JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Производство на мини пелети био тор спечели в националния етап състезанието Future Agro Challenge

2014-10-25

Производство на мини пелети био тор спечели в националния етап състезанието Future Agro Challenge

 

Снимка: Fermer.bg

Идеята на Димо Стефанов от Казанлък за производство на пелети био тор спечели националния етап на състезанието Future Agro Challenge. За първа година българските агро предприемачи със стартиращ бизнес или идея за такъв, имаха възможност да се включат в световния шампионат за иноватори, мечтатели и лидери, които желаят да променят ежедневния ни живот чрез земеделието и храната. Организирана за България от нас -Джуниър Ачийвмънт, инициативата цели да намери и подпомогне творчески, но и практически приложими и екологично съобразени идеи, които дават иновативни решения на належащите икономически и екологични проблеми, свързани със селскостопанския сектор.

Над идеята си за био тор победителят Димо Стефанов работи от няколко години, а в последните 4-5 месеца усилено развива и иновацията – био тор под формата на малки пелети с дължина около 1 см и дебелина 6*6 мм, които се поставят до корена на растението и по естествен начин стимулират растежа. „Моята цел е да произвеждам био тор на пелети, които могат да бъдат поставени чрез стандартно машинно разпръскване на торове, каквито машини се използват в големите ферми с масивна продукция. Този метод може да замени напълно общото използване на химически торове. Предложениет ми е за устойчив модел на био торене, който ще осигури не само еко-тор, но като добавена стойност и образование, рециклиране на излишна биомаса и в крайна сметка – бизнес модел, който може да бъде повторен навсякъде“, споделя Димо Стефанов в кандидатурата си за състезанието.

Журито имаше няколко дни и осем предложения от български агро предприемачи, които да разгледа. За да определи национален победител във Future Agro Challenge, Джуниър Ачийвмънт България покани тричленно жури: Любомир Василев – председател на УС и изпълнителен директор на Фондация „Капитал“, дългогодишен журналист и главен редактор на „Капитал“; Драгомир Константинов – председател на фондация „Зеленика“, експерт по европейски проекти за градско и регионално развитие; Тодор Саракчиев – магистър по технологично предприемачество, участник в програмата „Учебна компания за студенти“ на Джуниър Ачийвмънт, консултант и ментор по програмата впоследствие.

Осем кандидати от България се включиха в състезанието. Иновативни и креативни, идеите включваха предложения за възраждане производството на коприна у нас, участие на туристи в работата на пчелна ферма, уебсайт за създаване на хранителни кооперативи, ресторант, който зарежда кухнята си от местни фермери и др. В състезанието можеше да се включи всеки отделен човек или отбор, който има интересна бизнес идея, която е на ранен етап или, ако е реализирана, не е на повече от 5 години.

Победителят ще представи страната ни от 14 до 16 ноември 2014 г. на финалите в гръцката столица, Атина. В плановете ни до края на годината предвиждаме да поканим 8-те финалисти на национална презентация на идеите, като така те ще получат популярност и шанс за намиране на инвеститор.

Future Agro Challenge се провежда в над 25 държави и е част от глобалната ежегодна инициатива Световна седмица по предприемачество (Global Entrepreneurship Week). На международно ниво организатор е гръцката Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC). Домакин и организатор на състезанието у нас е Джуниър Ачийвмънт България. Джуниър Ачийвмънт България е домакин и на Световната седмица по предприемачество за България. Наши партньори в организирането и провеждането на състезанието бяха Капитал, Асоциацията на агроекологичните земеделски производители и Фондация СтатЪп.