JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Обявени са победителите в състезанието CODE4RUSE

2016-06-01

Обявени са победителите в състезанието CODE4RUSE

 

На 29 май приключи състезанието по програмиране CODE4RUSE - част от поредицата CODE4TECH. Събитието беше организирано от Startup Factory в партньорство с Джуниър Ачийвмънт България и Русенския университет "Ангел Кънчев" - домакин на състезанието.

В CODE4RUSE се включиха 50 участници, от които половината ученици и останалите студенти, служители и работещи на свободна практика. Темите на състезанието бяха образование и забавление, като повечето проекти пренасяха в дигитална среда традиционни услуги и процеси в образованието - например взаимодействие между преподаватели и студенти, информиране на родителите за представянето на учениците, информационна система за служители в учебни заведения, приложения за учене на писането на букви и думи и др. В областта на забавлението се разработиха прототипи на игри, интерактивни обучителни програми, услуги за споделяне на интересни моменти от пътувания и др.

Победителят в CODE4RUSE e екипът C4T с развлекателен проект за адаптивен стрийминг на телевизия, музика и потребителски видео потоци. Платформата предоставя приспособими аудио-видео потоци спрямо интернет скоростта. Допълнителните предимства са свързани със записване на предавания по график и излъчване на потребителски потоци.

На второ място е проектът Interview-U на екип Work in progress - това е система за подготовка на ученици, студенти и хора, на които им предстои кандидатура за интервю. Съдържа съвети, често срещани въпроси, тренировки с оценяване, IQ тестове и лична видео тренировка за интервю (с динамично зададени въпроси).

Третото място на CODE4RUSE и наградата за най-перспективен екип спечелиха най-малките участници - шестокласниците от Математическа гимназия "Баба Тонка" Ния Неделчева и Миряна Иванова, които успяха да съчетаят и двете теми на състезанието по програмиране. Техният проект е образователна игра за опознаване на различните континенти. Играчът преминава през серия от “предизвикателства” представени като различни игри или пъзели, научавайки интересни факти за географските и културни забележителности на съответната дестинация. Те впечатлиха журито с големия брой функционалности и атрактивната си презентация.

Екипът на Startup Factory и журито дадоха още много специални награди в различни категории. Бяха отличени и участници от Хасково, които дойдоха в Русе специално за CODE4RUSE и се представиха силно.

Състезанията CODE4TECH се организират с подкрепата на компанията за ИТ и аутстафинг PROGRAMISTA, която подпомага развитието на ИТ сектора и ИТ общностите в България, както и със съдействието на считаната за най-иновативна банка в България УниКредит Булбанк - носител на призовете „ИТ проект на годината“ на ComputerWorld и „Банка на иновациите“ на Forbes. Технологичен партньор на CODE4RUSE e компанията VMware - лидер в областта на решения за облачна инфраструктура и виртуализация. Хостинг партньор на състезанието е СуперХостинг.БГ - най-бързо развиващата се и най-голяма хостинг компания в България.

Следващото състезание по програмиране от поредицата CODE4TECH ще е в Хасково на 23 и 24 юни 2016 г. То ще бъде под името CODE4HASKOVO и ще бъде първото от този род в региона.