JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Обучение по дигитално предприемачество за момичета

2019-06-18

Обучение по дигитално предприемачество за момичета

 

Инициативата се проведе в Бургас от JA България и партньори с пълно финансиране от Европейския институт за иновации и технологии (EIT)

 

             В периода 14 – 16 юни, 2019 г. в Бизнес инкубатор Бургас се проведе вторият уъркшоп от поредицата обучения по дигитални умения и предприемачество за момичета, подкрепени от Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Партньори на събитието бяха също Община Бургас и Индустриален парк Бургас.

             Дигиталните и предприемаческите умения са широко търсени от бизнеса в Европа. Въпреки това, докладът на Европейската комисия за мониторинг на дигитално предприемачество показва, че повечето държави в Европа имат ниски нива по този показател, особено тези в средиземноморските и източноевропейски страни. Разликата между напредналите и изоставащите в нивото на дигитални познания се увеличава още повече като се вземе предвид и пола на служителите – само 15% от работещите в технологичния сектор в Европа са жени. Поради тази причина, EIT обедини усилията си с Джуниър Ачийвмънт – най-голямата нестопанска организация в Европа, която предоставя обучения по предприемачество на младите хора, за провеждането на повече от 20 обучения за общо над 600 момичета на възраст 12 – 18 години в България, Гърция, Литва, Румъния и Сърбия.

             Според плана за действие на Европейската комисия за предприемачество 2020, всеки млад европеец трябва да има „поне един практически предприемачески опит, преди да напусне задължителното образование“. Това е мисията, която мрежата JA също си поставя: „Важно е обществото да осъзнае, че дигиталните умения сами по себе си не са достаъчни, необходимо е да бъдат поставени в контекст. Съчетани с предприемачески умения, те ще подкрепят младите хора да превърнат идеите си в реалност, при това с добавена стойност за обществото. Само така повишаването на дигиталната грамотност ще подкрепи истински целите, поставени от Европейския съюз.“ – каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.

             Целта на уъркшопите е да вдъхнови младите момичета да започнат кариера в сферата на технологиите, предприемачеството и иновациите, като им предоставят необходимите знания, умения и мотивация.

             „Много съм щастлива, че имах възможността да участвам в този проект. Освен развитието на практически предприемачески и дигитални умения, научих много и относно това как трябва да преодоляваме трудностите в живота си, как да работя в екип с други хора. Взаимодействието с менторите беше много полезно и вдъхновяващо. Надявам се в бъдще да имам възможността да участвам и в други проекти на Джуниър Ачийвмънт България.“  каза Мария Димитрова, ученичка от 8 клас в Национална финансово-стопанска гимназия.

 

 

*****

 

Европейски институт за иновации и технологии (EIT)

EIT е създаден през 2008 г., за да подпомогне развитието на иновации в Европа. EIT е уникална инициатива на ЕС, единствената, която интегрира бизнеса, образованието и науката в най-голямата иновационна мрежа в Европа. Институтът подкрепя развитието на динамични паневропейски партньорства между водещи университети, изследователски лаборатории и компании. Те се наричат ​​„общности за иновации“ и всеки се занимава със специфично глобално предизвикателство. Заедно с техните водещи партньори, предлагат широка гама от иновационни и предприемачески активности в цяла Европа. Това включва образователни курсове, които съчетават технически и предприемачески умения, услуги за създаване на бизнес и ускоряване и иновационни проекти.

За повече информация посетете www.eit.europa.eu и последвайте EIT на Twitter @EITeu

За контакти: Caroline Vandenplas: E: caroline.vandenplas@eit.europa.eu T: +36 1 481 9371

 

JA България

Вече 22 години JA България е водеща организация с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование от най-ранна възраст до университета. Портфолиото от образователни продукти и услуги включва програми в 3 тематични области: предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. JA използва т.нар. прогресивен или надграждащ предишните етапи модел на образование („от АБВ до PhD“), чрез който устойчиво се изгражда ключовата компетентност предприемчивост и инициативност. Образователната философия на JA се базира на методите на учене чрез правене и смесено обучение (blended learning) с използване на дигитализирано интерактивно съдържание и високи технологии. Бизнес моделът на организацията се отличава с тясно сътрудничество с бизнеса и хората от практиката, които участват в създаването и предоставянето на образователно съдържание, обучение и услуги, както и в разработването на политики в областта на образованието по предприемачество.

За контакти: Малвина Илиева: E: malvina.ilieva@jabulgaria.org T: +359 878 843 510