JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Победителите в „Социални иновации“ 2020: щастливи сме, че бяхме част от това преживяване

2020-04-09

Победителите в „Социални иновации“ 2020: щастливи сме, че бяхме част от това преживяване

 

Запознайте се с Кристиан и Веселин – от екипа-победители Team Flawless в националното състезание „Социални иновации“ а днес – наши гости в „Успешни истории“.

 

JA: Представете се и споделете с нас, защо се вълнувате от предприемачество?

Кристиан: Аз съм Кристиан Димов на 16 години от Езикова гимназия ,,Проф. Д-р Асен Златаров’’ град Хасково. По предприемачеството се запалих в осми клас, когато с г-жа Дарина Влайкова, ръководител на нашия отбор, започнахме да изучаваме основите на предприемачеството.

Веселин: Казвам се Веселин Арабов на 16 години от Езикова гимназия ,,Проф. д-р Асен Златаров‘‘ град Хасково. Момента, в който разбрах че предприемачество ми харесва страшно много, бе още първата ми година в гимназията, когато започнахме да изучаваме предмета “Технологии и предприемачество”.

 

JA: Какво ви доведе до конкретната идея за създаване на социален бизнес, с която се класирахте на първо място в състезанието?

Кристиан: До конкретната идея ни доведе именно нуждата от денонощни аптеки в малките населени места. Аз и моят съотборник Веско, пряко сме ставали свидетели на ситуации, в които хора имат нужда от медикаменти, но нямат бърз и денонощен достъп до тях. Много хора, които живеят в селата, нямат алтернатива и се налага да ангажират свои роднини или да пътуват да големите градове за да си купят необходимите лекарства. В ситуацията, в която се намираме, този проблем е още по-голям, поради ограниченията за напускане на населените места.

Веселин:Идеята се зароди, когато разбрахме колко много е необходимo, за да се грижат нашите родители за своите близки и роднини от по-отдалечените райони, в които липсват аптеки. В Димитровград, където  живее моят съотборник Кристиан, също така възникна проблем, свързан с липсата на денонощни аптеки.Трудно е да се осъзнае самия проблем, тъй като повечето хора живеят в големите градове, където подобен проблем не съществува. Може би и това е причината, поради която той все още не е разрешен.

 

JA: Защо сте ангажирани с този социален проблем?

Кристиан: Ангажирани сме с този социален проблем, тъй като ние и нашите роднини сме част от тези хора, които имат нужда от бърз достъп до лекарства. Аз живея в град, в който този проблем не е решен и нямаме денонощна аптека. Така се роди и нашата идея. С Веско решихме, че това решение ще доведе до огромен социален ефект.

Веселин: Както и по-горе споменах, нашите семейства, приятели и близки пряко сме ангажирани с този проблем и именно това ни амбицира. Състезанието бе добра възможност да разкажем за него и евентуалното му решение. Решението му в ситуации на пандемия, в която се намираме сега, е крайно наложително. Представете си, колко много хора имат нужда от маски и лекарства от първа необходимост!

 

JA: Какво ще предприемете в следващите няколко месеца, които ви остават до международния финал, за да подобрите и развиете проекта си, както и да го реализирате на практика?

Кристиан: В следващите няколко месеца ние ще работим усърдно по нашият проект, за да го подобрим, като използваме съветите, които получихме от уважаемото жури по време на състезанието и нашите ментори. За реализирането на нашата идея проучваме пазара и създаваме контакт с производителите на съответните машини. Ще се ангажираме с подобряването на системата за качествено обслужване и достъп до нашите вендинг машини.

Веселин: В оставащите месеци до състезанието ни чака усърдна работа върху подобряване на проекта, като на първо място ще следваме съветите, които ни бяха дадени от журито на финала. Обсъдихме с Кристиан и няколко нови идеи, с които да надградим нашият проект- например, как е възможно да се подобри системата за плащане и колко би ни струвало това. За да реализираме проекта сме си поставили като задача внимателно да проучим пазара и да създадем контакти с доставчиците на машини и лекарства.

 

JA: За какво искате да кажете голямо „Благодаря“ на доброволеца от NN България, който беше до Вас?

Кристиан:Искаме да изкажем нашите благодарности на доброволеца от NN България г-жа Горнишка, която ни даде много важни съвети, с които да подобрим нашата идея, нашето презентиране и оформлението на нашите канава и презентация.

Веселин:Ние искаме да благодарим на г-жа Горнишка  за оказаната помощ и добрите насоки, които ни даде по време на подготовката за състезанието. Можем да се похвалим, че имахме  страхотен ментор и се радваме, че работихме заедно и бяхме част от това невероятно преживяване!