JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Проект за вендинг машина за рециклиране на учебници и тетрадки взе първа награда

2018-04-17

Проект за вендинг машина за рециклиране на учебници и тетрадки взе първа награда

 

Идеята хрумна на ученици по време на финансов иновационен лагер, организиран от JA България и Сити

 

За шеста година JA България и Ситибанк организираха за ученици от гимназиален етап Националното състезание за финансова грамотност „Финансов лагер“. Участие в двудневната инициатива взеха 63 ученици от 21 училища в 13 града, които през тази учебна година изучават програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт.

Разпределени в 12 екипа учениците работиха над казус, свързан със съставяне на бюджетен план на предприятие. Всеки екип изтегли една сфера на бизнес – технологично, социално, зелено предприемачество, финансов сектор, образование и култура, в която трябваше да генерира иновация. Отборите съставиха и бизнес план за нейното реализиране.

За да бъдат убедителни учениците имаха задача да представят бюджет за продажбите, бюджет за разходите и бюджет за паричните потоци за две тримесечия с реалистично изчислени резултати.   

 По време на иновационния лагер екипите получиха подкрепа от трима бизнес ментори от Сити, а в края на втория ден представиха идеите си пред жури от представители на JA и компанията.

Спаска Ананощева, бизнес доброволец от Ситибанк: „За първи път участвам като бизнес доброволец и съм впечатлена от интересните идеи, които чух през двата дни на лагера. Вчера се включих и като ментор на отделните отбори и ми хареса енергията, която имаха при представяне на презентациите си. Те са ново поколение, което сега мечтае и се  опитва да реализира мечтите си и се радвам, че успях да помогна в този процес.   

 

В края на втория ден всички 12 идеи бяха представени пред журито. В него се включиха Спаска Ананощева и Петя Георгиева от екипа на Ситибанк и оперативния директор на JA България, Вера Петканчин. След дълга дискусия и подробно съгласуване журито единодушно реши да обяви за победител идеята на учениците от отбор „Power Girls” (Мария Иванова, ДФСГ „Интелект“, Плевен; Петя Горанова, 23 СУ „Фр. Жолио-Кюри“, София; Нифка Крънчева, СУ „Васил Левски“, Велинград; Зорница Иванова, ПТГ „Н. Вапцаров, Самоков; Михаела Дакова, ПМГ „Баба Тонка“, Русе). Те предложиха проект за вендинг машина за рециклиране на стари тетрадки и учебници, които да се събират в училищата и да получават точки в специалнаелектронна карта, с която да могат да купуват нови учебни материали.

 

„Идеята на Power Girls е наистина много практична и лесна за реализиране.В училищата, а и в много други институции, се генерират доста хартиени отпадъци, които би могло да се събират по по-мотивиращ начин и да се поощряват тези, които го правят“, сподели Галина Томова от Ситибанк след награждаването на участниците.

 

Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA допълни: „Идеите, които спечелиха награди днес имат реален бизнес потенциал и това само доказва, че има необходимост да провеждаме такива иновационни лагери, тъй като младите хора днес се нуждаят от място, където да могат да ги споделят и да получат подкрепата и на бизнеса в най-ранен етап.“

 

На второ място журито класира идеята на учениците Панайота Вангелова, СУ „Васил Левски“ Карлово; Михаела Витанова, НПГПФ, София; Методи Димов, НГПИ Св. Лука, София; Ангелина Дрянкова, 166 СУ „В. Левски“, София; Иванина Иванова, 108 СУ Н. Беловеждов, София. Тяхната идея е създаването на смарт гривна, която да се използва за проследяване на физическото състояние на спортисти и прогнозиране на тяхната издръжливост.

На трето място се класираха два екипа, тъй като журито беше впечатлено от работата и на двата отбора – това са: Мартин Дарелов, СГСАГ"Христо Ботев" София, Даниела Карагьозова ПАГ "Гео Милев“, Русе; Любомир Лазаров, ДФСГ "Интелект", Плевен; Константин Динков, ПМГ "Баба Тонка", Русе; Даниел Василев, 23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри", София. Те предложиха идея за изграждане на образователна платформа, в която учениците да получават помощ от учители онлайн, след като са гледали уроци на платформата. До тях се наредиха като втори екип с трето място: Аджар Таракчиев ПАГ „Гео Милев“, Русе; Благовеста Бъчварова, ДФСГ "Интелект", Плевен; Петра Лебед, 23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри", София; Виктория Трифонова, СУ "Васил Левски", Карлово; Йоана Йорданова, СУ "Козма Тричков", Враца; Силвия Недева, Общински детски комплекс, Средец. Те предложиха идея за микрочип-имплант, който да се използва в здравеопазването и да предоставя жизненоважна информация за пациента на болниците и лекуващите лекари в различни ситуации.

 

JA и Ситибанк организират финансовото предизвикателство за шеста поредна година. Усилията на двете организации и през 2018 г. са обединени в #PathwaysToProgress – инициатива с фокус върху  подготовката на младите хора, за да бъдат успешни в съвременната икономика.

 

Участващите училища в лагера бяха:

Св. Св. Кирил и Методий Асеновград
ПГИ "Д-р Иван Богоров" Варна
Спортно училище Велико Търново
СУ "Васил Левски" Велинград
СУ "Козма Тричков" Враца
СУ "Васил Левски" Карлово
СУ "Георги Бенковски" Пазарджик
ПГ по туризъм "Алеко Константинов" Плевен
ДФСГ "Интелект" Плевен
СУ "Васил Левски" Пловдив
ПАГ "Гео Милев" Русе
ПМГ "Баба Тонка" Русе
ПТГ "Н. Вапцаров" Самоков
23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри" София
НПГПФ София
НГПИ Свети Лука София
166 СУ "Васил Левски" София
108 СОУ "Никола Беловеждов" София
СГСАГ "Христо Ботев" София
Общински детски комплекс Средец