JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

Нивото на замърсяване на въздуха - финансов казус за ученици

2019-06-25

Нивото на замърсяване на въздуха - финансов казус за ученици

 

Младежи от 9 до 11клас взеха участие във финансов иновационен лагер по програмата „Практични финанси“.

На 26 юни 2019г. 57 ученици от 27 училища в 24 града се включиха в решаване на казуса „Здраве и финанси в градска среда“ в рамките на провелия се иновационен лагер в края на преподаване на програмата „Практични финанси“ за учебната 2018/2019 учебна година. Най-запалените и ангажирани младежи от общо 1100, които изучаваха предмета в клас през тази учебна година свериха знанията и аналитичните си умения със свои съученици от цялата страна, подкрепени от ментори от бизнеса.

Жури в състав Моника Максимова, Директор „Човешки ресурси“ в БНП Париба Лични Финанси, д-р Красимир Маринов, маркетинг мениджър на NN България, Даниел Ганев, Изпълнителен директор на Карол Капитал Мениджмънт и Апостол Дянков, Мениджър „Устойчиво развитие“ оцени решенията на казуса и излъчи като победители идеите на три екипа.

На първо място беше класиран екип „Балонени мечти“ с участници Георги Димитров от ПТГ „Н. Й. Вапцаров“, Враца, Памела Атанасова от МГ „Д-р П. Берон“, Варна, Яна Гешовска от ПГ по керамика, Елин Пелин, Ния Неделчева от МГ „Баба Тонка“, Русе и Свилена Богданова от СУ „В. Левски“, с. Черни Осъм. Екипът даде най-оптимално решение на практическия казус, като защити битовото решение на героите в казуса с финансова обосновка на предложените към тях действия.

На второ място се класира екип „Мечтатели - Реализатори“, с ученици Сергей Събев от ПГ по транспорт, Разлог, Павлина Спасова от ЕГ „Акад. Л. Стоянов“, Благоевград, Мирела Генкова от МГ „Д-р П. Берон“, Варна, Виктория Вировска от ПГ по транспорт и мениджмънт, Казанлък, Мартина Георгиева, ПГ по ресторантьорство, Враца и Димитрия Стаменова от СУ „П. Хилендарски“, Пловдив. Те предложиха комплексно решение на поставения казус, като представянето им се отличи с изключително точни данни и задълбочен анализ.

На трето място журито класира екип “Free Fighters”, в който участваха учениците Стефан Пенев от ПМГ „К. Величков“, Пазарджик, Тюлин Мустафа от ПГИИ „Джон Атанасов“, Търговище, Александра Митева от МГ „Баба Тонка“, Русе, Анна Пенчева от ПГ по икономика „Ал. Константинов“, Кърджали и Даниела Груева от ПГ по керамика, Елин Пелин. Екипът направи артистично представяне на своето решение, като взеха под внимание всички елементи на предложения казус.

Инициативата е елемент от проекта, стартиран от JA България и финансовия сектор у нас, в лицето на 8 браншови организации - Асоциация на банките в България (АББ), Асоциация на българските застрахователи (АБЗ), Българска асоциация за лизинг (БАЛ), Българска асоциация за потребителско кредитиране (БАПК), Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Българска асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ), Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българска асоциация на управляващите дружества (БАУД). Институционални партньори на проекта са Министерство на науката и образованието (МОН), Комисия за финансов надзор (КФН), Национална агенция за приходите (НАП). Финансирането е осигурено от Европейската банка за възстановяване и развитие, с Инициатива за общностите, БНП Париба Лични Финанси, NN България и Финансова група Karoll. Бизнес доброволци от БНП Париба, NN България, Karoll, Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп, ДЗИ и ПОК „Доверие“ АД, посещават 50-те училища в цялата страна като бизнес ментори и помагат на учениците и учителите да включат темата за личните финанси в своето ежедневие.

