JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Победителите в конкурса по Агропредприемачество на работно посещение в Брюксел

2016-10-14

Победителите в конкурса по Агропредприемачество на работно посещение в Брюксел

 

Учебните компании, победители в категория „Агропредприемачество“на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“, посетиха Брюксел по покана на евродепутата Владимир Уручев (ГЕРБ/ЕНП). Ученическите екипи, заедно с техните преподаватели, екипът на Джуниър Ачийвмънт България, както и членовете на журито за оценка на проектите от Министерство на земеделието и храните, посетиха Европейския парламент и разговаряха с българските евродепутати от Групата на ЕНП.

Младежите се запознаха отблизо с дейността на евродепутатите по общоевропейските предизвикателства, свързани с младежките политики, програмите за мобилност Еразъм+ и Еразъм за млади предприемачи, както и новата инициатива на Андрей Новаков за финансова подкрепа на млади предприемачи чрез програма A.L.E.C.O.. Интерес предизвика работата на Владимир Уручев по изграждането на единен енергиен пазар, бъдещето на възобновяемата енергия, зелените производства и биологичното земеделие. Андрей Ковачев запозна младите хора с предизвикателствата пред Европейския съюз, свързани с миграционната политика и процесите в Близкия изток, както и с постигнатия напредък по въпроса за отпадане на визите за български граждани, пътуващи до Канада и САЩ.

Специален акцент в програмата бе организираното от Владимир Уручев посещение на градска еко-ферма в Брюксел. Ученическите екипи се запознаха отблизо с принципите на общностно подпомаганото земеделие (Community supported agriculture), което се основава на силната връзка, споделения риск и съвместната работа на местната общност със земеделските производители. Целта при този вид земеделие е не само производството на екологично чиста храна, но най-вече изграждането на социална мрежа от споделени ценности за грижа към околната среда и провеждането на образователни програми за екологосъобразно земеделие.

 

Снимки от събитието може да видите тук:Работно посещение в Брюксел