JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Нови измерения за образованието по предприемачество у нас

2017-11-30

Нови измерения за образованието по предприемачество у нас

С форума „Инвестираме в хората, преобразяващи Европа“ , който събра над 450 души в Студио Ню Бояна Филм, JA България отбеляза 20-та си годишнина и обяви стартирането у нас на EE-HUB,  международна инициатива на JA Европа, подкрепена от Citi

 

Нов модел за развиване предприемачески компетентности и образование в България, основан на публично-частно партньорство, беше иницииран вчера от JA България, с широка институционална и бизнес подкрепа. Стартът на ЕE-HUB (European Entrepreneurship Education Hub), беше обявен по време на Международния  форум „Инвестираме в хората, преобразяващи Европа – чрез образование и иновации“, с който Джуниър Ачийвмънт, първата и водеща неправителствена организация у нас, работеща в сферите предприемачество, финансова грамотност и умения за работа, отбеляза своята 20-та годишнина. За рождения ден на организацията и създаването на EE-HUB, JAполучи официален поздравителен адрес от премиера Бойко Борисов, а вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова откриха събитието във Филмово студио „Ню Бояна“.

„Безспорно не знаем какво ще е бъдещето, но трябва да сме достатъчно отворени и адаптивни, за да можем да го посрещнем и аз благодаря на Джуниър Ачийвмънт, за това, което правят за младите хора в нашата страна. Техните усилия са важна част от усилията и на държавата, освен да вкараме децата в клас, понякога и да ги изкараме – за да ги срещнем с живия живот.“каза вицепремиерът Дончев.

Министърът на Председателството на България на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, под чийто патронаж се проведе форумът поздрави JA България и изрази своята подкрепа за стартирането на EE-Hub: „Това са 20 години оправдани усилия, защото младите хора, преминали през програмите на Джуниър Ачийвмънт са наистина вдъхновяващи. Иска ми се чрез този форум да зададем тона не само на Председателството на България на Съвета на ЕС през следващата година, но да зададем тона на следващите 20 години, в които ще модернизираме образованието и страната си. Искам чрез  създаването на този Хъб за образование, иновации и конкурентоспособност в Българи, инициатива, която  аз и всички мои колеги подкрепяме, да намерим решенията, чрез които младите хора да останат да живеят тук. Това е цел на страната, на правителството ни, на бизнеса, на обществото и на всички нас – и като родители – нашите деца да живеят и да се чувстват добре в България!“ 

Благодарение на стратегическата визия и финансиране в размер на 300 хил. долара от страна на Фондация Citi, EE-HUB стартира едновременно в няколко европейски държави – освен у нас, още в Румъния, Чехия, Словакия, Унгария и Турция.

„Целта на EE-HUB в България, като част от новия европейски център за предприемаческо образование, ще бъде разработването и прилагането на национални политики в контекста на препоръките на Европейския съюз, включително и разработването на дългосрочна национална стратегия за развитие на предприемаческите компетентности и образование, като ключов фактор за успешното икономическо развитие на страната и просперитета на българското общество. Днес е вълнуващ ден за нашата организация, защото поставяме началото на  дългосрочна и устойчива инициатива, която вече е добра практика в страни като Дания и Израел. За мен е чест JA в България да стартира EE-HUB, защото за изминалите 20 години с много труд и постоянство се утвърдихме като организацията, допринесла за създаването на предприемаческа екосистема в България. С радост продължаваме да работим за изграждането и на следващото поколение предприемчиви хора, които да преобразят облика на страната ни.“каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на JAБългария.

Съвместната инициатива на JA и  Фондация Citi беше фокус и в изказването на изпълнителния директор на Citi за България, Станислава Танева: „Младежката безработица е тема от изключително значение за България и Европа и пренебрегването на този проблем би имало негативни последици за икономиката и обществото както сега, така и в бъдеще. В рамките на Pathways to progress - нашата глобална програма за подпомагане на младите хора,  фондацията на Сити съвместно с Джуниър Ачийвмънт финансира създаването на Център за развитие на предприемачески компетентности и образование в България. Силно вярваме, че тази инициатива ще отведе нашето сътрудничество с Джуниър Ачийвмънт на по-високо ниво. Центърът има за цел да предостави платформа на експерти, представители на бизнеса, образованието и държавните институции за обмен на идеи и най-добри практики в борбата срещу младежката безработица, с цел постигане на устойчиво икономическо бъдеще за младите хора.“

В лицето държавата и институциите EE-HUB в България вече работи съвместно с редица ключови партньори – Министерството на икономиката и Министерството на образованието и науката, предстои покана и включване в инициативата на Министерството на финансите, Министерство на здравеопазването, Министерството на младежта и спорта, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на културата, както и други държавни институции, които имат отношение по темата. През 2018 г. Джуниър Ачийвмънт България ще инициира и домакинства кръгли маси, експертни срещи и работни групи за разработване на стратегия  и развитие на работата на EE-HUB. Сред първите компании, които осигуряват подкрепа за функциониране на инициативата в България, заедно със Citi, е Novartis:„Благодарение на партньорството между Novartis и JA Bulgaria, здравеопазването се превръща във важно направление в работа на European Entrepreneurship Education Hub (EE-Hub). Стратегическата линия, която следваме в Novartis e от образование и предприемачество към иновативни пилотни проекти, които да се превърнат в политики за постигане на напредък в здравеопазването в полза на обществото. Това е и причината ние да подкрепим този европейски проект, за да може България да бъде предпочитано място за инвестиции в един толкова чувствителен сектор като здравеопазването“, сподели  Д-р Христо  Трунчев, президент на Новартис България.

В следващите си сесии форумът „Инвестираме в хората, преобразяващи Европа – чрез образование и иновации“ представи примери на успешни образователни подходи, необходими за преодоляването на новите социални, икономически, културни, политически, екологични и технологични предизвикателства, пред които Европа е изправена. Изявени български и международни лидери очертаха новите тенденции и решения с фокус върху значението на „човешкия фактор“ и необходимостта от инвестиции в личното развитие на всеки човек.