„Управлението на личните финанси има пряко отражение върху качеството на живот на хората. Запазена марка на програмите на JA е тази възможност още от 15-16 години млади хора да се поставят в обувките на големите и да взимат решение и за своето, и на своите семейства финансово бъдеще. Благодаря на всички ментори от компаниите партньори, които подкрепиха учениците в придобиването на този опит“ каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.

През 2018/2019 учебна година „Практични финанси“ се преподаваше в София, Габрово, Варна, Разлог, Бургас, Златица, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Русе, Сливен, Г. Оряховица, Ямбол, Казанлък, Вълчи дол, Враца, Ловеч, Видин, Вършец, Тетевен, Провадия, Добрич, Златоград, Пирдоп, Елин Пелин, Велико Търново и Кърджали. Ето какво споделят партньорите от бизнеса за участието на доброволците в клас:

„Практични финанси“ е един от важните проекти в България, който NN подкрепя в съответствие с глобалната ни програма „NN Future Matters“.  Целта на програмата е да помага на хората да подобрят финансовото си благосъстояние и да развият икономическите си възможности, така че да могат по-добре да осъществяват стремежите си и да преодоляват икономическите трудности в живота. Учениците в  „Практични финанси“ могат да черпят знания за управлението на личните финанси директно от финансови специалисти с много опит, които с примери от реалния икономически живот успяват да създадат интерес и да вдъхновят младите хора в усвояването на нови знания за финансите. Същевременно енергията, любопитството и добрите резултати на младите участници са основната ни мотивация като компания да продължим подкрепата си за проекта и през следващата (2019/2020) учебна година.”, сподели д-р Красимир Маринов, маркетинг мениджър на NN България.  

„Финалът на втората година от проекта „Практични финанси“ доказва, че инициативите за повишаване на финансовата култура на хората имат висока добавена стойност и помагат за изграждането на поколение от знаещи и добре подготвени потребители на финансови услуги. С радост забелязваме, че учениците оценяват не само параметрите на различните предложения и казуси, но и изживяването и качеството на живот, свързани с тях, което показва, че развиват добър житейски усет към преподаваната материя. Подкрепата на подобни проекти е заложена в ДНК на компанията ни. За нас, като корпоративен партньор на „Практични финанси“, това е инвестиция в бъдещето, тъй като колкото повече знания имат хората, толкова по-добре ще управляват парите си и ще могат да реализират важните си планове с помощта на доверен и отговорен партньор като БНП Париба Лични Финанси“, сподели управителят на БНП Париба Лични Финанси Жозе Салойо.

„Повишаването на финансовата грамотност е важна тема за България – има какво да се желае и при учениците, и при възрастните в това отношение и затова ние, като компания, смятаме, че е важно да помагаме и да полагаме усилия в тази посока. А програмата „Практични финанси“ е наистина практична и аз съм сигурен, че учениците от тези 27 училища, които участваха в инициативата днес ще взимат от утре по-разумни решения и ще предадат своите знания и на хората около тях“заключи Даниел Ганев изпълнителен директор на Карол Капитал Мениджмънт.

Учебният курс по „Практични финанси“ се състои от 12 теми, които покриват 72 часа и се преподава в гимназиален етап, като част от часовете по избираема и факултативна подготовка в средни, профилирани, професионални и езикови училища. Учениците от 50-те класа вече разпознават начините, по които финансовите избори влияят върху качеството им на живот.

През следващата учебна година програмата „Практични финанси“ ще бъде отворена и за всички училища в страната, които желаят да я въведат в раздел „Б“ и раздел „В“ на своите учебни планове.

===

JA България

Вече над 20 години JA България е водеща нестопанска международна организация у нас, с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование от най-ранна възраст до университета.

Портфолиото от образователни продукти и услуги включва програми в 3 тематични области: предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. JA използва т.нар. прогресивен или надграждащ предишните етапи модел на образование („от АБВ до PhD“), чрез който устойчиво се изгражда ключовата компетентност предприемчивост и инициативност. Образователната философия на JA се базира на методите на учене чрез правене и смесено обучение (blended learning) с използване на дигитализирано интерактивно съдържание и високи технологии. Бизнес моделът на организацията се отличава с тясно сътрудничество с бизнеса и хората от практиката, които участват в създаването и предоставянето на образователно съдържание, обучение и услуги, както и разработването на политики в областта на образованието и предприемачеството. Екипът на организацията вярва и работи за каузата „От предприемчиви хора към щастлива нация“.

