JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Предприемчиви учители от 84 ОУ „Васил Левски“ работят за развиване на предприемаческите умения на децата

2018-11-19

Предприемчиви учители от 84 ОУ „Васил Левски“ работят за развиване на предприемаческите умения на децата

 

По време на Световната седмица на предприемачеството, ученици от 84. ОУ „Васил Левски“ в Герман, като истински млади предприемачи организираха провеждането на тридневен базар, за да съберат капитал за закупуване на розови храсти на територията на учениците. Ученическа компания „Детски свят“, основана от 6 „а“ клас поставя в центъра на своята дейност мечтата да превърне своето училище в „Училище на розите“. Със средствата от продажбата на собственоръчно изработени сладки изкушения, здравословни сандвичи и хапки, бижута, картички, сувенири и магнити, учениците от 4, 5, 6 и 7 клас планират през пролетта на 2019 г. да подхранят почвата на зелените площи около училище и да започнат засаждането на силно желаните рози. Представители на екипа на Джуниър Ачийвмънт България, имаха удоволствието да бъдат гости на базара в два от дните на неговото провеждане. По време на тяхното посещение те се запознаха с учениците и преподавателския състав и обсъдиха възможности за бъдещи посещения и открити уроци.

 

 

Включването на основно училище „Васил Левски“ в глобалната инициатива е инспирирано от участието на двама от преподвателите в пилотна програма „Предприемчиви учители“, която се реализира през учебната 2018 – 2019 г. в партньорство между Столична община и Джуниър Ачийвмънт България. През м. септември 2018 г. Вера Асенова и Елвира Таскова - преподаватели в прогимназиален и начален етап, участваха в първите по рода си обучения за израждане на ключовата компетентност „Инициативност и предприемчивост“, разработени специално за да отговорят на образователните потребности на Столична община. Директорът на училището г-жа Снежана Зашева откри официално събитието, поставяйки фокус върху важността на пилотна програма „Предприемчиви учители“.

Освен предприемчивите директор и преподаватели, главни действащи лица по време на базара бяха учениците Лора Георгиева и Михаела Стаменкова от 6 „а“ клас и Ерика Георгиева от 4 „а“ клас. Лора имаше важната задача да отговаря за разпределението на отговорностите между членовете на екипа на компания „Детски свят“, а Михаела – да представи предприемаческата цел, която учениците са си поставили. Като истински дигитален предприемач, Ерика пое предизвикателството да направи видеофилм от събитието. Едва на 10 години, тя вече има над 14 000 лоялни последователи в своя канал в Youtube, където споделя създадените от нея видеа върху игри. За две години Ерика е привлякла вниманието на над 2 милиона потребители, което я мотивира да се развива като влогър и занапред. В последния ден от базара дигиталният експерт на Джуниър Ачийвмънт и Ерика обсъдиха бизнес бъдещите стъпки за развитието на нейния дигитален предприемачески проект.

Докато екипът на компания „Детски свят“ неуморно работеше, по покана на г-жа Ташкова друг член на екипа на Джуниър Ачийвмънт България се срещна с учениците от 4 „а“ и „б“ клас. Всички заедно обсъдиха откъде предприемачите намират вдъхновение и се съгласиха, че успешните предприемачи са добри хора, които учат и полагат усилия, за да реализират мечтите си и да създават добро. През месец декември, предствител на Джуниър Ачийвмънт България отново ще гостува в училището, като по покана на г-жа Асенова ще посети 6 „а“ клас.

84. ОУ „Васил Левски“ се развива като изключително иновативно и насърчаващо предприемаческата нагласа в своите ученици – дух, който се усеща в атмосферата и в действията на ученици и учители. Проактивни, позитивни и претворяващи света около тях, с много любов и грижа те стопанисват своето училище. Красиви детски русунки озаряват стените, вратите на класните стаи и учебните дъски. С подкрепата на Столична община, след откриването си 2015 г. от кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова, училището се утвърждава като съвременен образователен комплекс.