JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Обзор на Световна седмица по предприемачество – 17-21 ноември 2014

2014-12-12

Обзор на Световна седмица по предприемачество – 17-21 ноември 2014

 

В рамките на Световната седмица по предприемачество, чиито домакин у нас е Джуниър Ачийвмънт България, бяха организирани над 50 иновационни лагера и над 100 открити урока в училища в цялата страна. В инициативата, която се проведе в периода 17-21 ноември се включиха над 5000 ученици и 300 учители. Много от бизнес консултантите на ДАБ бяха привлечени да помагат на учениците при решаване на бизнес казуси или участваха като жури в инициативите. Ето и някои от идеите, които се реализираха в тази седмица на креативността и самоинициативата:  

В ПГ по икономика и управление „Елиас Канети“ в Русе ученици от 10, 11 и 12 клас търсиха  решение на казуса за генериране на идея за зелен бизнес, който да допринесе за устойчивото развитие на региона или България. Победителите в Иновационния лагер са представиха идея  за производство на органични биоторове. Второто място беше проекта на отбор "Green Land" – за създаване на екоселище, а третото място беше за идеята за производство на специални активни филтри.

С подкрепата на г-н Лъчезар Бакърджиев и бизнес-консултанти от Центъра по кариерно ориентиране – Пловдив, учениците от СОУ „Васил Левски“ в града успяха да генерират интересни идеи в своя Иновационен лагер. Сред то идеите бяха производство на ароматни капсули; затворен цикъл на екологично земеделие – типични за района дъбенска овца и зеле; биокапсули, разграждащи отпадъците и подземно депо за отпадъци.

 

В деня на Иновационния лагер в МГ „д-р Петър Берон“, Варна учениците демонстрираха  концентрация и ентусиазъм, а менторите и журито бяха изключително впечатлени от начина на мислене, презентационните умения и творческия подход на участниците. Благодарение на осигурената креативна и просторна атмосфера от отвореното работно пространство във Варна (Beehive) и на осигурената техника от страна на гимназията, всички участници имаха  възможността да представят и допълнят идеите си по най-добрия начин.

 

Ученици от 11.а и 12.а класове, профилирани съответно в туризъм и стопански мениджмънт, заедно със специалните гости – малките предприемачи от 3.б клас мислиха заедно по темата „Моята зелена бизнес идея” в 95. СОУ „Проф. Иван Шишманов“. Двете идеи, които журито оцени на първо място са: създаване на биоразградима опаковка от захарна тръстика и органичен концентрат за подхранване на почви и земеделски култури. Не по-малък интерес предизвикаха идеите за биовино в екобутилки, дублиращи качествата на стъклото и алтернативните форми на туризъм – винен и розов.

Интригуващ и интересен беше и проекта на малките участници – предприемачите от 3.б клас. Тяхната идея беше за създаване на екоселище „Здравичево”, която те представиха чрез собственоръчно илюстриран макет на зеленчукова градина, ферма, екожилища и детски  кът.

 

50 възпитаници на МГ „Баба Тонка” от 8. до 12. клас разработиха бизнес планове за реализирането на нестандартни „зелени” идеи в рамките на Световната Седмица по предприемачество. Техните бизнес планове, оформени като презентации, бяха оценявани от Силвия Чолакова – регионален мениджър на SME Север, Павел Пенчев – прокурист на „Еконт Експрес” ООД и Георги Петров – финансов експерт СИБАНК, клон Русе.

 

В АТПГ – гр. Златица се проведе открит урок на тема „Мотиви и мотивация за започване на собствен бизнес“. Учениците от 11.а клас имаха възможност да се запознаят с предимствата и недостатъците при започване на собствен бизнес. На събитието присъства изпълнителният директор на ПК „Златица-91” г-н Младен Медаров, който сподели с учениците своя личен опит в бизнеса и икономиката. В края на урока бяха раздадени сертификати на всички ученици участвали в инициативата „Световна седмица по предприемачество“.

 

В 19. СОУ „Елин Пелин” беше проведен открит урок на тема „Кои са нашите клиенти и  как да ги достигнем?“. Гост лектор на събитието беше Павел Вълканов, маркетинг специалист, работил за най-голямата студентска организация – AIESEC, а също така и г-жа Милена Тодорова, старши експерт от РИО- София-град и г-жа Александра Топалова, директор на 41. ОУ. По време на открития урок, учениците от 19. СОУ упражниха своите маркетинг умения и създадоха концепция за промоционална кампания на различни каузи – помагане на възрастни хора, кампания за медийна прозрачност, както и промоционални кампании за три от учебните компании на училището.

 

В СОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Ракитово се проведе интегриран открит урок на тема „Ключовите компетентности – път към успешен кариерен избор“. Участници в урока бяха и ученици от НФСГ – София, СОУ „Георги Бенковски“ – Пазарджик, СОУ „Васил Левски“ – Велинград и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Якоруда.

 

ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново се включи в седмицата по предприемачество като организира открит урок на тема „Екосветът на предприемача“, където се включиха и акционери от учебната компания BOYAR DREAMS. По повод Световната седмица по предприемачество бе и проведено обучение „За още по-чаровни младежки организации“, по международния проект „Гражданска подкрепа за антирасистки мерки в младежката сфера /CHARM/от фондация „С.Е.Г.А. – старт за ефективни граждански алтернативи“.

 

В СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, Благоевград бе проведен открит урок на тема „Моят град – красив и чист“. Урокът се проведе с учениците от 2.в клас с класен ръководител г-жа Женя Кочева и консултант – арх. Людмила Сердарова-Манова.