JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Проектът GREENT на JA спечели престижна награда

2017-07-25

Проектът GREENT на JA спечели престижна награда

Проектът  GREENT на JA България, JA Гърция, JA Румъния, JA Латвия и JA Норвегия беше удостоен  с престижната „Collaboration Award“, награда за сътрудничество, по време на Световната лидерска конференция на JA Worldwide, която се проведе в Атланта, САЩ, миналата седмица. По време на събитието изпълнителният директор на JA България, Милена Стойчева, беше номинирана също за престижна награда - за лидери в цялата мрежа на JA на името на Сорая Солти – жената, създала Джуниър Ачийвмънт в региона на Близкия Изток. Наградата отличава всеотдайни визионери, които не признават граници и разкриват нови хоризонти за цялата организация, носейки систематична промяна за своята държава или регион.

„Развълнувани сме да продължим напред и да направим програмата ни за зелено предприемачество глобална, вдъхновявайки младите хора да създават бизнеси, които са устойчиви в сърцевината си и показват дълбоко уважение към истинската стойност на природата. Благодарим на екипите на JA Bulgaria, JA Гърция, JA Латвия, JA Норвегия, JA Румъния за упоритата работа, за да бъде този проект успешен!“ сподели Вера Петканин, директор „Оперативни дейности“ на JA България, инициатор и главен координатор на проекта GREENT.

Проектът GREENT беше иницииран от Джуниър Ачийвмънт България през 2015 г. и е съфинансиран от програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. Мисията на проекта, в който участват общо 5 организации от мрежата на JA в Европа, е да създаде образователни инструменти, които да помогнат на учителите в Европа да изградят у своите ученици мисловна нагласа за екологосъобразно предприемачество. Вече напълно завършени са методология за преподаване на зелено предприемачество чрез метода на blended learning (смесено обучение, използващо онлайн технологии в съчетание с традиционно преподаване в класната стая), учебна програма по зелено предприемачество и наръчник заучителя с 36 напълно разработени урока, съдържащи насоки и идеи за активности, които учителят може да използва в клас.

В рамките на гимназиалния курс е предвидена възможност за младите хора да разработят и свои собствени идеи за устойчив бизнес в 7 лесни стъпки, които ги превеждат през процеса на предприемаческо откритие и бизнес моделиране за устойчив бизнес.

От новата учебна 2017/2018 година всички желаещи учители в България ще могат да ползват създадените ресурси напълно безплатно. Джуниър Ачийвмънт България ще предлага и обучения на учители, които се интересуват как да преподават зелено предприемачество, като курсовете са одобрени от Министерството на образованието и науката в рамките на Информационния регистър на одобрените програми за квалификация на педагогическите специалисти и ще носят кредити на посетилите ги учители.

Проектът GREENT ще приключи със заключителна международна конференция в края на септември 2017 г. в София. Организациите партньори разглеждат тази конференция само като поредна стъпка в своята стратегия за разширяване на преподаването по темата зелено предприемачество, като вече имат ясен план как да го направят достъпно за повече ученици в Европа и света.