JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Нови 52 учители ще се впуснат в приключението „Учебна компания“ след обучение в Средец

2018-07-10

Нови 52 учители ще се впуснат в приключението „Учебна компания“ след обучение в Средец

 

На 5-7 юли 2018 г. в гр. Средец се проведе обучение  по програма „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт, призната от Европейската комисия за “Най-добра практика в обучението по предприемачество”. То е част от проекти за сътрудничество на Джуниър Ачийвмънт България с двама значими партньора – Европейския институт за иновации и технологии (EIT) и компанията Oracle.

Целта на съвместната инициатива с EIT е да запознае младежите с предимствата на работата със суровини и природни ресурси и възможностите за стартиращ бизнес, който се основава на принципите на кръговата икономика и елиминирането на отпадъците в жизнения цикъл на продуктите. Идеята на проекта е да бъдат създадени 50 учебни компании, които да работят в направление „Суровини и природни ресурси“ през учебната 2018-2019 г. Учебните компании по проекта ще имат възможност да участват в състезанието за най-добра учебна компания на България 2019 г., но също така ще се състезават помежду си в отделна категория.

Партньорството с компанията Oracle пък цели да мотивира младежите, участващи в програма „Учебна компания“, да работят в направление информационни технологии и да създадат учебни компании с такава насоченост. В процеса те ще могат да се възползват от инструментите, които предлага Oracle Academy, както и от менторството на членове на екипа на Oracle в България. Планира се създаването на най-малко 8 учебни компании в тази област.

Oracle презентация

Първа стъпка в процеса на създаване на учебните компании е обучението на учителите, които ще ги ръководят. За тази цел Джуниър Ачийвмънт България събра над 50 учители от цялата страна, които преподават в гимназиален етап и имат интерес през следващата учебна година да насочат своите ученици към реализация на бизнес идеи в споменатите по-горе сектори. Изборът на община Средец за място за провеждане на обучението не е случаен. Джуниър Ачийвмънт България и Община Средец имат подписано споразумение за партньорство от 2017 г. През последната учебна година кметът на община Средец инж. Иван Жабов подкрепя дейностите по програмите на Джуниър Ачийвмънт България в Общински детски комплекс – Средец, което е пример за добро партньорство, предприемчивост и иновативност.

В рамките на три дни участниците преминаха през целия цикъл на образователната програма, като имаха възможност самите те в екипи да преживеят основните стъпки, пред които техните ученици ще се изправят, откривайки в себе си предприемаческия дух и мотивация – формиране на екип, генериране на бизнес идея, създаване на лого, оформяне на бизнес модел, презентиране пред жури. Организирана бе и среща с реален предприемач в лицето на Боян Бенев – участник в програма „Учебна компания“ в Англия като ученик, а в момента и в последните 9 години предприемач в България с разнообразни начинания в сферата на ИТ, музикалния бизнес и съживяването на българските села. Разяснени бяха тънкости в преподаването на програма „Учебна компания“ в различните видове училища.