JA България е член на JA Worldwide и JA Europe и годишно достига до 30,000 ученици и студенти от 450 населени места в страната.

www.jabulgaria.org

 

За БНП Париба Лични Финанси в България

БНП Париба Лични Финанси е клон на френската банка БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А. Компанията е сред лидерите на пазара на потребителско кредитиране в България с над 1 500 000 клиенти като повече от 780 000 от тях са ползвали финансовите ѝ продукти повече от веднъж. БНП Париба Лични Финанси разполага с широка дистрибуционна мрежа в страната, като предлага услугите си в близо 2 600 обекта, в това число и собствена клонова мрежа от 45 търговски офиси в цялата страна и център за контакт с клиентите. Компанията има екип от 1 000 служители и предлага най-голямото портфолио от специализирани потребителски кредити в страната с максимален размер 80 000 лв., включително потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане, автокредитите „Нова” и „3+”, продукт за консолидиране на задълженията, застраховки, кредитни карти с лимит до 10 000 лв. и др. Компанията е изградила стабилни партньорски отношения с близо 2 500 фирми и подпомага растежа на техния бизнес.

BNP Paribas Personal Finance следва политика на отговорно кредитиране. Основните ѝ цели са да подкрепя домакинствата, като предлага достъп до кредитни продукти на колкото е възможно повече хора, както и да създава условия за предпазване на кредитополучателите от свръхзадлъжнялост.

За повече информация:

Web: http://www.bnpparibas-pf.bg/

Blog: http://www.bnpparibas-pf.bg/blog

Facebook: https://www.facebook.com/BNPParibasPFBG

 

NN България

NN Group е компания за застраховане и управление на активи със 17 милиона клиенти в редица европейски страни и Япония. С повече от 14 000 служители групата предоставя пенсионно осигуряване, застраховане, управление на активи и банкиране. NN Group включва Национале-Недерланден, NN Интернешънъл, Делта Лойд, NN Investment Partners, ABN AMRO Insurance, Movir, AZL, BeFrank и OHRA. NN Group е публична компания, регистрирана на фондовата борса Euronext в Амстердам, и акциите й са част от основния борсов индекс AEX 25 на най-големите холандски компании.

В България NN Пенсионно осигуряване и NN Животозастраховане помагат на над 400 хиляди индивидуални клиенти да планират финансовото си бъдеще, както и на над 300 корпоративни клиенти да осъществяват програми за мотивиране и ангажиране на служителите си. NN се стреми да предоставя финансови решения и да консултира своите клиенти за управлението на личните им финанси в пет области: пенсионно, инвестиционно, застрахователно, данъчно и наследствено планиране. 

www.nnbulgaria.com

 

Финансова група Карол

Финансова група Карол включва компании, предлагащи пълния спектър финансови продукти и услуги от небанковия сектор - търговия на местни и глобални финансови пазари, инвестиционно банкиране, управление на активи, застраховане и осигуряване, поземлено банкиране и дялово финансиране. С близо 25 години история, днес групата има над 80 офиса в страната и има хиляди индивидуални, корпоративни и институционални инвеститори и клиенти. Дружествата в групата представляват и партнират с водещи глобални финансови институции.

Финансова група Карол инвестира в собствени образователни инициативи, насочени към различни групи. Образователните програми са структурирани в Корпоративен университет Карол, който има ключова роля в социално отговорната политика на компаниите в групата за подкрепа на образованието и науката у нас. През 2014 г. именно заради проекти без аналог, Карол влезе в топ 10 и беше отличен сред 100 финалисти в категория Международна компания на Leadership Excellence 500 Awards.

http://karoll.bg/finansovi-uslugi/