея в програмата „Учебна компания“. Какви качества е важно да притежава проекта и екипа, който бихте искали да наградите?

Да се отнася до нуждите или желанията на много хора, да е умно досещане, да може да се разраства и надгражда.
Екипът е добре да бъде от хора, които страстно обичат нещо по сто начина. И харесват това.

Предприемачество VS. Предприемчивост – кое е кокошката и кое яйцето, според Вас?

Във въпроса Ви виждам една кокошка – предприемчивостта и едно яйце – предприемачеството. Предприемачество може да има, където владее предприемчивостта.

Какво пожелавате на участниците в „Изгряващи звезди“?

Да не разделят любопитството от усилието си.